Η 10η Ιανουαρίου του 2016 ήταν η ημέρα που η μουσική φτώχυνε, ο κόσμος φτώχυνε. Ο David Bowie, ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, δυο μέρες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ Blackstar. Ο θάνατός του άφησε τεράστιο κενό στη μουσική, κυρίως όμως στις καρδιές των εκατομμυρίων θαυμαστών του. Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ημέρα που ο David Bowie αναχώρησε για τ’ αστέρια, προτείνουμε έξι βιβλία για παιδιά και νέους που αναφέρονται στον τεράστιο αυτόν καλλιτέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε.

Η Maria Isabel Sacnez Vergara συμπεριέλαβε τον μεγάλο καλλιτέχνη στην επιτυχημένη σειρά εικονογραφημένων βιβλίων της “Little people Big dreams”. Το εικονογραφημένο βιβλίο που αναφέρεται στον David Bowie κυκλοφόρησε στα ελληνικά τον Νοέμβριο του 2019 και αποτελεί μια συνοπτική εκδοχή της βιογραφίας του, εικονογραφημένη από την Ana Albero (για παιδιά από 4 ετών). Η μετάφραση είναι της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη (σειρά Μικρά αγόρια με μεγάλες ιδέες, εκδ. Παπαδόπουλος).

Η ζωή και το έργο του David Bowie μεταφέρθηκαν και σε board book, αλλά με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. H σειρά χάρτινων βιβλίων για πολύ μικρά παιδιά με τίτλο Baby Rockers εισάγει τους αναγνώστες στην ιστορία της ροκ μουσικής, φέρνοντάς τους σε επαφή με σπουδαίους καλλιτέχνες (Elvis Presley, Janis Joplin, Kiss), ενώ παράλληλα μαθαίνουν για τα διάφορα μέρη του λόγου, όπως τα επίθετα και τα ουσιαστικά, τα αντίθετα, ακόμα και τα χρώματα.

Το τραγούδι Let’s Dance έγινε εικονογραφημένο βιβλίο. Οι στίχοι του David Bowie εικονογραφήθηκαν από την Hannah Marks κι έτσι το single που πρωτοκυκλοφόρησε το 1983 κι έγινε ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια του ερμηνευτή, μπορεί πλέον να διαβαστεί κι από μικρά παιδιά. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν το μοναδικό στην ιστορία των τραγουδιών του Bowie που βρέθηκε στην κορυφή των βρετανικών charts και του Billboard Hot 100 στην Αμερική την ίδια περίοδο.