Να είσαι ο εαυτός σου

Δημιουργός: Πίτερ Χ. Ρέινολντς
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Με αφορμή ένα βιβλίο των εκδόσεων Επόμενος Σταθμός (δες εδώ αναλυτικά), είχα αναρωτηθεί για τα βιβλία αυτοβελτίωσης για παιδιά, μία κατηγορία που ομολογουμένως δεν ξέρω αν υπάρχει επίσημα ή αν εγώ, από μόνη μου την ονομάζω έτσι, βασιζόμενη στην αντίστοιχη κατηγορία βιβλίων για ενήλικες. Ολοένα και συχνότερα έρχονται στα χέρια μου εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά, τα οποία λειτουργούν ως οδηγοί για να κατανοήσει το παιδί την ίδια τη ζωή, τον εαυτό και τα συναισθήματά του και να έρθει, όσο αυτό είναι δυνατό, σε μια βαθύτερη επαφή με την ανθρώπινη φύση από τόσο μικρή ηλικία.

Είτε υπάρχει είτε όχι αυτή η κατηγορία παιδικών βιβλίων, όπως και να ονομάζεται, μπορεί επίσημα να εδραιωθεί με το βιβλίο «Να είσαι ο εαυτός σου» του Πίτερ Χ. Ρέινολντς, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βιβλίο αυτό δεν έχει ήρωες και πρωταγωνιστές, δε βασίζεται στην αφήγηση μιας ιστορίας· και όμως καθρεφτίζει με τρόπο εξαιρετικό προβληματισμούς, φιλοδοξίες, σκέψεις και αποτελεί ένα πρώτο εργαλείο για ατελείωτες συζητήσεις και αναζητήσεις.

Κάθε σαλόνι του βιβλίου περιέχει μία παραίνεση και, ταυτόχρονα, μία επεξήγηση της παραίνεσης αυτής. Ο συγγραφέας μάς συμβουλεύει: να είμαστε περίεργοι, περιπετειώδεις, επίμονοι, υπομονετικοί, γεμάτοι κατανόηση και καλοσύνη και πολλά ακόμη. Μέσα από παραινέσεις καλεί τα παιδιά να μείνουν πιστοί στον εαυτό τους και να να ανακαλύψουν όλα αυτά που μπορούν να γίνουν. «Να είσαι γενναίος», μας λέει και ακριβώς δίπλα επεξηγεί: «Δοκίμασε καινούργια πράγματα. Πάρε βαθιά ανάσα και βούτα σε νέες εμπειρίες. Κάθε φορά που το δοκιμάζεις γίνεται ευκολότερο».

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών, ωστόσο η γλώσσα του συγγραφέα και οι λέξεις που χρησιμοποιεί αποτελούν εξαιρετική αφορμή για πολλές και ουσιαστικές αναζητήσεις, με πρώτη μια  βαθιά βουτιά στην ίδια τη γλώσσα, καθώς πολλές από τις λέξεις αφορούν αφηρημένες έννοιες που δεν είναι εύκολα κατανοητές και αντιληπτές από μικρά παιδιά. Η εικονογράφηση έρχεται μεν να εικονοποιήσει τις παραινέσεις που αναφέραμε και παραπάνω και να ολοκληρώσει έτσι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, κάνοντας την ανάγνωση πιο ευχάριστη και, πιθανότατα, πιο κατανοητή διασκεδαστική χωρίς, κατά τη γνώμη μου, να είναι καθοριστικής σημασίας για την τελική εμπειρία της ανάγνωσης.

Το Να είσαι ο εαυτός σου του Πίτερ Χ. Ρέινολντς είναι ένα βιβλίο-ύμνος για κάθε παιδί, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται, μια παρότρυνση για όσους μεγαλώνουν και μια συγκινητική υπενθύμιση για όσους μεγάλωσαν ήδη.


Η Γεωργία Σουβατζή αγαπάει τα βιβλία και την τέχνη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην λατρεύει τα παιδικά βιβλία μιας και η κάθε τους σελίδα είναι γεμάτη χρώματα, συναισθήματα και πολλή τέχνη.Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και ΔημοσίωνΣχέσεων σε διάφορους εκδοτικους οίκους με σκοπό να προωθήσει τα βιβλία στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.