White Ravens 2020

Πέντε βιβλία από την Ελλάδα βρίσκονται στη φετινή λίστα των White Ravens που ανακοινώθηκε από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου. Πρόκεται για τα Αμάλια του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Ντανιέλας Σταματιάδη (εκδ. Ικαρος), Η ζωή με τον μπαμπά των Δημήτρη Τσιλινίκου και Πέτρου Μπουλούμπαση (εκδ. Επόμενος Σταθμός), Μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι του Φίλιππου Φωτιάδη (εκδ. Μάρτης), Το Πουλόβερ του Δημήτρη Μπασλάμ και της Χρύσως Χαραλάμπους (εκδ. Καλειδοσκόπιο) και το Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο της Ροδούλας Παππά και του Κώστα Μαρκόπουλου (εκδ. Νεφέλη).

Ο κατάλογος των White Ravens ξεχωρίζει – όπως πάντα – για την ποικιλία στη θεματολογία των βιβλίων που επιλέγονται και την εικαστική αισθητική τους. Αλλωστε αυτό ακριβώς σημαίνει και ο ίδιος του ο τίτλος. Τα λευκά κοράκια είναι ένα σπάνιο είδος κορακιού, που ξεχωρίζει από τα μαύρα λόγω του μεγέθους του και της εξυπνάδας του. Ετσι και τα βιβλία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτόν ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα, γιατί έχουν κάτι ασυνήθιστο ή μοναδικό να πουν και να δείξουν. Φέτος, παρατηρήσαμε δύο βασικές διαφορές σε σχέση με άλλες χρονιές και σε ό,τι έχει να κάνει με τα βιβλία που είναι γραμμένα στα ελληνικά: το πρώτο είναι η απουσία βιβλίων που παράχθηκαν και κυκλοφόρησαν από κυπριακούς εκδοτικούς οίκους. Το δεύτερο είναι ότι δεν είδαμε να υπάρχει καμία αναφορά σε ελληνικά βιβλία άλλων κατηγοριών πέρα από τα εικονογραφημένα, παρά το γεγονός ότι μέσα στο 2019 υπήρξαν καλά δείγματα γραφής, αλλά και θεματολογίας, τόσο στα παιδικά όσο και στα εφηβικά, με κάποια να ξεχωρίζουν πολύ από άλλα.

Από τη φετινή λίστα με τα 200 βιβλία, που γράφτηκαν σε 36 γλώσσες και κυκλοφόρησαν σε 56 χώρες, ξεχωρίσαμε την ποιητική συλλογή Folk. Främlingar och vänner – nån du kanske känner! των Σουηδών Emma και Lisen Adbåge, το γαλλικό εικονογραφημένο Forêt noire της Natali Fortier, το ολλανδικό Het beest met de kracht van tien paarden (The beast with the strength of ten horses) που αναφέρεται στον μύθο του Θησέα και της Αριάνδη των Lida Dijkstra & Djenne Fila, το αργεντίνικο El ascensor (The lift) της Yael Frankel, το γερμανικό βιβλίο γνώσης Es steht geschrieben. Von der Keilschrift zum Emoji (It is written. From cuneiform script to emojis) του Vitali Konstantinov, αλλά και τα εικονογραφημένα When Aidan became a brother των Kyle Lukoff & Kaylani Juanita (ΗΠΑ) που μιλάει για ένα τρανστζέντερ παιδί και το Dyksommar (Diving summer) των Sara Stridsberg & Sara Lundberg (Σουηδία) που πραγματεύεται την απόπειρα αυτοκτονίας, την ψυχιατρική βοήθεια και τη σχέση των κοριτσιών αδελφών. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το νορβηγικό non-ficiton Third culture kids. Å vokse opp mellom kulturer (Third culture kids. Growing up between cultures) του Aon Raza Naqvi, το πολλά υποσχόμενο καναδικό graphic novel This place. 150 years retold (συλλογικό έργο), όπως και το κινέζικο Xue ying nai nai de gu shi (The story of Grandma Snow Flower) των Yifen Zhou & Chao Zhang.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1949 από τη Jella Lepman και φιλοξενείται στο Κάστρο Blutenburg στο Μόναχο της Γερμανίας από το 1983. Κάθε χρόνο, από το 1993 και μετά, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης επιλέγουν ως επιμελητές των γλωσσικών τομέων της από την παγκόσμια παραγωγή της κάθε χρονιάς τα βιβλία εκείνα που θεωρούν ότι πρέπει να αναδειχθούν και να γίνουν γνωστά σε όλον τον κόσμο. Η λίστα με τα αυτά βιβλία ονομάζεται Κατάλογος White Ravens και παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς στη Μπολόνια της Ιταλίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου. Τα βιβλία που συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο White Ravens αξίζουν την παγκόσμια προσοχή λόγω των θεμάτων τους και των εξαιρετικών και συχνά καινοτόμων καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών στυλ και σχεδιασμού τους. Η επίσημη ανακοίνωση των φετινών White Ravens δεν θα γίνει όπως άλλες χρονιές στη Φρανκφούρτη, λόγω της πανδημίας της Covid-19.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μετά τον Χάρι Πότερ τι;

Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε εδώ στην Κόκκινη Αλεπού και ίσως μια από τις