Ο David Bowie στα εικονογραφήμενα βιβλία για παιδιά και νέους

Η 10η Ιανουαρίου του 2016 ήταν η ημέρα που η μουσική φτώχυνε, ο κόσμος φτώχυνε. Ο David Bowie, ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, δυο μέρες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ Blackstar. Ο θάνατός του άφησε τεράστιο κενό στη μουσική, κυρίως όμως στις καρδιές των εκατομμυρίων θαυμαστών του. Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ημέρα που ο David Bowie αναχώρησε για τ’ αστέρια, προτείνουμε έξι βιβλία για παιδιά και νέους που αναφέρονται στον τεράστιο αυτόν καλλιτέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε.

Η Maria Isabel Sacnez Vergara συμπεριέλαβε τον μεγάλο καλλιτέχνη στην επιτυχημένη σειρά εικονογραφημένων βιβλίων της “Little people Big dreams”. Το εικονογραφημένο βιβλίο που αναφέρεται στον David Bowie κυκλοφόρησε στα ελληνικά τον Νοέμβριο του 2019 και αποτελεί μια συνοπτική εκδοχή της βιογραφίας του, εικονογραφημένη από την Ana Albero (για παιδιά από 4 ετών). Η μετάφραση είναι της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη (σειρά Μικρά αγόρια με μεγάλες ιδέες, εκδ. Παπαδόπουλος).

Η ζωή και το έργο του David Bowie μεταφέρθηκαν και σε board book, αλλά με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. H σειρά χάρτινων βιβλίων για πολύ μικρά παιδιά με τίτλο Baby Rockers εισάγει τους αναγνώστες στην ιστορία της ροκ μουσικής, φέρνοντάς τους σε επαφή με σπουδαίους καλλιτέχνες (Elvis Presley, Janis Joplin, Kiss), ενώ παράλληλα μαθαίνουν για τα διάφορα μέρη του λόγου, όπως τα επίθετα και τα ουσιαστικά, τα αντίθετα, ακόμα και τα χρώματα.

Το τραγούδι Let’s Dance έγινε εικονογραφημένο βιβλίο. Οι στίχοι του David Bowie εικονογραφήθηκαν από την Hannah Marks κι έτσι το single που πρωτοκυκλοφόρησε το 1983 κι έγινε ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια του ερμηνευτή, μπορεί πλέον να διαβαστεί κι από μικρά παιδιά. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν το μοναδικό στην ιστορία των τραγουδιών του Bowie που βρέθηκε στην κορυφή των βρετανικών charts και του Billboard Hot 100 στην Αμερική την ίδια περίοδο.

To 1986 o Bowie πρωταγωνίστησε στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Labyrinth. Η σκηνοθεσία ήταν του Jim Henson (The Muppets, Fraggle Rock), το σενάριο Terry Jones (Monty Python) και η παραγωγή George Lukas (Star Wars) και ο Βρετανός τραγουδιστής ενσάρκωσε τον ρόλο του Jarreth, του βασιλιά των goblins (καλικαντζάρων), που απαγάγει τον μικρό Τόμπι όταν η αδερφή του η Σάρα εύχεται το μωρό να εξαφανιστεί! Η ταινία, με σαφείς αναφορές στον Μάγο του Οζ και το εικονογραφημένο βιβλίο του Maurice Sendak Outside Over There, αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες φαντασίας της δεκετίας του 80. Αυτήν την ταινία μετέτρεψε σε εικονογραφημένο βιβλίο ο Luke Flowers για λογαριασμό της MacMillan και μάλιστα εικονογραφημένο βιβλίο αλφαβήτας.

Ενα εικονογραφημένο βιβλίο της λογικής του “Where’s Wally?” του Martin Handford κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2019 από τη Smith Street Books. Οι εικονογράφοι Kev Gahan και Aisling Coughlan δημιούργησαν το Where’s Bowie?: Search for David Bowie in Berlin, New York, Outer Space and more ως φόρο τιμής στον σπουδαίο ερμηνευτή και ηθοποιό. Ο David Bowie βρίσκεται κρυμμένος μέσα στις λεπτομερείς εικονογραφήσεις, που απλώνονται σε 12 τυπογραφικά σαλόνια τα οποία ακολουθούν χρονολογικά την καριέρα του Bowie από τα 60’s ως το 2016.

Για το τέλος κρατήσαμε το Bowie A to Z: The Life of an Icon from Aladdin Sane to Ziggy Stardust, ένα βιβλίο που έγραψε ο Steve Wide και εικονογράφησε η Libby VanderPloeg, ένα βιβλίο φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε ο David Bowie. Το βιβλίο, αν και εικονογραφημένο δεν απευθύνεται σε μικρά παιδιά, αλλά σε έφηβους, νεαρούς και ενήλικους αναγνώστες που αγάπησαν τον Bowie μέσα από τη μουσική του, τις διάφορες περσόνες του και γενικά όλο του το έργο.

Και για τους ενήλικες που αγάπησαν τον David Bowie μέσα από τις μουσικές και τις ταινίες του, υπάρχουν δύο Book Club που δημιουργήθηκαν για τιμήσουν τον μεγάλο καλλιτέχνη. Το ένα είναι αυτό που έστησε ο γιός του, o σκηνοθέτης Duncan Jones και προτείνει τα 100 βιβλία που αγάπησε ο πατέρας του. Το δεύτερο, το The Bowie Book Club είναι δημιούργημα της Kristianne Huntsburger και του Greg Miller. Πέρα από τις μηνιαίες προτάσεις τους, θα βρείτε και podcasts στα οποία μιλούν για τα βιβλία που διαλέγουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ