Δρ. Παπ : Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου

Σενάριο/ Σχέδιο: Πέτρος Χριστούλιας
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 12+, 15+, 17+, ενήλικες

Πάντα αναρωτιόμουν τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που το όνομά τους γίνεται συνώνυμο με κάτι θεμελιώδες στη ζωή μας. Άνθρωποι που όλοι τους ξέρουμε χωρίς να το ξέρουμε. Γιατί είμαι σίγουρη ότι αυτή τη στιγμή εκατομμύρια γυναίκες ζητούν ή κάνουν τεστ ΠΑΠ χωρίς να ξέρουν ότι αυτά είναι τα πρώτα γράμματα του επιθέτου ενός γιατρού από την Κύμη. Ποιος άραγε ήταν ο άνθρωπος που με την έρευνά του έχει σώσει και θα συνεχίζει να σώζει τις γυναίκες από τους κινδύνους του καρκίνου και πολλών ασθενειών με μια απλή, ανώδυνη διαδικασία;

Με αυτό το graphic novel, ο πάντα εξαιρετικός δημιουργός Πέτρος Χριστούλιας επιχειρεί να μας συστήσει τον Γεώργιο Ν. Παπανικολάου. Ομολογώ ότι πέρα από την ύπαρξή του και τη συμβολή του στη ζωή τη δική μου και όλων των γυναικών, είχα πλήρη άγνοια ακόμα και για το από πού καταγόταν. Μέσα από αυτό το έργο έμαθα για την πορεία του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του.

Έχει ορισμένα εξαιρετικά σημεία αυτό το graphic novel, στοιχεία που με κέρδισαν και με έκαναν να νιώσω ότι ξέρω λίγο καλύτερα αυτό τον άνθρωπο. Για τις αναζητήσεις του τις προσωπικές και τις φιλοσοφικές, για τη μανία του με την τελειότητα αλλά και για τις σκληρές αποφάσεις που πήρε στην προσωπική του ζωή και που αφορούσαν την οικογένειά του. Μου άρεσε και το εύρημα των σημερινών αφηγητών, ενός νεαρού ζευγαριού στη Νέα Υόρκη που συζητούν για εκείνον.

Υπάρχει ωστόσο μια παγίδα στις περιπτώσεις των κόμικ βιογραφιών. Και αυτή είναι να καταλήγεις να εικονογραφείς ένα εκτενές εγκυκλοπαιδικό κείμενο. Σε αρκετά σημεία στο έργο που κρατάμε στα χέρια μας ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι διαβάζει απλώς βιογραφικές πληροφορίες παρατεθιμένες η μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να υπάρχει μια αφήγηση, μια ιστορία. Θεωρώ πως όταν κάποιος αποφασίζει να αφηγηθεί τη βιογραφία ενός σημαντικού ανθρώπου, πρέπει να ζυγίσει λίγο τα πράγματα ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και το εκπαιδευτικό κομμάτι και να αναρωτηθεί ποιος είναι τελικά ο στόχος: να ειπωθεί μια ιστορία ή να μάθουμε απλώς στοιχεία για τη ζωή του ανθρώπου αυτού; Στη συγκεκριμένη περίπτωση το εγχείρημα ήταν δύσκολο, καθώς ο επιστήμονας Παπανικολάου είναι ένας πολύ γνωστός άνθωπος, με σπουδαίο ερευνητικό έργο και ακόμα πιο σπουδαία κληρονομιά. Το δύσκολο ήταν να εντοπίσεις την ιστορία, να βγάλεις το ζουμί της και να το περάσεις στο χαρτί. Ο μόνος τρόπος να συνδυαστούν αυτά τα δύο σε ισορροπία είναι οι περισσότερες σελίδες. Εδώ όμως δεν επιτυχγάνεται να κρατηθεί αυτή η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στο αφηγηματικό και το γνωστικό κομμάτι. Σε κάποια σημεία «μιλούν» οι σύγχρονοι παρατηρητές, οπότε είχαμε πολλή αφήγηση, με τα γεγονότα να παρουσιάζονται μόνο σε ένα δύο καρέ. Μου έλειψε λίγο βάθος και μια ανάσα με διάλογο. Και μου έλειψε, γιατί όταν γινόνταν αυτές οι λίγες παύσεις μέσα στο βιβλίο, ήταν πραγματικά υπέροχες.

Ο δημιουργός έκανε μια κατά γενική ομολογία καλή δουλειά, αν και σε κάποια σημεία με ξένισε. Όμως κλείνοντας το βιβλίο έμεινα με την αίσθηση ότι γνωρίζω λίγο καλύτερα τον Δρ. ΠΑΠ. Ένιωσα ότι ο χρόνος μου δε σπαταλήθηκε και σε γενικές γραμμές πέτυχε κάποιους από τους στόχους που είχε θέσει ο δημιουργός. Το γνωρίζει καλά το μέσο ο Χριστούλιας και το παίζει – κυριολεκτικά – στα δάχτυλα. Εντυπωσιάστηκα με τις αλληγορικές εικόνες που όχι μόνο δε σε πετάνε έξω από την πλοκή, αλλά σε παρασύρουν ακόμα πιο βαθιά στην ιστορία. Ήθελε όμως λίγη περισσότερη άπλα, λίγο αέρα, λίγες σελίδες παραπάνω ή μεγαλύτερο format. Για το σχέδιό του δε θα πω τίποτα. Από την πρώτη στιγμή που το είδα, από τα πρώτα του βιβλία ακόμα, μου άρεσε τόσο πολύ και εξακολουθεί να μου αρέσει το στυλ του σε ό,τι κάνει. Αλλά το σχέδιό του απογειώνεται με το χρώμα και εδώ αυτό το λίγο άβολο γκρι δε βοήθησε. Διαβάζοντας τό δε σταματούσα να φαντάζομαι πώς θα ήταν το βιβλίο αυτό αν είχει γίνει με τη γνωστή μαεστρία που έχει ο Πέτρος στο χρώμα.

Κλείνοντας, θεωρώ πως το βιβλίο αυτό, πέραν όλων όσων ανέφερα παραπάνω, μπορεί να γίνει αφορμή και αφετηρία για μεγάλες και σημαντικές κουβέντες τόσο με παιδιά όσο και με έφηβους και αυτό από μόνο του το κάνει ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και γονιών. Από το προφανές που είναι η ανάγκη να βάλουμε το σωτήριο τεστ ΠΑΠ στη ζωή μας, μέχρι το να βρίσκεις τη δύναμη να ακολουθείς τα όνειρά σου και να μην απογοητεύεσαι από τις αντιξοότητες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει