ΚείμενοΕικονογράφηση: Rosalind Beardshaw
Μετάφραση: Ελένη Κατσαμά
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2026
Ηλικίες: 1+

H Μίλλυ και ο Μο είναι δύο αδέρφια σκυλάκια που περνούν πολλές στιγμές της καθημερινότητας τους φροντίζοντας ο ένας για τον άλλον, ενώ παράλληλα χτίζουν εμπειρίες που τους εξελίσσουν και τους διαμορφώνουν. Στα δύο βιβλία, «Το πάρτι» και «Η πρώτη μέρα του Μο», τα κουτάβια μοιράζονται τα πρώτα τους βήματα στην οργάνωση μίας γιορτής αλλά και στην έναρξη της σχολικής ζωής, χωρίς φυσικά να λείπουν τα ευτράπελα.

Στο πρώτο βιβλίο, η Μίλλυ έχει γενέθλια ενώ ο Μο είναι ο βοηθός της. Τι συμβαίνει, όμως, όταν η βοήθεια σταματά και τα πειράγματα αρχίζουν; Πώς μπορεί να βρεθεί η λύση ώστε αυτή η μέρα να τους βρει όλους χαρούμενους; Χρειάζεται όλοι να βάλουν τα δυνατά τους! Στο επόμενο βιβλίο μία δύσκολη στιγμή, η στιγμή του αποχωρισμού και η είσοδος στο σχολικό περιβάλλον. Η μεγάλη αδερφή στηρίζει τον μικρότερο αδερφό της στα πρώτα αυτά, κάπως αβέβαια, βήματα μέχρι που σταδιακά το εύκολο γίνεται δύσκολο.

Το κείμενο και η εικονογράφηση είναι λιτά και εύκολα κατανοητά για τους μικρούς αναγνώστες. Διαδραστικά στοιχεία και pop up παράθυρα λειτουργούν με τρόπο ελκυστικό και κάνουν τα παιδιά συμμέτοχα στην ανάγνωση κάθε ιστορίας.

Πρόκειται για μικρές, τρυφερές ιστορίες που δείχνουν με τρόπο άμεσο και απλό ότι κανείς ποτέ δεν είναι πάντα τέλειος. Υπάρχουν μέρες που νιώθουμε δυνατοί και γενναίοι κι άλλες που χρειαζόμαστε υποστήριξη, φροντίδα και βοήθεια. Οι ήρωες θίγουν θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των παιδιών, ειδικά αυτής της ηλικίας, ανοίγουν δρόμους συζήτησης γύρω από τον ανταγωνισμό, τη ματαίωση αλλά και το άγχος. Σίγουρα τα παιδιά από 2+ χρονών θα ταυτιστούν με διάφορους τρόπους και με τους δύο ήρωες, ενώ θα βρουν καταφύγιο σε μέρες που τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα είχαν φανταστεί.

Τα δύο βιβλία αναδεικνύουν τη σημασία του οικογενειακού πλαισίου, ως στήριγμα και ως αφετηρία, ανοίγουν όμως και δρόμους για ασφαλή εξερεύνηση και πέρα από αυτή. Όλα είναι δυνατά, όπως μας φανερώνουν και η σειρά αυτών των βιβλίων, αρκεί να έχουμε την κατάλληλη υποστήριξη και ενθάρρυνση. 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Καλά θα πάει κι αυτό…

Κείμενο – Εικονογράφηση: Tao Nyeu Μετάφραση: Κυριάκος Μπούας-Θέμελης Εκδόσεις: ΔιόπτραΧρονιά έκδοσης: 2025Ηλικία: 5+ Ο τίτλος του βιβλίου μας δημιουργεί μια

Όλος ο κόσμος ένα παράθυρο

Η Ζηνοβία Βασιλειάδη προτείνει να ανοίξουμε το παράθυρο μας και να κοιτάξουμε τον έξω κόσμο. Στην πραγματικότητα μας προτείνει μια