Μικροί συγγραφείς: Αστείες στιγμές του λύκου

Φωτογραφία: Federico Di Dio/Unsplash

Τι αρέσει στα παιδιά να διαβάζουν; Αν θέλουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά και στα δικά τους κείμενα, στη μυθοπλασία που γράφεται από τα ίδια τα παιδιά. Άλλωστε, ένας από τους λόγους που γράφουμε είναι επειδή δεν μας εκφράζει ποτέ απόλυτα αυτό που μας δίνουν να διαβάσουμε. Κάθε 15 ημέρες παρουσιάζουμε στην Κόκκινη Αλεπού κείμενα παιδιών που παίρνουν μέρος στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής το οποίο εμψυχώνω και που φανερώνουν το τρόπο με τον οποίο αφενός επιλέγουν να εκφράζονται, αφετέρου τι θέλουν να διαβάζουν τα ίδια.

Η Έλενα Άρτεμις Δ. (Δ΄τάξη) αποδομεί με διαλυτικό και χιουμοριστικό τρόπο τη γνωστή ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας (άλλωστε το κωμικό πρέπει να είναι και «διαλυτικό») και μας δίνει με γλαφυρότητα μια εκδοχή που ίσως δεν είχαμε φανταστεί. Στοιχεία που συνθέτουν το αφηγηματικό χιούμορ εδώ είναι το γκροτέσκο, η μη αναμενόμενη μυθοπλαστική κατάσταση, η ζωντάνια των διαλόγων και ο αφηγηματικός τόνος, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ένταση. Η αφήγηση είναι φωναχτή, αυθόρμητη, εξωστρεφής, ενθουσιώδης.

Αστείες στιγμές του Λύκου

Αγαπητοί τηλεθεατές,

Λύθηκε το μυστήριο με τον τρομακτικό ήχο και το γκρεμισμένο σπίτι της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας. Σήμερα θα υποδεχτούμε στο στούντιο έναν φοβερό φίλο που θα μας αποκαλύψει τα πάντα. Αν λοιπόν θέλετε να δείτε και να ακούσετε τις αστείες στιγμές του Λύκου, είσαστε στο σωστό κανάλι. Channel 2.

«Γκρρρρ, αααα. Αυτό είναι  το γουργουρητό της κοιλιάς μου. Πεινάω, βλέπετε. Μου θυμίζει πάντα την ιστορία της γέννησής μου. Όταν βγήκα από την κοιλιά της μαμάς μου, θυμάμαι, με ξύπνησε αυτό το … γκρρρ της κοιλιάς μου. Ήταν τόσο δυνατό που διέλυσε ολόκληρο το νοσοκομείο. Ακόμα κι όταν  πήγαμε στην εκκλησία για τη  βάφτισή μου, πεινούσα. Ακούστηκε πάλι αυτό το γκρρρρ, τόσο δυνατά που διέλυσε και την εκκλησία. Για να γεμίσω την κοιλιά μου άρπαξα αυτό το ποτήρι με το ιερό νερό, την κολυμπήθρα, και φώναξα ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ.»

«Και στο δάσος, τι συνέβη;»

«Θα σας τα πω όλα αμέσως. Ήταν μια ηλιολουστη μέρα κι εγώ βγήκα για τρέξιμο στο δάσος. Είδα ένα παράξενο κοριτσάκι με κόκκινη κάπα που μάζευε ολόφρεσκα κόκκινα μήλα. Πώς σε λένε;» τη ρώτησα.

Κοκκινοσκουφίτσα.
-Μπορώ να έχω ένα μήλο;
-Όχι, είναι για την άρρωστη γιαγιά μου.
-Μα…
-Δεν έχει ΜΑ.

Με προσπέρασε κατσουφιασμένη κι έφυγε.  Από τον θυμό μου έγινα πιο κόκκινος και από τα μήλα που υπήρχαν στο καλάθι της. Μου έτρεξαν λίγα σάλια. Τα μάζεψα και άρχισα να την ακολουθώ. Μόλις έφτασε στη γιαγιά της, γύρισε και μου πέταξε ένα βιαστικό βλέμμα. Όρμησε μέσα στο σπίτι, μου έκλεισε την πόρτα στα μούτρα και κάθισε στο τραπέζι με τη γιαγιά για να απολαύσουν την πίτα και τα κόκκινα μήλα. Εκείνη τη στιγμή, καταλαβαίνετε τι έγινε. Ακούστηκε πάλι το γουργουρητό της κοιλιάς μου, δηλαδή αυτό το ΓΚΡΡΡ και έτσι γκρεμίστηκε το σπίτι της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας, έπεσαν και κάνα – δυο δέντρα στον κήπο.»

«Τι διασκεδαστική ιστορία!»

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!! Μα λυπάμαι ειλικρινά που το άδειο μου στομάχι γκρέμισε 3 κτίρια. Τώρα όμως έχω την αίσθηση πως πεινάω λιγάκι. Γκρρρ…»

«ΩΧ! Μήπως δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό αυτό;»

«Μιαμ,Μιαμ,Μιαμ!»

«ΟΧΙΙΙΙ!!! Μας βλέπουν οι τηλεθεατές.»

«GOOD FOOD! Ε…Εντάξει πλάκα έκανα. Είμαι χορτάτος για την ώρα!»

«Κυρίες και Κύριοι, το στούντιο σώθηκε στο παρά τσακ και εγώ είμαι σώος και αβλαβής! Αν θέλετε να δείτε και να ακούσετε κι άλλες αστείες στιγμές του Λύκου, είσαστε στο σωστό κανάλι. Channel 2».

Έλενα Άρτεμις Δ.
(Δ΄ Δημοτικού)

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Έμπνευση από έναν πίνακα

Τι αρέσει στα παιδιά να διαβάζουν; Αν θέλουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά