Να είσαι ο εαυτός σου

Δημιουργός: Πίτερ Χ. Ρέινολντς
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Με αφορμή ένα βιβλίο των εκδόσεων Επόμενος Σταθμός (δες εδώ αναλυτικά), είχα αναρωτηθεί για τα βιβλία αυτοβελτίωσης για παιδιά, μία κατηγορία που ομολογουμένως δεν ξέρω αν υπάρχει επίσημα ή αν εγώ, από μόνη μου την ονομάζω έτσι, βασιζόμενη στην αντίστοιχη κατηγορία βιβλίων για ενήλικες. Ολοένα και συχνότερα έρχονται στα χέρια μου εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά, τα οποία λειτουργούν ως οδηγοί για να κατανοήσει το παιδί την ίδια τη ζωή, τον εαυτό και τα συναισθήματά του και να έρθει, όσο αυτό είναι δυνατό, σε μια βαθύτερη επαφή με την ανθρώπινη φύση από τόσο μικρή ηλικία.

Είτε υπάρχει είτε όχι αυτή η κατηγορία παιδικών βιβλίων, όπως και να ονομάζεται, μπορεί επίσημα να εδραιωθεί με το βιβλίο «Να είσαι ο εαυτός σου» του Πίτερ Χ. Ρέινολντς, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βιβλίο αυτό δεν έχει ήρωες και πρωταγωνιστές, δε βασίζεται στην αφήγηση μιας ιστορίας· και όμως καθρεφτίζει με τρόπο εξαιρετικό προβληματισμούς, φιλοδοξίες, σκέψεις και αποτελεί ένα πρώτο εργαλείο για ατελείωτες συζητήσεις και αναζητήσεις.

Κάθε σαλόνι του βιβλίου περιέχει μία παραίνεση και, ταυτόχρονα, μία επεξήγηση της παραίνεσης αυτής. Ο συγγραφέας μάς συμβουλεύει: να είμαστε περίεργοι, περιπετειώδεις, επίμονοι, υπομονετικοί, γεμάτοι κατανόηση και καλοσύνη και πολλά ακόμη. Μέσα από παραινέσεις καλεί τα παιδιά να μείνουν πιστοί στον εαυτό τους και να να ανακαλύψουν όλα αυτά που μπορούν να γίνουν. «Να είσαι γενναίος», μας λέει και ακριβώς δίπλα επεξηγεί: «Δοκίμασε καινούργια πράγματα. Πάρε βαθιά ανάσα και βούτα σε νέες εμπειρίες. Κάθε φορά που το δοκιμάζεις γίνεται ευκολότερο».

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών, ωστόσο η γλώσσα του συγγραφέα και οι λέξεις που χρησιμοποιεί αποτελούν εξαιρετική αφορμή για πολλές και ουσιαστικές αναζητήσεις, με πρώτη μια  βαθιά βουτιά στην ίδια τη γλώσσα, καθώς πολλές από τις λέξεις αφορούν αφηρημένες έννοιες που δεν είναι εύκολα κατανοητές και αντιληπτές από μικρά παιδιά. Η εικονογράφηση έρχεται μεν να εικονοποιήσει τις παραινέσεις που αναφέραμε και παραπάνω και να ολοκληρώσει έτσι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, κάνοντας την ανάγνωση πιο ευχάριστη και, πιθανότατα, πιο κατανοητή διασκεδαστική χωρίς, κατά τη γνώμη μου, να είναι καθοριστικής σημασίας για την τελική εμπειρία της ανάγνωσης.

Το Να είσαι ο εαυτός σου του Πίτερ Χ. Ρέινολντς είναι ένα βιβλίο-ύμνος για κάθε παιδί, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται, μια παρότρυνση για όσους μεγαλώνουν και μια συγκινητική υπενθύμιση για όσους μεγάλωσαν ήδη.


Η Γεωργία Σουβατζή αγαπάει τα βιβλία και την τέχνη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην λατρεύει τα παιδικά βιβλία μιας και η κάθε τους σελίδα είναι γεμάτη χρώματα, συναισθήματα και πολλή τέχνη.Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και ΔημοσίωνΣχέσεων σε διάφορους εκδοτικους οίκους με σκοπό να προωθήσει τα βιβλία στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για