Αυτό δεν είναι ένα κουτάλι

Συγγραφέας: Στέργια Κάββαλου
Εικονογράφηση: Κώστας Μαρκόπουλος
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Τι μπορείς να κάνεις με ένα κουτάλι, μικρέ αναγνώστη; Με ένα κουτί παπουτσιών, με ένα μπολ, με μια χαρτοπετσέτα; Η Μίκα στο βιβλίο «Αυτό δεν είναι ένα κουτάλι» βρίσκει ένα σωρό τρόπους να χρησιμοποιήσει το κουτάλι της και από εργαλείο της κουζίνας το μεταλλάσσει σε φτυάρι, μεζούρα, ομπρέλα για τις κούκλες της, όταν τους ρίχνει βροχή με ένα ποτιστήρι.

Δεν υπάρχει πιο «σουρεαλιστική» περίοδος στη ζωή μας από αυτήν την ηλικία – που για κάποιους διαρκεί λίγο και για άλλους περισσότερο –  που τα μάτια μας «βλέπουν» περισσότερα από όσα υπάρχουν. Ένα τραπέζι γίνεται σπίτι ένα τραπεζομάντηλο μπέρτα σούπερ ήρωα, ένα πιάτο τιμόνι αγωνιστικού. Είναι μια εποχή της παιδικής ηλικίας που «τρέφει» και ελευθερώνει τη δημιουργική φαντασία, φτιάχνοντας εξατομικευμένους κόσμους, που μένουν στη μνήμη ή στο υποσυνείδητο μας ως οι απόλυτα δικοί μας. Αυτοί που φτιάξαμε εμείς για μας.

Ναι, αγαπητέ Μαγκρίτ, πάντα τα παιδιά μπορούσαν να δουν μια πίπα και ως κρατήρα ηφαιστείου, που μπορεί να εκραγεί και σαν το σώμα μιας πάπιας που κολυμπάει… Η Στέργια Κάββαλου προτείνει ιδέες για παιχνίδια και σκανταλιές και ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος  ζωγραφίζει τις προτάσεις της ευφάνταστα, προσθέτοντας  τις δικές του πινελιές χιούμορ στις παιχνιδιάρικες εικόνες του βιβλίου.

Μικρέ αναγνώστη φαντάσου πριν διαβάσεις τα παιχνίδια της Μίκας με το κουτάλι της ή αφού διαβάσεις το βιβλίο: Τι άλλο θα μπορούσες, άραγε, να κάνεις εσύ με ένα κουτάλι;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πάρα πολλά γουρουνάκια και ένας μόνο λύκος

Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, τότε σίγουρα θα προτιμάτε να μην τελειώνουν στο άψε σβήσε. Ένα παραμύθι θέλει αστείους ήρωες, ενδιαφέρον, λεπτομέρειες και σασπένς! Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του λύκου με τα τρία γουρουνάκια. Πόσες όμως παραλλαγές έχουμε ήδη διαβάσει και πόσες ακόμα μπορούμε να φανταστούμε;

Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο

Η Χόλι είναι ένα μικρό πιγκουινάκι που μένει μαζί με τους γονείς και το υπόλοιπο σμήνος κάπου στον Νότιο Πόλο. Απολαμβάνει το παιχνίδι στο χιόνι, τα φρέσκα, λαχταριστά ψαράκια και τις βραδινές συναντήσεις με τους υπόλοιπους πιγκουίνους. Μια μέρα ο μπαμπάς της θα της ανακοινώσει ότι η θάλασσα δεν έχει πλέον πολλά ψάρια και θα χρειαστεί να ταξιδέψει μακριά για να μπορέσει να βρει φαγητό για όλους.