Διαβάζω Δυνατά 2025: Open Call για τη δημιουργία της αφίσας

Το 2024 καταγράφεται ως η πιο επιτυχημένη χρονιά για την καμπάνια της Κόκκινης Αλεπούς “Διαβάζω Δυνατά” στα επτά χρόνια της. Από τον Φεβρουάριο που κυκλοφόρησε η νέα αφίσα δια χειρός Alla Dudenkova μέχρι και σήμερα, η ομάδα της Κόκκινης Αλεπούς έχει ταξιδέψει σε δεκάδες Δημοτικά σχολεία, Νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, σε διάφορα σημεία της Αττικής, στη Σαντορίνη, την Πάτρα, τη Ζαχάρω Ηλίας και την Κυπαρισσία Μεσσηνίας.

Καλεσμένη Συλλόγων Διδασκόντων και Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, η ομάδα της Κόκκινης Αλεπούς διοργάνωσε συζητήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς, εργαστήρια για τον τρόπο που επιλέγουμε βιβλία ιδανικά για μεγαλόφωνη ανάγνωση και πήρε μέρος στο πρώτο μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση στην Πάτρα, που διοργάνωσε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης της 6ης θέσης δασκάλων Αχαΐας, κ. Μαριάννα Μπάρτζακλη, σε συνεργασία με τις διευθύντριες του Δημοτικού σχολείου Λάππα, όπου έγινε και η επιμόρφωση, και του 1ου και 3ου Δημοτικού σχολείου Κάτω Αχαΐας.

Συνολικά, από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο του 2024 ενημέρωθηκαν περισσότεροι από 120 εκπαιδευτικοί για την αξία και τα οφέλη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης μέσα στην τάξη ενώ παράλληλα πλήθος γονιών έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και έδωσαν δυναμικό “παρών” στις συναντήσεις που οργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που φοιτούν τα παιδιά τους, για να ενημερωθούν για τη σημασία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης, κάνοντας καίριες ερωτήσεις και συμμετέχοντας ενεργά στις παρουσιάσεις μας.

Το “Διαβάζω Δυνατά” συνεχίζει δυναμικά και το 2025. Η αφίσα που δημιουργείται κάθε χρόνο από έναν εικαστικό/εικονογράφο που επιλέγεται μέσα από διαγωνισμό, ταξιδεύει σε εκατοντάδες σχολεία και φροντιστήρια ξένων γλωσσών, βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες και χώρους όπου υπάρχουν παιδιά σε όλη τη χώρα και γίνεται αφορμή εκπαιδευτικοί να οργανώσουν εργαστήρια μεγαλόφωνης ανάγνωσης για γονείς και να διαβάσουν δυνατά μέσα στις τάξεις τους στους μαθητές τους. Δείτε παρακάτω τις επτά αφίσες των προηγούμενων χρόνων.

Θες να είσαι εσύ ο δημιουργός της επόμενής μας αφίσας; Ο διαγωνισμός ανοίγει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2024.

Τι είναι το Διαβάζω Δυνατά;
Είναι η ετήσια εκστρατεία ενθάρρυνσης της μεγαλόφωνης ανάγνωσης του περιοδικού “Κόκκινη Αλεπού”. Ξεκίνησε το 2018 και έχει μοναδικό σκοπό να γνωρίσει στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τα οφέλη που έχουν οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις στα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικία. Κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις και διαβάζουμε δυνατά στο σπίτι, στο σχολείο, στο πάρκο, στο βιβλιοπωλείο, στη βιβλιοθήκη, παντού και δυνατά! Η αφίσα της κάθε χρονιάς ταξιδεύει σε εκατοντάδες σχολεία, σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα.

Οι όροι του διαγωνισμού:

  • Ο διαγωνισμός για το εικαστικό του Διαβάζω Δυνατά 2025 είναι ανοιχτός σε εικονογράφους/εικαστικούς, comics artists, graphic designers, πρωτοεμφανιζόμενους ή έμπειρους δημιουργούς.
  • Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 στις 23:59.
  • Το εικαστικό θα πρέπει να είναι ελκυστικό στα παιδιά, αλλά να κεντρίζει το ενδιαφέρον και των ενηλίκων.
  • Η εικόνα που θα δημιουργηθει θα πρέπει να περνάει το μήνυμα των μεγαλόφωνων αναγνώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά στοιχεία που μπορούν να δώσουν έμπνευση: ο χρόνος μαζί με το παιδί, ο δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα στους γονείς/εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, η γνωριμία των παιδιών με τον υπέροχο κόσμο της λογοτεχνίας, η φαντασία, οι λέξεις, τα βιβλία, η εικονογράφηση, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στο παιδί και τον ενήλικα. Βρείτε περισσότερα για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση εδώ.
  • Θα πρέπει να δημουργήσετε ένα εικαστικό (προσοχή: portrait οχι landscape), παίρνοντας έμπνευση από τα παραπάνω.
  • Η αποστολή των έργων, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας και ένα μίνι-βιογραφικό γίνεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στο e-mail: [email protected] με την ένδειξη στο subject: Διαγωνισμός για την καμπάνια Διαβάζω Δυνατά 2025.
  • Μορφή αρχείου: pdf ή jpg.

Η ανακοίνωση του ονόματος του δημιουργού του οποίου το εικαστικό θα επιλεγεί θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 από το site και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του περιοδικού. Την επιλογή κάνουν τα μέλη της συναντικής ομάδας της Κόκκινης Αλεπούς, Ζωή Κοσκινίδου, δημοσιογράφος, δημιουργός του περιοδικού και Τατιάνα Κοντούλη, εικαστικός/γραφίστρια.

Το εικαστικό που θα επιλεγεί θα γίνει αφίσα που θα είναι διαθέσιμη για downloading από το site της Κόκκινης Αλεπούς (www.kokkinialepou.gr) και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα βιβλιοπωλεία, τις Δημοτικές, Σχολικές ή άλλες Βιβλιοθήκες της χώρας ή οποιονδήποτε άλλο άτομο ή φορέα θέλει να πάρει μέρος στο “Διαβάζω Δυνατά“. Το εικαστικό θα χρησιμοποιηθεί ακόμα για να δημιουργηθoύν τα απαραίτητα γραφιστικά αρχεία (social media posts & banners), που θα βοηθήσουν στην προώθηση της καμπάνιας του 2024, αλλά και για να δημιουργηθεί οποιδήποτε άλλο έντυπο υλικό που διανέμεται δωρεάν σε βιβλιοπωλεία, σχολεία και βιβλιοθήκες της χώρας με μοναδικό σχοπό την προώθηση της εκστρατείας.

Για περισσότερες πληροφορίες: [email protected]

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα