Heartstopper, η σειρά

Σενάριοσχέδιο: Alice Oseman
Μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 14+

Ο Τσάρλι και ο Νικ πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, αλλά δεν έχουν γνωριστεί ποτέ, καθώς ανήκουν σε εντελώς διαφορετικές «κάστες» μαθητών. Ο Τσάρλι έχει ήδη κάνει coming out στους δικούς του, έχει περάσει μια ήδη δύσκολη χρονιά στο Σχολείο Αρρένων Truham, αλλά έχει καταφέρει να ορθοποδήσει, είναι παιδί καθόλου δημοφιλές στους κύκλους του σχολείου και η παρέα του θα έλεγε κανείς ότι αποτελείται από παιδιά που η πλειονότητα έχουν κάνει πέρα λόγω της διαφορετικότητάς τους. Ο Nικ από την άλλη ανήκει στα δημοφιλή παιδιά του σχολείου, είναι αθλητικός τύπος, πολύ ντροπαλός όμως που κρύβει επιμελώς τη σεξουαλική του ταυτότητα, αφήνοντας να φανεί μόνο το κομμάτι εκείνο που δεν θα τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Μια μέρα θα καθίσουν στο ίδιο θρανίο και δε θα αργήσουν να γίνουν φίλοι. Ο Τσάρλι αρχίζει να έχει αισθήματα για τον Νικ, παρόλο που είναι 100% σίγουρος ότι δεν έχει καμία ελπίδα, καθώς θεωρεί ότι είναι straight. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως νομίζει ο Τσάρλι. Ο Νικ είναι ένα αγόρι στην εφηβεία, με πολλές ερωτήσεις στο κεφάλι του και ακόμα περισσότερες φοβίες για τη σεξουαλικότητά του. Ο νέος του φίλος όμως άθελά του θα τον βοηθήσει να αντιληφθεί και να δεχτεί τι είναι αυτό που του συμβαίνει.

Στα τέσσερα graphic novels της σειράς Heartstopper της Alice Oseman, η Βρετανίδα δημιουργός πραγματεύεται με τον πιο απλό, αλλά εύληπτο τρόπο, τη φιλία δύο αγοριών που εξελίσσεται σε έρωτα. Μιλάει για την αγάπη, τη φιλία, την πίστη, ενώ θίγει θέματα οικογενειακής αγάπης και στήριξης, αλλά και ψυχικής υγείας, βάζοντας στο πλάνο τη νευρική ανορεξία και τον τρόπο που επηρεάζει τη ζωή ενός από τους χαρακτήρες. Στα τέσσερα βιβλία που κυκλοφορούν πλέον και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα βλέπουμε πώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται η ιστορία των δύο αγοριών, βιώνουμε μέσα από τα πάνω και τα κάτω της σχέσης τους τις δυσκολίες τους, τις ανησυχίες τους, τους φόβους και τις απογοητεύσεις τους, ενώ παρακολουθούμε πώς διαχειρίζονται τις καταστάσεις οι γονείς, οι φίλοι αλλά και ο περίγυρος των δύο αγοριών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γιατί τα Heartstopper είναι ένα παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο και γιατί έχει καταφέρει να αγγίξει τις καρδιές εκατομμύριων αναγνωστών. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα webcomic που ανέβηκε στο Tumblr και το Tapas, κι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 52,1 εκατομμύρια views ως σήμερα. Η δημιουργός του, Αlice Oseman ζήτησε τη στήριξη του κοινού μέσω crowd-funding ώστε να μπορέσει να τυπώσει κάποια λιγοστά αντίτυπα. Ο εκδοτικός Hachette Children’s Group αγόρασε τα δικαιώματα και εξέδωσε το Heartstopper 1 την άνοιξη του 2019 και ακολούθησαν το δεύτερο βιβλίο τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ακόμα δύο βιβλία μετά και ένα βιβλίο ζωγραφικής. Το webcomic έχει μια φοβερή fan base που ώθησε την Oseman να αποκαλύψει πως το webcomic θα συνεχίσει να ανανεώνεται και να ανεβαίνει στο Tumblr ως το τέλος της χρονιάς που διανύουμε, οπότε και θα βγει και το πέμπτο και τελευταίο μέρος της σειράς. Για την ιστορία, η σειρά Heartstopper έχει πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως από το 2019 που πρωτοκυκλοφόρησε. Και όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, η τηλεόραση δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη. Έτσι, την άνοιξη του 2022, είδαμε το Heartstopper να γίνεται τηλεοπτικής σειράς στο Netflix με πρωταγωνιστές τους Kit Connor και Joe Locke. 

Kit Connor και Joe Locke, οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους ρόλους του Νικ και του Τσάρλι αντίστοιχα

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.