Ιστοριοναύτες: Περιπέτεια στην αρχαία Ρώμη

Γράφει η Βασιλεία Βαξεβάνη / Athens Comics Library

Σενάριο: Δρ Φράνσις Ντέρκιν
Σχέδιο: Γκρέις Κουκ
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Ηλικίες: 7+

Αν πρέπει να είμαι απολύτως ειλικρινής, όταν άκουσα ότι μετά την περιπέτεια στην αρχαία Ελλάδα – για την οποία σας έχω ήδη μιλήσει εδώ– σκέφτηκα ότι θα προτιμούσα να έχει μεταφραστεί κάποιο άλλο βιβλίο της σειρά. Οι περιπέτειες στην Αίγυπτο ή ακόμα καλύτερα οι περιπέτειες με τους Βίκινγκς. Ο λόγος είναι ότι την αρχαία Ελλάδα την ξέρουμε ή αν δεν την ξέρουν τα παιδιά, σίγουρα θα την φάνε με το κουτάλι στο σχολείο και η ρωμαϊκή κουλτούρα έχει κάτι από την ελληνική. Ωστόσο, διαπίστωσα ότι οι δημιουργοί είχαν και αυτοί υπόψιν τους τις ομοιότητες και εστίασαν στις διαφορές. Και αυτό έκανε το βιβλίο ενδιαφέρον και άκρως εκπαιδευτικό.

Να ξεκινήσω με ένα θέμα για το οποίο ακόμα και τώρα που γράφω δεν έχω αποφασίσει πώς μου φαίνεται. Σε κάθε ταξίδι, η πολυταξιδεμένη παρέα συναντά και κάποιον που γίνεται ο φίλος και ο ξεναγός τους στην κουλτούρα που επισκέπτονται. Σε αυτή την ιστορία συναντούν τον Μεσσήνιο. Ο Μεσσήνιος είναι δούλος. Κουβαλάει τη βούλα του κυρίου του και σε αρκετά σημεία επισημαίνει ότι υπάρχουν πράγματα που δεν επιτρέπεται να κάνει και ότι δεν επιτρέπεται να αργήσει. Η Νάνι κάνει ένα σχόλιο ότι πια είναι παράνομο να έχεις δούλους, αλλά γενικά η παρέα είναι κουλ με την ιδέα και δεν αναφέρεται ξανά σε αυτήν. Μάλιστα, ο Μεσσήνιος έχει μια αδερφή την Αχιλλεία που είναι γυναίκα μονομάχος. Όταν την είδα έκανα τούμπες από τη χαρά μου, γιατί οι γυναίκες πολεμίστριες είναι το πάθος μου. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι και αυτή είναι αναγκασμένη να συμμετέχει σε ένα αποτρόπαιο θέαμα, ρισκάροντας τη ζωή της για την τέρψη του ρωμαϊκού όχλου. Μεταξύ μας, φοβήθηκα μην κάνει το βιβλίο καμία χαλαρή αναφορά στα ρωμαϊκά όργια! Αλλά, ευτυχώς, εστίασε και σε όλα τα υπέροχα που προσέφερε ο ρωμαϊκός πολιτισμός, όπως η καλλιέργεια βοτάνων, τα ψηφιδωτά, τα υδραγωγεία και οι κατασκευή δρόμων.

Βρήκα τα παιχνίδια και τις κατασκευές σε αυτό το τεύχος πιο ενδιαφέροντα και δημιουργικά και ειδικότερα τη δημιουργία ψηφιδωτού που λατρέψαμε οικογενειακώς. Ειδικότερα, η κατασκευή για το υδραγωγείο ήταν φανταστική αν υπολογίσει κανείς ότι αυτή την περίοδο κάνω έρευνα για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο εδώ στην Αττική.

Αυτό που με κέρδισε για μία ακόμη φορά και φαίνεται ότι θα είναι μια σταθερά σε όλα τα τεύχη της σειράς είναι το καλοδουλεμένο σχέδιο της Γκρέις Κουκ που είναι απλά πανέμορφο, ολοζώντανο και φωτεινό. Χαίρεσαι να το χαζεύεις.

Ανυπομονώ για τα υπόλοιπα έργα της σειράς.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.