H Elizabeth Cotten (αριστερά) και το εξώφυλλο του εικονογραφημένου βιβλίου της Laura Veirs (κάτω) που μιλάει για τη ζωή της αφροαμερικανής μουσικού

H Laura Veirs είναι μουσικός, μια από τις πιο γνωστές folk/alternative country τραγουδοποιούς στην Αμερική. Κάπου μεταξύ των δέκα studio albums που έχει κυκλοφορήσει από το 1999 που ξεκίνησε την καριέρα της και την τεράστια επιτυχία του προτελευταίου της δίσκου case/lang/veirs, τη συνεργασία της δηλαδή με την K.D. Lang και την Neko Case, η Veirs αποφάσισε να γράψει ένα παιδικό βιβλίο. Οχι όμως ένα οποιοδήποτε παιδικό βιβλίο.

Έμπνευση για την έκδοση αυτή που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2018 αποτέλεσε η ζωή της Elizabeth “Libba” Cotten, της Αφροαμερικανής τραγουδίστριας και κιθαρίστριας των blues και της folk. Η ιστορία της Cotten ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα, στην Βόρεια Καρολίνα. Στο πατρικό της σπίτι και σε ηλικία 7 ετών θα μάθει μόνη της να παίζει την κιθάρα του αδερφού της, που όμως ήταν φτιαγμένη για δεξιόχειρες, ενώ η ίδια ήταν αριστερόχειρας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παίζει τις χορδές ανάποδα, κάτι που οδήγησε αργότερα στην ονομασία του συγκεκριμένου παιξίματος ως Cotten picking. Στα 11 της χρόνια θα γράψει το πρώτο της τραγούδι, το πολυπαιγμένο και αγαπημένο ακόμα και σήμερα Freight Trains.

To Libba: The Magnificent Musical Life of Elizabeth Cotten, το βιβλίο που έγραψε η Veirs και εικονογράφησε η πρωτοεμφανιζόμενη στον χώρο του παιδικού βιβλίου καλλιτέχνις/ακτιβίστρια Tatyana Fazlalizadeh, καταγράφει την πορεία αυτής της γυναίκας από την πρώτη φορά που έπιασε κιθάρα στα χέρια της, τη ζωή της και την πορεία της από τη Βόρεια Καρολίνα ως την Ουάσινγκτον όπου τελικά βρέθηκε με τον σύζυγο και την κόρη της, την 40ετή αποχή της από τη μουσική και τη γνωριμία της με την Αμερικανίδα συνθέτρια και εθνομουσικολόγο Ruth Crawford Seeger, η οποία θα αναγνωρίσει το μουσικό της ταλέντο και θα τη βοηθήσει να αναδειχθεί στην κορυφαία μορφή της folk μουσικής που γνωρίζουμε σήμερα. Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1958 από την Folkways Records και είχε τον τίτλο Folksongs and Instrumentals with Guitar. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ηχογραφήσεις, το 1967 και το 1979. Η Libba πέθανε το 1987.

Η Veirs άκουγε τους γονείς της να της τραγουδούν το Freight Trains για πολλά χρόνια, ενώ και η ίδια το έχει τραγουδίσει πολλές φορές στις συναυλίες της. Ο λόγος που αποφάσισε να γράψει ένα παιδικό βιβλίο για την Cotten, ήταν για να γνωρίσει στον κόσμο αυτό το ταλέντο. Την γοήτευε αυτή η τεράστια αποχή από τη μουσική, που τελικά οδήγησε την Elizabeth Cotten σχεδόν από τύχη στο σπίτι των Seeger, όπου και αναγνωρίστηκε το μουσικό της ταλέντο. Της φαινόταν αδιανόητο πώς μπορούσε κάποιος να εγκαταλείψει την αγάπη του για κάτι (τη μουσική στην προκειμένη) και 40 χρόνια αργότερα να ξανακαταπιαστεί μαζί του. Επίσης, ο τρόπος που η Cotten έπαιζε την κιθάρα ήταν ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούσε στην αρχή της καριέρας της και η Veirs, άρα η επιλογή του κεντρικού ήρωα της ιστορίας της δεν ήταν τυχαία. Σύμφωνα με την ίδια την συγγραφέα/μουσικό, το βιβλίο αυτό αποτέλεσε ένα τεράστιο μάθημα για εκείνη, καθώς άλλαξε τον τρόπο που βλέπει τη ζωή και τη σχέση της με τους άλλους, μέσα από την τέχνη και τη μουσική. “Με έκανε να θέλω να βγω από τη λευκή φούσκα του Πόρτλαντ και να θέλω να γνωρίσω τον κόσμο γύρω μου. Με έκανε να πιστέψω πώς μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, με αγάπη και επιμονή, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία”.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Chronicle.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση εδώ

 

Αγοράστε το βιβλίο εδώ

[amazon_link asins=’1452148570′ template=’ProductAd’ store=’alepou-21′ marketplace=’UK’ link_id=’e8260bdb-59aa-11e8-8d5d-917dae7ed7bf’]