Ημέρα Μνήμης Martin Luther King

H 16η Ιανουαρίου εδώ στις Η.Π.Α. είναι Ημέρα Μνήμης του Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου. Τα λόγια του, η ζωή και το έργο του Κινγκ, ακόμα και σήμερα, συγκινούν και εμπνέουν τις νέες γενιές ακτιβιστών, να δράσουν και να υψώσουν τις φωνές τους ενάντια στον ρατσισμό, τη βία και τη φτώχεια. Ένας άνθρωπος που τόλμησε να μιλήσει για το όνειρο της ισότητας, της δίκαιης μεταχείρισης όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής. Ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς του 20ου αιώνα, που χάρη στην τόλμη του να αλλάξει (και να απαλλάξει) τον κόσμο από τον ρατσισμό και τις διακρίσεις με ειρηνικό τρόπο, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1964.

Γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου του 1929, στην Άτλαντα της Τζόρτζια από τον αιδεσιμότατο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον πρεσβύτερο και την Αλμπέρτα Γουίλλιαμς Κινγκ, πρώην δασκάλα, ήταν το μεσαίο παιδί ανάμεσα στην μεγαλύτερη αδερφή του και τον μικρότερο αδερφό του. Από πολύ μικρός ο Κίνγκ κατάλαβε τι πάει να πει φυλετικός διαχωρισμός.

Από το βραβευμένο με Coreta Scott King Award, Caldecott Honor, βιβλίο Martin’s Big Words: The Life of Dr. Martin Luther King, Jr. – Doreen Rappaport, εικονογράφηση: Bryan Collier. Μεγαλόφωνη ανάγνωση στα αγγλικά, διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://youtu.be/Rc39Ka8ut6k

Ο ίδιος ήταν θύμα των φυλετικών διαχωρισμών και της ταπεινωτικής συμπεριφοράς των λευκών προς τους μαύρους. Σε ηλικία 6 ετών, όταν πρωτοπήγε σε χωριστό (μόνο για μαύρους) δημόσιο δημοτικό σχολείο, έχασε όλους τους λευκούς φίλους του. Δεν τους επέτρεπαν να κάνουν παρέα. Παντού, παιδιά και ενήλικες σαν τον Κίνγκ, βίωναν την ίδια ταπεινωτική συμπεριφορά. Δεν επιτρεπόταν να κάθονται δίπλα σε λευκούς στα λεωφορεία, ούτε μπορούσαν να επισκέπτονται και να κάθονται στα εστιατόρια, τα καταστήματα ή τα ξενοδοχεία των λευκών.

Ο Κίνγκ μεγάλωσε, σπούδασε κι έγινε ιερέας (σαν τον πατέρα του) του δόγματος των Βαπτιστών, ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων.

Τον Αύγουστο του 1963, ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ιο νεότερος πέρασε στην ιστορία χάρη στην περίφημη ομιλία του, που έδωσε στο Μνημείο του Λίνκολν (Lincoln Memorial) μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους, γνωστή ως «Έχω ένα όνειρο» (I have a dream).


Και οι δύο εικόνες είναι από το βραβευμένο με Coreta Scott King Award, Parents’ Choice Silver Honor βιβλίο I Have A Dream: Dr. Martin Luther King, Jr.,εικονογράφηση: Kadir Nelson, 2012
. Μεγαλόφωνη  ανάγνωση στα αγγλικά διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://youtu.be/Rc39Ka8ut6k

Στην αμερικάνικη βιβλιοπαραγωγή μπορούμε να βρούμε πολλά βιβλία για τον Κινγκ, από picture books μέχρι βιβλία ενηλίκων. Ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε αυτά που η εικογράφησή τους είναι μερικές φορές ακόμα πιο δυνατή κι από τα λόγια του ίδιου του Κίνγκ.

Let the Children March
Συγγραφέας: Monica Clark-Robinson
Εικονογράφηση: Frank Morrison
2018

Η ιστορία χιλιάδων αφροαμερικανών παιδιών και εφήβων που προσφέρθηκαν εθελοντικά να παρελάσουν για τα πολιτικά τους δικαιώματα, αφού πρώτα άκουσαν τον Δρ. Μαρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. Να μιλάει. Το γεγονός έλαβε χώρα το 1963, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Διαμαρτυρήθηκαν για τους νόμους που κρατούσαν τους μαύρους ξεχωριστούς από τους λευκούς. Αντιμετωπίζοντας φόβο, μίσος και κίνδυνο, αυτά τα παιδιά χρησιμοποίησαν τις φωνές τους για να αλλάξουν τον κόσμο.

I couldn’t play on the same playground as the white kids.
I couldn’t go to their schools.
I couldn’t drink from their water fountains.
There were so many things I couldn’t do. 

Ελεύθερη μετάφραση: Δεν μπορούσα να παίξω στην ίδια παιδική χαρά με τα λευκά παιδιά. Δεν μπορούσα να πηγαίνω στο ίδιο σχολείο με αυτά. Δεν μπορούσα να πιώ νερό από την ίδια βρύση. Υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω.  

A Sweet Smell of Roses
Συγγραφέας: Angela Johnson
Εικονογράφηση: Eric Velasquez
2005

Δύο νέα κορίτσια, το σκάνε από την ασφάλεια του σπιτιού τους για να πάνε στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που πρωτοστατεί ο Δρ. Μαρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. Μια τρυφερή ιστορία εμπνευσμένη από την συμμετοχή των νέων ανθρώπων  που είχαν το θάρρος και το κουράγιο να πάρουν θέση ενάντια στην αδικία και τον φυλετικό ρατσισμό και να βάλουν το δικός τους λιθαράκι στο κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων.

I Am Martin Luther King, Jr.
Συγγραφέας: Brad Meltzer
Εικονογράφηση: Christopher Eliopoulos
2016

Το όγδοο βιβλίο από τη δημοφιλή σειρά βιογραφιών «Ordinary People Change the World» μας παρουσιάζει τον Κινγκ από την παιδική του ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Ένα παιδί που από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε την κοινωνική αδικία και μεγαλώνοντας χρησιμοποίησε τα λόγια και την αγάπη, σαν όπλο και ασπίδα για έναν δικαιότερο κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για την ζωή, το έργο και τις δράσεις που γίνονται στην μνήμη του Dr. Martin.Luther King,Jr. μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το κίνημα BE LOVE που ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να διεκδικούν ειρηνικά τα δικαιώματά τους για δικαιοσύνη και ισότητα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ