Ο μικρός φόβος

Συγγραφέας/ Εικονογράφος: Luke Scirven
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+

“Ο μικρός φόβος” είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά με μικρούς φόβους… ή και μεγάλους. Ένα βράδυ, ο Σαμ φοβάται λίγο πηγαίνοντας για ύπνο. Ξυπνώντας για τουαλέτα, ο φόβος μεγαλώνει, ενώ η επόμενη μέρα κάθε άλλο παρά «ηλιόλουστη» είναι… Τί θα δοκιμάσει ο Σαμ προκειμένου να γλυτώσει μια για πάντα και να έχει τους φόβους του υπό έλεγχο;

Η ιστορία είναι μοιρασμένη σε σκοτάδι και φως, σε ανησυχία και δυναμικότητα, στον φόβο και στο αντίδοτό του. Οι φόβοι των παιδιών -και ιδιαίτερα καθώς νυχτώνει και έρχεται η ώρα του ύπνου- αποτελούν συχνά θέμα των παιδιών βιβλίων, στοχεύοντας στην ενσυναίσθηση και την ενδυνάμωση, μέσω της ταύτισης του μικρού αναγνώστη με τους ήρωες της ιστορίας. Αξιοπρόσεκτη είναι -στο συγκεκριμένο βιβλίο- η παντελής απουσία γονέων/ ενηλίκων, υποδηλώνοντας την ικανότητα των παιδιών να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους με τις δικές τους δυνάμεις. Ο Σαμ τα κατάφερε μόνος, δοκιμάζοντας να είναι θαρραλέος. Απλό και τολμηρό, δυνατό και πετυχημένο, μια για πάντα!

Η εικονογράφηση είναι πολύ χαριτωμένη και θυμίζει παιδικό καρτούν. Ο επισκέπτης «φόβος» είναι ένα συμπαθητικό τέρας που -όπως συχνά το φανταζόμαστε- παραμονεύει κάτω απ’ το κρεβάτι. Η δυναμικότητα των σκίτσων του -θαρραλέου πια- Σαμ, νομίζω πως συμβάλει εξίσου με την ιστορία, στη λύτρωση του μικρού αναγνώστη. Το δυσάρεστο είναι ότι το βιβλίο προστίθεται σε όλα εκείνα που απεικονίζουν «συνήθεις» ήρωες: ο Σαμ είναι ένα λευκό, αρτιμελές αγόρι, τυπικής εμφάνισης. Η ενδυνάμωση και η αντιπροσώπευση μέσω του βιβλίου είναι ζητούμενα για όλα τα παιδιά, όχι μόνο για κάποια. Ανυπομονούμε, λοιπόν, για τολμηρές και δυναμικές ιστορίες, με ήρωες που ανατρέπουν όχι μόνο το φόβο, αλλά και τα στερεότυπα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;