Γιαγιόι Κουσάμα: από τις αίθουσες Τέχνης στα εικονογραφημένα βιβλία του MoMA

Η εικαστική εγκατάσταση Infinity Mirror Rooms

Η Αμερική έχει ήδη ξεκινήσει την άρση των απαγορεύσεων που είχαν μπει σε εφαρμογή λόγω της πανδημίας της covid-19 και σιγά σιγά η πόλη της Νέας Υόρκης, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες, αρχίζει να μπαίνει σε πιο χαλαρούς, καλοκαιρινούς ρυθμούς. Μαζί μετα εστιατόρια, τα καφέ και τα εμπορικά καταστήματα, ανοίγουν τις πόρτες τους και τα μουσεία.

Ο Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Αυγούστου και μαζί με αυτές θα ανοίξει και το Infinity Room της Yayoi Kusama. Την εικαστική εγκατάσταση μπορούσε κανείς να δει μόνο από έξω και στο πλαίσιο της έκθεσης Cosmic Nature που άνοιξε τον Απρίλιο με έναν χρόνο καθυστέρησης. Από τον Αύγουστο όμως οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το έργο και από μέσα. Η νέα εικαστική εγκατάσταση που φιλοτέχνησε η Κουσάμα το 2020 είναι ουσιαστικά ένας μεγάλο κύβος από καθρέφτες με κομμάτια από αλουμίνιο που φέρουν μικρές τρύπες, έργο που έχει εμπνευστεί από τα Infinity Mirror Rooms της Kusama τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφτεί στην Tate Modern του Λονδίνου. Αυτές οι συναρπαστικές εγκαταστάσεις μεταφέρουν στο κοινό το μοναδικό όραμα των ατελείωτων αντανακλάσεων της Γιαπωνέζας εικαστικού. Κι από το Λονδίνο, πάμε στο Βερολίνο και στην ομαδική έκθεση Information (Today)που φιλοξενείται στην Kunsthalle Basel,  επιμελήθηκε η Elena Filipovic και αποτελεί τον επαναπροσδιορισμό της θρυλικής έκθεσης του MoMA του 1970.   

Με αφορμή της τρείς αυτές εκθέσεις με έργα της σπουδαίας Κουσάμα αναζητάμε την εικαστικό στα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Από τις Εκδόσεις Μέλισσα, που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την Τέχνη και τα βιβλία για παιδιά, μεταφράστηκε το 2018 από την Ελένη Κατσαμά και την Ουρανία Ιορδανίδου το βιβλίο «Γιαγιόι Κουσάμα: από εδώ μέχρι το άπειρο». Γραμμένο από τη Σάρα Σουζούκι, επιμελήτρια στο τμήμα σχεδίων και χαρακτικών του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και εικονογραφημένο από την Έλεν Γουάινσταιν, το βιβλίο τολμά μέσα από τις πολύχρωμες σελίδες του, εμπνευσμένες από τα έργα και την αισθητική της Κουσάμα, να διηγηθεί στους μικρούς σε ηλικία αναγνώστες τη ζωή και την πορεία της Γιαπωνέζας εικαστικού από την γενέτηρά της, την πόλη Ματσουμότο, στη Νέα Υόρκη. Το βιβλίο έχει αναφορές στην σκληρή στάση της μητέρας της στα όνειρα και τις επιλογές της κόρης της, τη συμπεριφορά των δασκάλων της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Κυότο όπου σπούδασε, γιατί τα έργα της δεν αντανακλούσαν τις ιαπωνικές τεχνοτροπίες και φυσικά την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ιαπωνία, γεγονός που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία της.  

Η Γιαγιόι Κουσάμα είναι διάσημη για τις βούλες της, σήμα κατατεθέν της δουλειά της ως εικαστικός. Αυτές οι βούλες είναι που κάνουν τα έργα της αγαπητά και στα παιδιά. To βιβλίο, πέρα από τις εικαστικές αναφορές μέσα στην εικονογράφηση, περιλαμβάνει στις τελευταίες του σελίδες κάποια από τα έργα της Κουσάμα, τα πιο χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα οποία τα «Συσσώρευση Νο1», «Infinity Mirror Room – The souls of Million Light Years Away – 2023” καθώς και το «Obliteration room”.  

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Κόκκινη Αλεπού ο διευθυντής εκδόσεων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, Chris Hudson.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ