Μικροί συγγραφείς: οι εκδοχές

Φωτογραφία: Natalia Y/Unsplash

Τι αρέσει στα παιδιά να διαβάζουν; Αν θέλουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά και στα δικά τους κείμενα, στη μυθοπλασία που γράφεται από τα ίδια τα παιδιά. Άλλωστε, ένας από τους λόγους που γράφουμε είναι επειδή δεν μας εκφράζει ποτέ απόλυτα αυτό που μας δίνουν να διαβάσουμε. Κάθε 15 ημέρες παρουσιάζουμε στην Κόκκινη Αλεπού κείμενα παιδιών που παίρνουν μέρος στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής το οποίο εμψυχώνω και που φανερώνουν το τρόπο με τον οποίο αφενός επιλέγουν να εκφράζονται, αφετέρου τι θέλουν να διαβάζουν τα ίδια.

Τα παραμύθια έχουν τη δική τους αφηγηματική λογική, που βασίζεται στην παράδοση στις συμβάσεις και στους κανόνες του είδους. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα παραμύθι ή μια γνωστή ιστορία ανατρέπεται με αποτέλεσμα να φωτιστεί μια άλλη νοηματική πλευρά τους. Ακολουθούν τρεις τέτοιες απόπειρες. Αν και το θέμα είναι πολύ «φορεμένο», πάντα υπάρχει χώρος για νέες προσεγγίσεις! 

Μια άλλη εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας

Προχωρώντας η Κοκκινοσκουφίτσα συνάντησε τον λύκο.

– Θέλεις να έρθεις στο πάρτυ μου; της είπε.
– Όχι, ευχαριστώ, του απάντησε και προχώρησε. Ξαφνικά είδε ότι ο λύκος ήταν μπροστά της.
– Θέλεις να έρθεις στο πάρτυ μου; είπε.
– ΌΧΙ.

Τότε η κοκκινοσκουφίτσα γύρισε το κεφάλι της και είδε τον λύκο. Ξαναγύρισε το κεφάλι της, ο λύκος. Ο λύκος ήταν παντού. Εκείνη άρχισε να τρέχει προς το σπιτάκι, ενώ χιλιάδες λύκοι έλεγαν με μια φωνή ακολουθώντας την:

– Θες να έρθεις στο πάρτυ μου;

Μόλις έφτασε στο σπιτάκι, πήγε να δει την γιαγιά. Όμως αντί για την γιαγιά υπήρχε ένας ξαπλωμένος λύκος που είπε:

– Θες να έρθεις στο πάρτυ μου;

Ζωή Π. (Ε΄τάξη)

Γάτα και Ποντίκι

O Τom είναι ένας γάτος και ο Jerry ένας ποντικός. Ξέρω, νομίζετε τώρα ότι θα γράψω πως ο Τom θέλει να φάει το Jerry, αλλά δυστυχώς γίνεται το αντίθετο. Μια μέρα που ο Τom έβλεπε τηλεόραση, ο Jerry κάθισε δίπλα του. Τότε ο Jerry  άνοιξε τη στοματάρα με τη δοντάρα και έφαγε τον Tom.

RIP TOM 2023.

Τέλος…

Πασχάλης Κ. (Δ΄τάξη)

Το σχέδιο της Σταχτοπούτας

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα κορίτσι, η Σταχτοπούτα που ζούσε με τις δύο αδελφές της και τη μητριά της. Οι δυο αδελφές της ήταν πάντα ζηλιάρες και έβαζαν τη Σταχτοπούτα να πλένει και να καθαρίζει το σπίτι. Μια μέρα τους ήρθε ένα γράμμα στην πόρτα και τότε άνοιξε η Σταχτοπούτα και διάβασε το γράμμα για έναν χορό. Οι αδελφές της της το πήραν από τα χέρια και άρχισαν να το διαβάζουν.

– Θα πάμε στον χορό, φώναξαν οι δυο αδελφές και έφυγαν με τη μητριά.

Στον δρόμο ήταν όλα καλά μέχρι που η μια αδελφή σκόνταψε και έπεσε στην άλλη αδελφή και στη μητριά. Έτσι κατέληξαν σε μια τρύπα και δεν μπόρεσαν να πάνε στον χορό.

– Χαχα πέτυχε! Ψιθύρισε η Σταχτοπούτα.

Μαίρη Κ. (Ε΄τάξη)

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Έμπνευση από έναν πίνακα

Τι αρέσει στα παιδιά να διαβάζουν; Αν θέλουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά