Ξεκινούν οι Λέσχες Ανάγνωσης στον ΣΕΑ

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μαζί με αυτό και οι λέσχες ανάγνωσης που πραγματοποιούνται στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αν αγαπάτε τα βιβλία, τις ιστορίες, τη συζήτηση, τη ζωγραφική και το παιχνίδι, μπορείτε να γίνετε μέλος μιάς από τις τρεις λέσχες που οργανώνουν και λειτουργούν η συγγραφέας Λίλα Πατρόκλου και η ηθοποιός και θεατρολόγος Μάρω Πέτλη.

Υπάρχουν τρεις λέσχες στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε. Η παιδική, η οποία ξεκινάει την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 11.15 π.μ., η εφηβική, που ξεκινάει την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 11.15 π.μ. και η ενηλίκων, που θα ξεκινήσει το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 17.15 μ.μ.

Η Παιδική Λέσχη άρχισε να λειτουργεί στα Άνω Ιλίσια το 2008 και μεταφέρθηκε στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων το 2013. Το πρόγραμμά της ξεκινάει τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι και τον Μάιο. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα, Κυριακή πρωί, 11.30 – 13.00, για να διαβάσουν συντονιστής και παιδιά μια ιστορία και μ’ αυτόν τον άξονα, να συζητήσουν, να ζωγραφίσουν και να παίξουν. Σ’ αυτή τη λέσχη έρχονται τα παιδιά που πηγαίνουν από την Α΄ έως και την Ε΄ Δημοτικού. Παρέα με την κλασική και τη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, μαθαίνουν να είναι αναγνώστες και όχι καταναλωτές βιβλίων, να αγαπούν τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση μ’ αυτά,  γνωρίζουν σιγά – σιγά ό,τι άφορά στον γραπτό λόγο, μαθαίνουν να επικεντρώνονται σε έναν άξονα και πάνω απ’ όλα να έχουν κριτική σκέψη. Η λέσχη αποτελείται από περίπου 20 παιδιά.

Η δεύτερη λέσχη απευθύνεται σε εφήβους από 11 έως 15 ετών ( από την Στ΄ Δημοτικού έως και την Γ’ Γυμνασίου) και λειτουργεί από το 2009. Στον Σ.Ε.Α στεγάζεται από το 2013. Γίνεται μια φορά το μήνα, ημέρα Κυριακή, 11.30 – 13.00, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με ανώτατο αριθμό συμμετοχών τα 30 μέλη. Το πρόγραμμα της συγκεκριμένης λέσχης είναι το εξής: με αφορμή μια ιστορία που διαβάζουμε στα παιδιά, συζητάμε, και μερικές φορές ζωγραφίζουμε, ή παίζουμε.  Στόχος της εφηβικής λέσχης είναι τα παιδιά να αναπτύξουν την αντιληπτική τους ικανότητα, την αφαιρετική σκέψη  και βεβαίως τον διάλογο.

 Τα μέλη της σημερινής Λέσχης είναι περίπου 25 και τα περισσότερα έχουν έρθει από τις Παιδικές Λέσχες Ανάγνωσης που λειτουργούμε εδώ και χρόνια.

Η τρίτη λέσχη ανάγνωσης αφορά στους ενήλικες και άρχισε να λειτουργεί το 2012. Γίνονται οκτώ συναντήσεις μέσα στον χρόνο, μια φορά τον μήνα, από Οκτώβριο έως Μάιο, Σάββατο απόγευμα, 17.30 – 19.00. Ακολουθώντας τα  «ίχνη» της παιδικής και της εφηβικής Λέσχης, διαβάζουμε ένα βιβλίο, συζητάμε με αφορμή την ιστορία, ζωγραφίζουμε και παίζουμε. Στόχος αυτής της λέσχης είναι η πνευματική ανάταση και η ψυχική ανάπαυση, μέσα απ’ την επαφή μας με την παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Μιά ενήλικη ματιά στην παιδικότητά μας. Τα μέλη είναι περίπου 20, με ανώτατο όριο συμμετοχής τα 30 άτομα.

Και οι τρείς αυτές Λέσχες  λειτουργούν με κουμπαρά για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Θα μας βρείτε στο κτίριο που στεγάζεται ο Σ.Ε.Α (Ερμου 134, Σταθμός Η.Σ.Α.Π. Θησείο ή Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι.) 


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας στον Ιανό

Οι εκδόσεις Διόπτρα και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS προσκαλούν το κοινό σε μια συνάντηση με  τους συγγραφείς και την εικονογράφο της δημοφιλούς παιδικής σειράς Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας!

Εκθεση αφιερωμένη στο βιβλίο “Η ασημένια ζώνη” των Μέγα-Μπαχά

Mε αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο.