Ήλιος με μουστάκια

Συγγραφέας: Μελίνα Σιδηροπούλου
Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 12+

Η πρωταγωνίστρια των 26 ιστοριών της Μελίνας Σιδηροπούλου είναι ένα κορίτσι που ηλικιακά προσδιορίζεται κάπου στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. Μαθαίνει ότι οι γονείς της χωρίζουν και ο κόσμος της αρχίζει σιγά – σιγά να γκρεμίζεται. Με μια μαμά παραιτημένη, βουλιαγμένη στις υποχρεώσεις μιας πλέον μονογονεϊκής οικογένειας, έναν μπαμπά εξαφανισμένο, στον ρόλο του μπον βιβέρ, μια αδερφή αγκαλιά με ένα τηλέφωνο, μια κολλητή φίλη, έναν χουρχούρη γάτο και γλυκά. Πολλά γλυκά. Τσιζκέικ, τούρτες μπίτερ σοκολάτας, αλλά και κόλυβα. Κάπως έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία της Μαρίνας.

Τα 26 διηγήματα που απαρτίζουν το πρώτο βιβλίο της δημοσιογράφου Μελίνας Σιδηροπούλου είναι εμποτισμένα με κάτι που δύσκολα συναντάει κανείς σε εφηβικό βιβλίο: ένα είδος χιούμορ που κρύβει μέσα του πολλές δόσεις θλίψης. Η συγγραφεάς γράφει σαν να είναι η ίδια αυτό το κορίτσι, μιλάει με τη φωνή της και αφήνει την πρωταγωνίστρία της να αφηγηθεί μέσα από εκείνη κομμάτια της ζωής της από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση. Η Μαρίνα είναι ένα κορίτσι που βιώνει συναισθήματα δυνατά, τόσο δυνατά όσο ένας φουσκωμένος χείμαρρος την άνοιξη που κατεβαίνει από τα βουνά και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Διαβάζοντας τις ιστορίες θες από τη μία να γελάσεις δυνατά και από την άλλη να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να ξεσπάσει σε αναφιλητά, να καθαρίσει το μέσα σου από όσα σε βαραίνουν και να βγείς από αυτή τη διαδικασία ξαλαφρωμένος. Τη Μαρίνα την αγαπάς από την πρώτη της λέξη. Την συμπονάς, μπαίνεις στη θέση της και αντιλαμβάνεσαι το πώς νιώθει, είτε όταν η μάμα της ανακοινώνει το διαζύγιο είτε όταν βλέπει για πρώτη φορά αυτήν που έμελλε να γίνει η καλύτερή της φίλη, την Ελίνα. Η γραφή της Μελίνας Σιδηροπούλου είναι αυθεντική, αληθινή, άλλες φορές γλυκιά σαν νουτέλα, άλλες γλυκόξινη σαν τσίζκεϊκ λεμόνι και άλλες πικρή σαν μπίτερ σοκολάτα. Το Ήλιος με μουστάκια είναι να υπέροχα γραμμένο βιβλίο, μια coming-of-age συλλογή ιστοριών για εφηβάκια και ενήλικους που αναγνωρίζουν στη Μαρίνα ένα κομμάτι του δικού τους έφηβου εαυτού.

Hats off, κ. Σιδηροπούλου.

*Το βιβλίο στολίστηκε μοναδικά και συμπληρώθηκε ιδανικά από τις εικονογραφήσεις της Πέρσας Ζαχαριά. Εδώ μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε μία από τις ιστορίες του βιβλίου της Μελίνας Σιδηροπούλου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.