Αυτό δεν είναι ένα κουτάλι

Συγγραφέας: Στέργια Κάββαλου
Εικονογράφηση: Κώστας Μαρκόπουλος
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Τι μπορείς να κάνεις με ένα κουτάλι, μικρέ αναγνώστη; Με ένα κουτί παπουτσιών, με ένα μπολ, με μια χαρτοπετσέτα; Η Μίκα στο βιβλίο «Αυτό δεν είναι ένα κουτάλι» βρίσκει ένα σωρό τρόπους να χρησιμοποιήσει το κουτάλι της και από εργαλείο της κουζίνας το μεταλλάσσει σε φτυάρι, μεζούρα, ομπρέλα για τις κούκλες της, όταν τους ρίχνει βροχή με ένα ποτιστήρι.

Δεν υπάρχει πιο «σουρεαλιστική» περίοδος στη ζωή μας από αυτήν την ηλικία – που για κάποιους διαρκεί λίγο και για άλλους περισσότερο –  που τα μάτια μας «βλέπουν» περισσότερα από όσα υπάρχουν. Ένα τραπέζι γίνεται σπίτι ένα τραπεζομάντηλο μπέρτα σούπερ ήρωα, ένα πιάτο τιμόνι αγωνιστικού. Είναι μια εποχή της παιδικής ηλικίας που «τρέφει» και ελευθερώνει τη δημιουργική φαντασία, φτιάχνοντας εξατομικευμένους κόσμους, που μένουν στη μνήμη ή στο υποσυνείδητο μας ως οι απόλυτα δικοί μας. Αυτοί που φτιάξαμε εμείς για μας.

Ναι, αγαπητέ Μαγκρίτ, πάντα τα παιδιά μπορούσαν να δουν μια πίπα και ως κρατήρα ηφαιστείου, που μπορεί να εκραγεί και σαν το σώμα μιας πάπιας που κολυμπάει… Η Στέργια Κάββαλου προτείνει ιδέες για παιχνίδια και σκανταλιές και ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος  ζωγραφίζει τις προτάσεις της ευφάνταστα, προσθέτοντας  τις δικές του πινελιές χιούμορ στις παιχνιδιάρικες εικόνες του βιβλίου.

Μικρέ αναγνώστη φαντάσου πριν διαβάσεις τα παιχνίδια της Μίκας με το κουτάλι της ή αφού διαβάσεις το βιβλίο: Τι άλλο θα μπορούσες, άραγε, να κάνεις εσύ με ένα κουτάλι;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.