Διαβάζω Δυνατά 2024

To «Διαβάζω Δυνατά» είναι εδώ και ήρθε η ώρα να ντύσουμε την Κόκκινη Αλεπού στα… ροζ! Η καμπάνια γνωριμίας με τη μεγαλόφωνη ανάγνωση και τα τεράστια οφέλη της, που ξεκίνησε δειλά δειλά το 2018, φέτος μπαίνει δυναμικά στον έβδομο χρόνο της.

Το «Διαβάζω Δυνατά» είναι η ετήσια καμπάνια του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κόκκινη Αλεπού» που έχει ως βασικό στόχο να κάνει ευρέως γνωστή την πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων από τους γονείς, τους φροντιστές και τους εκπαιδευτικούς τους προς τα παιδιά. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου και αποτελεί ουσιαστικά μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μεγαλόφωνη ανάγνωση στη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και στην καλλιέργεια της αγάπης για τα βιβλία και τη λογοτεχνία. Απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς και στηρίζεται με βιωματικά σεμινάρια, ομιλίες και παρουσιάσεις σε δημοτικά σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και παιδικούς σταθμούς.

Η αφίσα

Κάθε χρόνο – και μετά από διαγωνισμό – επιλέγεται το εικαστικό που θα συνοδεύσει την καμπάνια. Το φετινό διαγωνισμό κέρδισε το έργο της γραφίστριας Alla Dundenkova που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. H Alla ζούσε στη Μόσχα όταν πριν δέκα χρόνια ελάβε ενα email επιβεβαίωσης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εγγραφή της. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ετών έμαθε την ελληνική γλώσσα, ερωτεύτηκε τη χώρα και βρήκε ένα επάγγελμα που αγαπάει με όλη της την καρδιά – τη γραφιστική. «Μέχρι πρόσφατα δούλευα σε διάφορα γραφεία στη Θεσσαλονίκη, δοκιμάζοντας διάφορες κατευθύνσεις της γραφιστικής για να βρω ποια με τραβάει περισσότερο. Τον τελευταίο καιρό με έχει καθηλώσει η εικονογράφηση. Ως χόμπι, άρχισα να δημιουργώ και εγώ κάποια σχέδια και να συμμετέχω σε διάφορους διαγωνισμούς εικονογράφησης. Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι επιθυμώ ολοένα και περισσότερο να εξελίσσομαι προς αυτήν την κατεύθυνση και να μελετήσω πώς μπορώ, μέσω οπτικών μεταφορών, να ξυπνήσω συναισθήματα σε παιδιά και ενήλικες». Μπορείτε να βρείτε τη δουλειά της Alla εδώ και εδώ.

Τα οφέλη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης

Tα οφέλη είναι πλέον λίγο πολύ γνωστά, οι δε επιστημονικές έρευνες που μιλούν για το πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου η μεγαλόφωνη ανάγνωση από τη βρεφική κιόλας ηλικία πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο.

Τα πιο βασικά από αυτά είναι:

  • Βοηθάει στην εκμάθηση της γλώσσας και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου.
  • Εξάπτει τη φαντασία.
  • Βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν κριτική σκέψη.
  • Βοηθάει τα παιδιά να μένουν συγκεντρωμένα.
  • Ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό με τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς.
  • Προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο να μπορούν τα παιδιά να εξερευνήσουν άγνωστα σε εκείνα συναισθήματα, χτίζοντας παράλληλα την ενσυναίσθηση.
  • Φέρνει τα παιδιά σε επαφή με δυσκολότερα σε κατανόηση κείμενα από αυτά που απευθύνονται στην ηλικία τους (ακουστική και αναγνωστική ικανότητα).
  • Προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας γεμάτες νόημα βοηθώντας να δημιουργηθούν οι μελλοντικοί ενήλικες αναγνώστες.

10 λεπτά την ημέρα αρκούν!

Δέκα λεπτά την ημέρα μπορεί να ακούγονται λίγα, αλλά είναι 60 ώρες τον χρόνο. Και δε φαντάζεστε πόσα οφέλη έχουν αυτά τα δέκα λεπτά σε ένα παιδί: ειδικά τα τρία πρώτα και πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής του τού δίνουν τις βάσεις που χρειάζεται για να μάθει να μιλάει, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, να μάθει να αναγνωρίζει τις λέξεις όταν τις βλέπει τυπωμένες ή γραμμένες, να αγαπά το διάβασμα και να το βλέπει σαν κάτι που το κάνει ευτυχισμένο όχι σαν αγγαρεία, ενώ – φυσικά – μέσω της μεγαλόφωνης ανάγνωσης και της ώρας που περνάει με τον γονιό του αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς.

Πώς επιλέγουμε βιβλία για να τα διαβάσουμε δυνατά;

Είναι όλα τα βιβλία κατάλληλα για μεγαλόφωνη ανάγνωση; Όχι! Και αυτό δεν αφορά το είδος τους, αν είναι λογοτεχνικά, εικονογραφημένα, board books ή γνώσεων, αλλά αν το ίδιο το κείμενο αφορά το παιδί που ακούει, αν το ενδιαφέρει, αν ρέει στην ανάγνωση και αν η εικονογράφηση – όπου αυτή υπάρχει – μπορεί να μας δώσει μια δεύτερη γραμμή αφήγησης, ώστε η ανάγνωση να επιμηκυνθεί. Στην Κόκκινη Αλεπού αγαπάμε όσο τίποτα τη μεγαλόφωνη ανάγνωση, για αυτό και φτιάξαμε αυτή τη λίστα με τα βιβλία που έχουμε διαβάσει δυνατά και προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Τα βιβλία της λίστας μας είναι κατηγοριοποιημένα ανάλογα με την ακουστική ικανότητα των παιδιών, όχι την αναγνωστική. Μην ξεχνάτε ότι η λίστα ανανεώνεται συνεχώς, οπότε να επανέρχεστε συχνά για να βλέπετε τα νέα βιβλία που προστίθενται.  Βρείτε τη λίστα μας εδώ.

Πώς μπορώ να #diavazo_dynata;

Η καμπάνια Διαβάζω Δυνατά για τη γνωριμία με τα οφέλη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης μπορεί και θέλουμε να υιοθετηθεί από όλους: γονείς, φροντιστές, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, βιβλιοπώλες. Μπορεί οποιοσδήποτε αγαπάει να διαβάζει δυνατά να διοργανώσει δράσεις μεγαλόφωνων αναγνώσεων για τα παιδιά ή τους μαθητές, τα παιδιά που επισκέπτονται βιβλιοπωλεία ή βιβλιοθήκες. Πώς; Κατεβάστε την αφίσα, τυπώστε την, αναρτήστε την σε βιτρίνες, πόρτες και τοίχους τάξεων, μιλήστε για αυτή σε άλλους γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικούς και κυρίως διαβάστε δυνατά στα παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα για τη μεγαλόφωνη ανάγνωση:

Μεγαλόφωνη ανάγνωση και βιβλία γνώσεων

Η μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη

Πώς και πότε κάνουμε μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη

Η μεγαλόφωνη ανάγνωση σε μεγαλύτερα παιδιά και έφηβους

Δέκα λεπτά μεγαλόφωνης ανάγνωσης την ημέρα αρκούν

Και μην ξεχνάτε τις δύο βασικές μας μηνιαίες στήλες, της Ελευθερίας Καλούδη και της Γόνης Λούκα που φροντίζουν να μας προτείνουν ωραία βιβλία για μεγαλόφωνες αναγνώσεις μέσα και έξω από τις σχολικές τάξεις.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ