Αυτό δεν είναι ένα κουτάλι

Συγγραφέας: Στέργια Κάββαλου
Εικονογράφηση: Κώστας Μαρκόπουλος
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Τι μπορείς να κάνεις με ένα κουτάλι, μικρέ αναγνώστη; Με ένα κουτί παπουτσιών, με ένα μπολ, με μια χαρτοπετσέτα; Η Μίκα στο βιβλίο «Αυτό δεν είναι ένα κουτάλι» βρίσκει ένα σωρό τρόπους να χρησιμοποιήσει το κουτάλι της και από εργαλείο της κουζίνας το μεταλλάσσει σε φτυάρι, μεζούρα, ομπρέλα για τις κούκλες της, όταν τους ρίχνει βροχή με ένα ποτιστήρι.

Δεν υπάρχει πιο «σουρεαλιστική» περίοδος στη ζωή μας από αυτήν την ηλικία – που για κάποιους διαρκεί λίγο και για άλλους περισσότερο –  που τα μάτια μας «βλέπουν» περισσότερα από όσα υπάρχουν. Ένα τραπέζι γίνεται σπίτι ένα τραπεζομάντηλο μπέρτα σούπερ ήρωα, ένα πιάτο τιμόνι αγωνιστικού. Είναι μια εποχή της παιδικής ηλικίας που «τρέφει» και ελευθερώνει τη δημιουργική φαντασία, φτιάχνοντας εξατομικευμένους κόσμους, που μένουν στη μνήμη ή στο υποσυνείδητο μας ως οι απόλυτα δικοί μας. Αυτοί που φτιάξαμε εμείς για μας.

Ναι, αγαπητέ Μαγκρίτ, πάντα τα παιδιά μπορούσαν να δουν μια πίπα και ως κρατήρα ηφαιστείου, που μπορεί να εκραγεί και σαν το σώμα μιας πάπιας που κολυμπάει… Η Στέργια Κάββαλου προτείνει ιδέες για παιχνίδια και σκανταλιές και ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος  ζωγραφίζει τις προτάσεις της ευφάνταστα, προσθέτοντας  τις δικές του πινελιές χιούμορ στις παιχνιδιάρικες εικόνες του βιβλίου.

Μικρέ αναγνώστη φαντάσου πριν διαβάσεις τα παιχνίδια της Μίκας με το κουτάλι της ή αφού διαβάσεις το βιβλίο: Τι άλλο θα μπορούσες, άραγε, να κάνεις εσύ με ένα κουτάλι;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.