Kάμπινγκ

Συγγραφέας: Νάντια Δρακούλα
Εικονογράφηση: Χρύσα Χουλιάρα
Εκδόσεις: Πατάκης
Χρονιά εκδοσης: 2017
Ηλικίες: 9+

 

Η Αφροδίτη, ο Λέλος και η Μπιάνκα, τρία ξαδέρφια που περνούν το καλοκαίρι τους στο νησί παρέα με τη γιαγιά Ουρανία και τον σκύλο τους τον Μπελά, αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν από το σπίτι και την αυλή και να βρουν αντίδοτο στην καλοκαιρινή βαρεμάρα. Με μια βάρκα δανεική, με το όνομα Αντζούγια, θα κατακτήσουν το απέναντι νησάκι και θα στήσουν εκεί το καταφύγιό τους. Ενας άγνωστος, όμως, θα αρχίσει να τους αφήνει μηνύματα, προκαλώντας τους να εκμεταλλευτούν τις δυνάμεις που τους παρέχει το νησί και η φύση. Ετσι, τα τρία παιδιά, παρέα με τον σκύλο τους, θα προσπαθήσουν να λύσουν τα μυστήρια και παράλληλα να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.

Το βιβλίο της Νάντιας Δρακούλα έχει ένα μεγάλο ατού: θυμίζει πολύ τα βιβλία που διαβάζαμε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, τότε που δεν υπήρχαν μηνύματα και διδάγματα (τόσο εμφανή) στα βιβλία, παρά μόνο επικές περιπέτειες. Εχει σασπένς και αγωνία, έχει χιούμορ, έχει πολλή πληροφορία που σε κάνει να θες να το ψάξεις λίγο παραπάνω, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις μορφές ενέργειας και την αξιοποίησή τους, είναι ένα ανάγνωσμα που σε παίρνει από το κρύο και την υγρασία του χειμώνα και σε μεταφέρει αυτόματα στο ζεστό καλοκαίρι, σε κάποιο κυκλαδονήσι. Είναι όμως κι ένα βιβλίο ενηλικίωσης. Μέσα από την περιπέτειά τους, το καθένα από τα τρία παιδιά θα έρθει αντιμέτωπο όχι μόνο με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, τους φόβους του, τις ικανότητές και τις δυνατότητές του. Το νησάκι αυτό συμβολίζει την κατανόηση του εαυτού τους. Στο τέλος της περιπετειας αυτής, θα βγουν όλοι λίγο πιο… μεγάλοι.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.