Κοντά στις ράγιες

Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
Διασκευή & Σχέδιο: Στέλλα Στεργίου, Γεωργία Ζάχαρη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικία: 10+

Αυτό που συμβαίνει στην ελληνική εκδοτική σκηνή τελευταία είναι τουλάχιστον συγκινητικό για εμένα. Για το κορίτσι που κάποτε έψαχνε σε εκείνα τα σιδερένια πανέρια στα περίπτερα τα αγαπημένα της κόμικς, που διάβαζε στραπατσαρισμένα τυχαία τεύχη μέχρι να ανακαλύψει ότι υπάρχουν και μαγαζιά ειδικά για την τέχνη που τόσο την είχε συνεπάρει, αλλά που δεν είχε βρει το δρόμο της στα βιβλιοπωλεία. Και τώρα να! Κόμικς παντού! Καλοφτιαγμένα και προσεγμένα, όχι μόνο σε περίπτερα, αλλά σε ράφια και σε βιτρίνες βιβλιοπωλείων.

Και το τελευταίο κόμικ που στολίζει αυτά τα ράφια και τις βιτρίνες με το όμορφο, πολύχρωμο εξώφυλλό του είναι η διασκευή ενός ακόμα βιβλίου της Άλκης Ζέη. Και εδώ θα ομολογήσω ότι τότε, μικρή ακόμα, ήταν το λιγότερο αγαπημένο μου. Δεν τα πολυκαταλάβαινα αυτά τα πολιτικά και κάτι στη βαριά του ατμόσφαιρα μου άφησε μια στυφάδα στο στόμα. Αυτή τη στυφάδα ένιωσα ξανά όταν έμαθα ότι θα διασκευαστεί. Γλύκανε κομμάτι όμως όταν άκουσα ότι το έργο της Ζέη το είχαν εμπιστευτεί πάλι στις υπέροχες Στέλλα Στεργίου και Γεωργία Ζάχαρη. Και θα τους χρωστώ ευγνωμοσύνη.

Το Κοντά στις Ράγιες λέει την ιστορία της Σάσας, ενός κοριτσιού που μεγαλώνει στην προεπαναστατική Ρωσία δίπλα στις γραμμές του τρένου. Είναι ένα περίεργο, ζωηρό κορίτσι σαν αυτά που μόνο η Ζέη ξέρει να πλάθει. Βομβαρδίζει συνεχώς τον γιατρό πατέρα της με ερωτήσεις και εκείνος με υπομονή απαντά, μαθαίνοντάς της να αγαπά και να σέβεται κάθε πλάσμα, της καλλιεργεί ενσυναίσθηση, αλλά και σπιρτάδα. Έτσι η Σάσα θα βάλει το λιθαράκι στο δρόμο της επανάστασης που έρχεται, μιαν επανάσταση που τη βλέπει, τη βιώνει και μας την μεταφέρει με την φρεσκάδα ενός μικρού κοριτσιού.

Σίγουρα αλλιώς θα ένιωθε η 10χρονη Βασιλεία αν έπεφτε στα χέρια της η διασκευή αυτή. Καμιά στυφάδα δεν θα έμενε, μόνο φως, χρώματα, ζωντάνια, γέλιο, περηφάνια και πολύτιμα μαθήματα. Είναι μεγάλη η χρονική απόσταση, είμαι άλλη εγώ τώρα, αλλά τούτη τη φορά, μου αρέσει πιο πολύ, λόγω της διασκευής.

Αν τολμούσα να βρω το γιατί που δεν έχει να κάνει με εμένα, θα έλεγα ότι είναι και η απόσταση που έχουν η Στέλλα και η Γεωργία από το πολιτικό κομμάτι. Η Ζέη δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές τις πεποιθήσεις για τις οποίες εξορίστηκε και έτσι είναι πολύ κοντά ιδεολογικά και πολιτικά στα όσα διαπραγματεύεται η ιστορία της Σάσας. Αυτό βάζει όλο το πάθος στην ιστορία. Η Στέλλα και η Γεωργία, όμως, είναι στο τώρα μας, χρόνια μετά, με μια γνώση αλλιώτικη για εκείνον τον αγώνα. Και έτσι από την ιστορία βρήκαν και αποκρυστάλλωσαν κάτι πέρα και πάνω από τις πολιτικές και τα κόμματα. Ο αγώνας για ελευθερία, ενάντια στην αδικία είναι βαθιά ανθρώπινο, αιώνιο θέμα και αποτελεί μάθημα που το χρειαζόμαστε και σήμερα και για πάντα.

Ευγνωμοσύνη, λοιπόν, για αυτή την έκδοση που μου ξανασύστησε μια ιστορία που επιτέλους κατάλαβα βαθιά, που γλύκανε το μέσα μου, που με έκανε να συγκινηθώ και να γελάσω, να σκεφτώ και ονειρευτώ. Ευγνωμοσύνη για τον υπέροχο πολύχρωμο κόσμο, για τη δουλειά που έβαλαν σε κάθε σελίδα, σε κάθε καρέ οι δύο καλλιτέχνιδες. Αυτές οι νέες ράγιες θα μας πάνε κάπου όμορφα και μαγικά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το άγριο βιβλίο

Το καλοκαίρι του 13χρονου Χουάν εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο. Και σαν να μην έφταναν οι τσακωμοί των γονιών

Εμείς

Το «εμείς» μιας σχέσης ανθεκτικής σε όλες τις συνθήκες, ενός δεσμού που δεν καταλήγει σε δεσμά, μιας αγάπης χωρίς προϋποθέσεις,