Αγριόδασος

Συγγραφέας: Colin Meloy
Εικονογράφος: Carson Ellis
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Πατάκης
Χρονιά έκδοσης: 2013
Ηλικίες: 12+

Η ζωή της Πρου κυλάει κανονικά στο Πορτλαντ όπου ζει. Μένει με τους δύο της γονείς και τον μικρό της αδερφό, τον Μακ, τον οποίο κι αναλαμβάνει πολλές φορές να διασκεδάσει ή να φυλάξει, όσο οι γονείς της είναι απασχολημένοι. Μια μέρα που η μητέρα της και ο πατέρας της θα είναι έξω για δουλειές, η Πρου θα πάρει τον Μακ, θα τον βάλει στο κόκκινο καροτσάκι πίσω από το ποδήλατό της και θα ξεκινήσει για μια βόλτα στην πόλη. Οταν προς το τέλος της διαδρομής καθίσουν σε μια παιδική χαρά, θα συμβεί κάτι που θα αλλάξει τη ζωή της Πρου για πάντα. Ενα σμήνος κοράκια θα αρπάξουν το μωρό και θα το πάρουν μαζί τους βαθιά μέσα στον Αδιάβατο Αγριότοπο, το δάσος με το οποίο συνορεύει ο Αγιος Ιωάννης, η περιοχή στην οποία μένει η Πρου και το οποίο κανείς άνθρωπος δεν έχει τολμήσει ποτέ να διαβεί ή μάλλον κανείς δεν έχει επιστρέψει στα λογικά του… Η Πρου αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης του μικρού της αδερφού, παίρνοντας μαζί της το ποδήλατό της με το καροτσάκι κι έναν σύντροφο στο ταξίδι που δεν τον είχε υπολογίσει, τον συμμαθητή της, τον Κέρτις. Οι δυό τους θα διασχίσουν το Αγριόδασος όπως κανείς άλλος Από Εξω μέχρι τώρα, θα γνωρίσουν καλούς Ληστές, πουλιά που μιλάνε την γλώσσα των ανθρώπων, τρία διαφορετικά βασίλεια που είναι στο τσακ να κηρύξουν πόλεμο μεταξύ τους και μια διαβολική εξόριστη βασίλισσα που θέλει να κυριεύσει ολόκληρο το Αγριόδασος και να εξοντώσει όλα τα πλάσματα που το κατοικούν.

Ο Colin Meloy στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας Τα χρονικά του Αγριόδασους, στήνει μια καλοδουλεμένη ιστορία φαντασίας και μυστηρίου, ένα παραμύθι με καλούς, κακούς, συγκρούσεις, επικές μάχες, ζώα που μιλάνε, Ληστές σαν τον Ρομπέν των Δασών και Μύστες που μιλούν στα δέντρα. Με την Carson Ellis να εικονογραφεί τμήματα της ιστορίας, δίνοντας έτσι πρόσωπο στους ήρωες, οι μοναδικές περιγραφές του δάσους ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη και τον παρασύρουν σε μια περιπέτεια τεραστίων διαστάσεων. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Meloy είναι frontman της μπάντας The Decemberists και η αισθητική των βιβλίων του είναι ακριβώς ίδια με την αισθητική που αποπνέουν οι μουσικές και οι στίχοι του. Η τριλογία συμπληρώνεται από τα «Κάτω από το Αγριόδασος» και «Η Αυτοκρατορία του Αγριόδασους». 

Διαβάστε περισσότερα για το δεύτερο και τρίτο βιβλίο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.