Κουνέλι & Αλεπού: Ταξίδια με το νου

Συγγραφέας: Μπεθ Φέρι
Εικονογράφος: Γκέρκεϊ Ντούντας
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Οι περιπέτειες των δύο φίλων που γνωρίσαμε από το πρώτο βιβλίο της σειράς κόμικ «Κουνέλι & Αλεπού: Φίλοι πάντα και παντού» συνεχίζονται και εδώ μιας και οι δημιουργοί παίζουν ένα όμορφο παιχνίδι αλληλουχίας όπου η μία ιστορία φέρνει την άλλη. Το πρώτο βιβλίο – εμείς οι φίλοι των κόμικς θα το λέγαμε και πρώτο τόμο – τελειώνει με τα φιλαράκια Κουνέλι και Αλεπού να έχουν κάποια χρήματα. Από εκεί ξεκινά το δεύτερο βιβλίο για να οδηγήσει τους δύο φίλους σε καινούρια μονοπάτια.

Στο κέντρο και αυτή τη φορά η φιλία. Η αγάπη των δύο πρωταγωνιστών μεγαλώνει και δυναμώνει. Η δική τους πίστη στη σχέση που έχουν γιγαντώνεται και ανοίγει για να βάλει στην υπέροχη παρέα τους και άλλους. Γιατί η αγάπη είναι για να μοιράζεται και στα δύο αυτά κολλητάρια περισσεύει.

Το βιβλίο καταπιάνεται με τον πιο τρυφερό και ειλικρινή τρόπο με θέματα που αφορούν τα παιδιά, όπως ο φόβος να μην γίνουν ρεζίλι ή να μείνουν στην «απ’ έξω» σε μια παρέα. Ακόμα όμως κι αν περιγράφει θέματα που αναστατώνουν τα παιδιά, κατορθώνει να μαλακώσει τους φόβους αυτούς μέσα από το χιούμορ και την ενσυναίσθηση που δείχνουν οι ήρωες. Είναι τόσο όμορφα πλεγμένα τα συναισθήματα στις πέντε ιστορίες που περιλαμβάνονται στο δεύτερο βιβλίο που νιώθεις σαν να κάνεις ένα όμορφο ταξίδι: από τον ενθουσιασμό στην πίκρα, από την απογοήτευση στη χαρά και από το φόβο στο γέλιο, όλα πλάθουν έναν κόσμο αληθινό – και ας είναι όλοι οι ήρωες ζωάκια – και ζωντανό.

Και όλα αυτά μέσα από ξεκαρδιστικό χιούμορ και καταιγιστικούς, πανέξυπνους διαλόγους που απολαμβάνουμε και εμείς οι μεγάλοι. Ένα από τα μεγάλα ατού αυτής της σειράς κόμικ είναι το χιούμορ. Η Μπεθ Φέρυ καταφέρνει να κάνει κάτι που είναι δύσκολο σε κάτι τυπωμένο σε χαρτί: να το κάνει φρέσκο. Είναι σα να ακούς τους ήρωες να μιλάνε με τον υπέροχο, παράλογο, πανέξυπνο τρόπο που κάνουν και τα παιδιά. Γι’ αυτό και δε γίνεται να το διαβάσεις χωρίς να παρασυρθείς και να κάνεις τις «φωνές» των ηρώων!

Να μην ξεχάσουμε και το σχέδιο του Γκέρκεϊ Ντούντας μιας και στο κόμικ την ιστορία συν-αφηγείται ο λόγος και η εικόνα. Τα καρέ της ιστορίας είναι απλά με ακριβώς όσες λεπτομέρειες χρειάζονται για να οδηγήσουν το μάτι του νεαρού αναγνώστη να περιπλανηθεί σε αυτά χωρίς να τον κουράζει. Παράλληλα, βοηθά τους νέους αναγνώστες να ακολουθήσουν και να παρασυρθούν από την ιστορία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.