Η περιπέτεια ενός ιππότη

Συγγραφεάς: Σπύρος Γιαννακόπουλος
Εικονογράφηση: Γεωργία Ζάχαρη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Ένας ιππότης ξεκινά να ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια: να βρει και να απελευθερώσει μια δεσποσύνη που βρίσκεται φυλακισμένη σε έναν ψηλό πύργο. Θα προετοιμαστεί κατάλληλα, όμως στο ταξίδι ως εκεί θα συναντήσει και θα βοηθήσει ένα σωρό ανθρώπους που θα ζητήσουν τη συμβολή του. Φτάνοντας στον πύργο, θα ανακαλύψει πως μάλλον τσάμπα το έκανε το ταξίδι και φυσικά, καμία περιπέτεια δεν έζησε.

Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα;

Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος είναι θαυμαστής του λογοτεχνικού είδους των παραμυθιών. Το έχει άλλωστε αποδείξει τόσο με το κόμικς του “Το Δάσος” (εικ. Στέλλα Στεργίου, Πατάκης, 2020), όσο και με τη Νάνσι του (Πατάκης, 2017). Συνήθως παίρνει τα τερτιμμένα στερεότυπα και μέσα από τις ιστορίες του τα καταρρίπτει. Έτσι γίνεται και στο “Η περιπέτεια ενός ιππότη“, στο οποίο για πρώτη φορά δοκιμάζεται στη δύσκολη φόρμα του εικονοβιβλίου και ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Ένας ιππότης, που τα παραμύθια τον θέλουν να σώζει δεσποσύνες από επικίνδυνους δράκους ή μαγους, θα ανακαλύψει στην πορεία ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Με ένα έξυπνο plot twist που έρχεται προς το τέλος, ο συγγραφέας αποδεικνύει πως ακόμα και αν κάτι πάει εντελώς στραβά, ίσως να μην είναι τόσο καταστροφικό όσο φαίνεται.

Έχουμε, λοιπόν, στα χέρια μας μια ιστορία με ελάχιστο κείμενο. Κάθε εικονογραφημένο σαλόνι περιέχει μια μικρή πρόταση, που δίνει στον αναγνώστη τα στοιχεία που θα χρειαστεί για την εξέλιξη της πλοκής. Πρόκεται για το πρώτο επίπεδο της ιστορίας, το οποίο και ροή έχει και αρχή, μέση και τέλος έχει. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί λέξεις που μας παραπέμπουν στα παραμύθια, όπως “κίνησε” και “δεσποσύνη”, ενώ δεν ξεχνάει να βάλει και σε αυτό το βιβλίο του μια γενναία δόση χιούμορ, χαρακτηριστικό στοιχείο της γραφής του Γιαννακόπουλου.

Και όταν το κείμενο τελειώσει και η ιστορία ολοκληρωθεί, η ανάγνωση αρχίζει πάλι από την αρχή. Αλλά αυτή τη φορά σε συνδυασμό με την εικονογράφηση. Η βραβευμένη για τη graphic novel μεταφορά του βιβλίου της Άλκης Ζέη “Καπλάνι της Βιτρίνας” εικονογράφος Γεωργία Ζάχαρη προσθέτει με τις εικόνες της μια δεύτερη γραμμή αφήγησης, που “τρέχει” παράλληλα με τη βασική ιστορία. Οι εικονογραφήσεις της δε μετατρέπουν σε εικόνα την ιστορία του Γιαννακόπουλου, αλλά προσθέτουν όλες εκείνες τις λεπτομέρειες, μικρές ή μεγάλες, που θα ολοκληρώνουν την εξιστόρηση της περιπέτειας του ιππότη.

Διαβάζοντας το βιβλίο και δίνοντας προσοχή τόσο στο κείμενο, όσο και στην εικόνα, αντιλαμβάνεσαι το πολυεπίπεδο της ιστορίας που μαζί δημιούργησαν συγγραφέας και εικονογράφος, και παρατηρείς όλα εκείνα τα εικονογραφικά στοιχεία που εμπλουτίζουν την πλοκή, δημιουργούν το σκηνικό, παρουσιάζουν τους χαρακτήρες, συμπληρώνουν ακόμα και τους διαλόγους που δεν είναι εκεί. Κείμενο και εικόνα είναι τόσο καλά δεμένα μεταξύ τους, που αν αφαιρούσες το ένα ή το άλλο θα είχες μια ιστορία ατελή.

Το “Η περιπέτεια ενός ιππότη” είναι σίγουρα ένα από τα πιο ωραία και άρτια εικονοβιβλία της φετινής ελληνικής παραγωγής, ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.