Κουνέλι & Αλεπού: Ταξίδια με το νου

Συγγραφέας: Μπεθ Φέρι
Εικονογράφος: Γκέρκεϊ Ντούντας
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Οι περιπέτειες των δύο φίλων που γνωρίσαμε από το πρώτο βιβλίο της σειράς κόμικ «Κουνέλι & Αλεπού: Φίλοι πάντα και παντού» συνεχίζονται και εδώ μιας και οι δημιουργοί παίζουν ένα όμορφο παιχνίδι αλληλουχίας όπου η μία ιστορία φέρνει την άλλη. Το πρώτο βιβλίο – εμείς οι φίλοι των κόμικς θα το λέγαμε και πρώτο τόμο – τελειώνει με τα φιλαράκια Κουνέλι και Αλεπού να έχουν κάποια χρήματα. Από εκεί ξεκινά το δεύτερο βιβλίο για να οδηγήσει τους δύο φίλους σε καινούρια μονοπάτια.

Στο κέντρο και αυτή τη φορά η φιλία. Η αγάπη των δύο πρωταγωνιστών μεγαλώνει και δυναμώνει. Η δική τους πίστη στη σχέση που έχουν γιγαντώνεται και ανοίγει για να βάλει στην υπέροχη παρέα τους και άλλους. Γιατί η αγάπη είναι για να μοιράζεται και στα δύο αυτά κολλητάρια περισσεύει.

Το βιβλίο καταπιάνεται με τον πιο τρυφερό και ειλικρινή τρόπο με θέματα που αφορούν τα παιδιά, όπως ο φόβος να μην γίνουν ρεζίλι ή να μείνουν στην «απ’ έξω» σε μια παρέα. Ακόμα όμως κι αν περιγράφει θέματα που αναστατώνουν τα παιδιά, κατορθώνει να μαλακώσει τους φόβους αυτούς μέσα από το χιούμορ και την ενσυναίσθηση που δείχνουν οι ήρωες. Είναι τόσο όμορφα πλεγμένα τα συναισθήματα στις πέντε ιστορίες που περιλαμβάνονται στο δεύτερο βιβλίο που νιώθεις σαν να κάνεις ένα όμορφο ταξίδι: από τον ενθουσιασμό στην πίκρα, από την απογοήτευση στη χαρά και από το φόβο στο γέλιο, όλα πλάθουν έναν κόσμο αληθινό – και ας είναι όλοι οι ήρωες ζωάκια – και ζωντανό.

Και όλα αυτά μέσα από ξεκαρδιστικό χιούμορ και καταιγιστικούς, πανέξυπνους διαλόγους που απολαμβάνουμε και εμείς οι μεγάλοι. Ένα από τα μεγάλα ατού αυτής της σειράς κόμικ είναι το χιούμορ. Η Μπεθ Φέρυ καταφέρνει να κάνει κάτι που είναι δύσκολο σε κάτι τυπωμένο σε χαρτί: να το κάνει φρέσκο. Είναι σα να ακούς τους ήρωες να μιλάνε με τον υπέροχο, παράλογο, πανέξυπνο τρόπο που κάνουν και τα παιδιά. Γι’ αυτό και δε γίνεται να το διαβάσεις χωρίς να παρασυρθείς και να κάνεις τις «φωνές» των ηρώων!

Να μην ξεχάσουμε και το σχέδιο του Γκέρκεϊ Ντούντας μιας και στο κόμικ την ιστορία συν-αφηγείται ο λόγος και η εικόνα. Τα καρέ της ιστορίας είναι απλά με ακριβώς όσες λεπτομέρειες χρειάζονται για να οδηγήσουν το μάτι του νεαρού αναγνώστη να περιπλανηθεί σε αυτά χωρίς να τον κουράζει. Παράλληλα, βοηθά τους νέους αναγνώστες να ακολουθήσουν και να παρασυρθούν από την ιστορία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.