Ο ακροβάτης και οι άλλοι

Κείμενο – εικονογράφηση: Ευτυχία Ηλιάδου
Εκδόσεις: Μάρτης
Ηλικίες: 3+
Χρονιά έκδοσης: 2019

Ηταν ένα αγόρι που είχε ένα λακάκι στο δεξί μάγουλο και μύριζε μπισκότο. Το αγόρι αυτό είχε κι έναν φανταστικό φίλο, έναν ακροβάτη. Είχει κι άλλους όμως φανταστικούς φίλους· ένα λιοντάρι, έναν δράκο, ακόμα και μια κουζίνα! Ετσι ξεκινάει το νέο, τρίτο βιβλίο της Ευτυχίας Ηλιάδου, η οποία μας συστήνει τον νέο της ήρωα και μαζί του τους χαρακτήρες που γεννά η φαντασία του. Σαλόνι παρά σαλόνι, η δημιουργός αφήνει να παρεισφρήσει στις σελίδες του βιβλίου της η φωνή ενός δεύτερου αφηγητή, ο οποίος δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για να γραφτεί η ιστορία. Θα βοηθήσει όμως αυτή η φωνή να ολοκληρωθεί το βιβλίο ή μήπως θα μπερδέψει τα πράγματα περισσότερο;

Μετά τα Έι, Ψιτ! και Το νησί που αλλάζει, η Ευτυχία Ηλιάδου δημιουργεί μια ιστορία για τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τις επιλογές που κάνει ο καθένας μας στη ζωή του. Χρησιμοποιώντας το τέχνασμα του λευκού σαλονιού ανάμεσα στα εικονογραφημενα, και την έντονη, μαύρη γραμματοσειρά στο κείμενο που παρεμβάλλεται της βασικής ιστορίας, φανερώνει την παρουσία ενός δεύτερου αφηγητή που με τις προτάσεις του ή κάποιες φορές τις έντονες προσταγές του αλλάζει τη ροή της. Σαν να προσωποιεί με αυτόν τον τρόπο την αμφιβολία που υπάρχει μέσα σε όλους μας. Αραγε αυτές οι αλλαγές γίνονται για καλό ή για κακό; Αυτό κανείς δεν το ξέρει. Και η Ηλιάδου δεν δίνει και την απάντηση στο πιάτο. Η ιστορία της φαίνεται σαν να μην έχει τέλος, κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στον αναγνώστη. Να την αφήσει εκεί ή να την συνεχίσει;

Η εικονογράφησή της έχει άλλαξει από τα δύο πρώτα της βιβλία, η ίδια η δημιουργός φαίνεται πιο ώριμη και πιο κατασταλλαγμένη, ενώ χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική παλέτα, με πιο έντονα και ζωντανά χρώματα. Το σκηνικό παραμένει και εδώ ένα νησί· αυτή τη φορά είναι η Σύρος που αποτελεί και το νεό της σπίτι. Αν ψάξεις μάλιστα καλά, θα βρεις κάπου μέσα στις σελίδες του Ακροβάτη να κρύβεται και ο πρώτος ήρωας που είχε σχεδιάσει και μας είχε παρουσιάσει η δημιουργός.

Το Ο ακροβάτης και οι άλλοι είναι μια έξυπνη ιστορία, πρωτότυπη, που ίσως λίγο ξενίσει τον ενήλικα αναγνώστη, μιας και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εικονογραφημένου βιβλίου με αρχή, μέση και τέλος. Είναι όμως διασκεδαστική, ενώ παράλληλα προκαλεί τον προβληματισμό: είναι σωστό ή λάθος αυτό που κάνω και πώς αυτή μου η επιλογή θα επηρεάσει τη ζωή μου;

Μαζί με τον Ακροβάτη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μάρτης και το Ο Ακροβάτης & οι άλλοι | ιστορίες χωρίς τέλος, ένα βιβλίο δραστηριοτήτων βασισμένο στην ιστορία της Ηλιάδου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι μικροί φιλόσοφοι*

Κάθε βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες δύο ή τριών σελίδων με τις περιπέτειες μιας παρέας ανθρωπόμορφων ζώων. Απλές στιγμές, όπως το μοίρασμα μιας μερίδας πατάτες ή ένας καινούριος φίλος που δε μιλάει τη γλώσσα μας, γίνονται αφορμή για κουβέντα.

Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Η Nia Gould μας προτείνει μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.