Κόκκινο: η ιστορία ενός κραγιονιού

Συγγραφέας – εικονογράφος: Michael Hall
Μετάφραση: Ειρήνη Συμεωνίδου
Εκδόσεις: Πουά
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+

Το Κόκκινο είναι ένα κραγιόνι, φοράει και μια ετικέτα που δηλώνει το χρώμα του “κόκκινο”, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι κόκκινιο, αλλά μπλε. Ο δάσκαλός του προσπαθεί να το βοηθήσουν να είναι κόκκινο, η μαμά του το ίδιο, οι συμμαθητές του όλοι θέλουν να το βοηθήσουν να είναι κόκκινο. Ομως εκείνο είναι δυστυχισμένο, γιατί βαθιά μέσα του ξέρει οτι δεν θα τα καταφέρει να είναι κόκκινο γιατί πολύ απλά είναι μπλε! Στο τέλος ένας φίλος, το μοβ κραγιόνι, θα τον κάνει να δει τα πράγματα διαφορετικά και να ανακαλύψει αυτό που όλοι βλέπαμε εξαρχής.

Το βιβλίο του Michael Hall «Κόκκινο: Η ιστορία ενός κραγιονιού» είναι ένα από τα πιο όμορφα, αληθινά έξυπνα και συγκινητικά εικονοβιβλία που καταφέρνουν να “μιλήσουν” όχι μόνο στον μικρό σε ηλικία αναγνώστη, αλλά και στον ενήλικα. Απλό στην ιδέα του, αλλά τόσο ουσιαστικό, διηγείται την ιστορία του Κόκκινου που δεν ήταν τελικά αυτό που φαινόταν εξωτερικά, παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο καθένας από εμάς ειναι διαφορετικός. Με ήρωες κραγιόνια – αντικείμενο που τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά από την καθημερινότητά τους – μιλάει για το πόσο σημαντικό είναι να βρούμε το κουράγιο να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε πρώτα εμείς τον αληθινό μας εαυτό για να μπορέσουν και οι άλλοι να δουν αυτό που πραγματικά είμαστε. Και μέσα από αυτήν την αναγνώριση και αποδοχή να μπορέσουμε να χαράξουμε και να ακολουθούμε τον δικό μας δρόμο όσα εμπόδια κι αν τύχει να συναντήσουμε μπροστά μας.

Το βιβλίο του Χολ έχει βραβευτεί* γιατί είναι ίσως ένα από τα λίγα εικονοβιβλία που παίζει με την ιδέα της αποδοχής του ατόμου που δεν ακολουθεί στις κοινωνικές νόρμες που γνωρίζουμε, που παλεύει με το μέσα του και τις ικανότητές του να μπει σε ένα καλούπι που οι άλλοι έχουν φτιάξει για αυτόν μέσα από μια ιστορία για τα χρώματα. Δεν δίνει στα κραγιόνια του ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συναισθήματα, όμως όλα τα παραπάνω γίνονται αντιληπτά στον αναγνώστη μέσα από το έξυπνο και πολλές φορές χιουμοριστικό κείμενο του Χολ. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως φτιάχνοντας το βιβλίο και σημειώντας ατάκες που ήθελε να χρησιμοποιήσει ως υλικό για να ξεκινήσει την ιστορία του (πχ. δεν είσαι αρκετά κοφτερός – αναφέρεται ως sharp στο πρωτότυπο, έξυπνος, δεν προσπαθείς αρκετά, δεν είσαι ακρετά έξυπνος – bright, κλπ) άρχισε να συνειδητοποιεί πως όλες αυτές τις φράσεις τις είχε ακούσει ως παιδί, που αργότερα διαγνώστηκε με δυσλεξία. “Ως παιδί δεν θεωρούσα πως ήμουν έξυπνος. Για την ακρίβεια, δεν ήμουν έξυπνος. Ημουν όμως σαν όλους τους άλλους: καλός σε κάποιους τομείς και σε κάποιους άλλους υστερούσα. Οπως ακριβώς και το κόκκινο κραγιόνι, προσπαθούσα να γίνω καλός σε όλα και να αποδείξω στους γύρω μου την αξία μου, όμως μέσα μου βασανιζόμουν. Το ίδιο και το κόκκινο κραγιόνι. Και μόνο μέσα από την αγάπη και την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του περίγυρού μου κατάφερα τελικά να δω καθαρά ποιος είμαι και τι μπορώ να κάνω. Οπως έκανε ο Μοβ στην ιστορία του βιβλίου“. Κοινώς, το βιβλίο αυτό είναι πολλά παραπάνω από ένα απλό εικονοβιβλίο για τα χρώματα ή τη διαφορετικότητα ή τα συναισθήματα. Είναι όλα αυτά μαζί και παράλληλα είναι ένα βιλίο που παίρνει πολλές αναγνώσεις και ερμηνείες που όλες τους οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ότι η αγάπη προς το άτομο και η καθολική αποδοχή οδηγούν στην ευτυχισμένη ζωή. Και η ζωή πλάθεται από τον καθένα μας ξεχωριστά, χωρίς να ακολουθεί νόρμες και χωρίς να μπαίνει σε καλούπια.

Εξαιρετικό. Ιδανικό για παιδιά 4+. Αναζητήστε το!

Το βιβλίο έχει τιμηθεί με τα ακόλουθα βραβεία ή έχει συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες βραβείων:

Βραβείο Booklist για το καλύτερο βιβλίο του 2015
Βραβείο Cooperative Children’s Book Center Choice 2016
Υποψήφιο για τα Cybils Awards 2016
Υποψήφιο για το E.B. White Read-aloud Award 2016
Goodreads Choice Award 2015
Υποψήφιο για το Irma Black Award 2016
Υποψήφιο για το Midwest Booksellers’ Choice Award 2015
Υποψήφιο για το Minnesota Book Award 2016
Βραβείο Minnesota Star of the North 2016
Rainbow List 2016, λίστα που περιλαμβάνει βιβλία με LGBTQ θεματολογία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία