Ο μικρός φόβος

Συγγραφέας/ Εικονογράφος: Luke Scirven
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+

“Ο μικρός φόβος” είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά με μικρούς φόβους… ή και μεγάλους. Ένα βράδυ, ο Σαμ φοβάται λίγο πηγαίνοντας για ύπνο. Ξυπνώντας για τουαλέτα, ο φόβος μεγαλώνει, ενώ η επόμενη μέρα κάθε άλλο παρά «ηλιόλουστη» είναι… Τί θα δοκιμάσει ο Σαμ προκειμένου να γλυτώσει μια για πάντα και να έχει τους φόβους του υπό έλεγχο;

Η ιστορία είναι μοιρασμένη σε σκοτάδι και φως, σε ανησυχία και δυναμικότητα, στον φόβο και στο αντίδοτό του. Οι φόβοι των παιδιών -και ιδιαίτερα καθώς νυχτώνει και έρχεται η ώρα του ύπνου- αποτελούν συχνά θέμα των παιδιών βιβλίων, στοχεύοντας στην ενσυναίσθηση και την ενδυνάμωση, μέσω της ταύτισης του μικρού αναγνώστη με τους ήρωες της ιστορίας. Αξιοπρόσεκτη είναι -στο συγκεκριμένο βιβλίο- η παντελής απουσία γονέων/ ενηλίκων, υποδηλώνοντας την ικανότητα των παιδιών να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους με τις δικές τους δυνάμεις. Ο Σαμ τα κατάφερε μόνος, δοκιμάζοντας να είναι θαρραλέος. Απλό και τολμηρό, δυνατό και πετυχημένο, μια για πάντα!

Η εικονογράφηση είναι πολύ χαριτωμένη και θυμίζει παιδικό καρτούν. Ο επισκέπτης «φόβος» είναι ένα συμπαθητικό τέρας που -όπως συχνά το φανταζόμαστε- παραμονεύει κάτω απ’ το κρεβάτι. Η δυναμικότητα των σκίτσων του -θαρραλέου πια- Σαμ, νομίζω πως συμβάλει εξίσου με την ιστορία, στη λύτρωση του μικρού αναγνώστη. Το δυσάρεστο είναι ότι το βιβλίο προστίθεται σε όλα εκείνα που απεικονίζουν «συνήθεις» ήρωες: ο Σαμ είναι ένα λευκό, αρτιμελές αγόρι, τυπικής εμφάνισης. Η ενδυνάμωση και η αντιπροσώπευση μέσω του βιβλίου είναι ζητούμενα για όλα τα παιδιά, όχι μόνο για κάποια. Ανυπομονούμε, λοιπόν, για τολμηρές και δυναμικές ιστορίες, με ήρωες που ανατρέπουν όχι μόνο το φόβο, αλλά και τα στερεότυπα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στόουν 1: Χαμένος στην Υπογειάνα

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Στόουν, ένα μικρό πετραδάκι που κυλάει στην Υπογειάνα, αλλά δε θυμάται ούτε ποιος, ούτε από πού είναι. Είναι τυχερός, όμως, μέσα στην ατυχία του, μιας και συναντά τον Τουκ, έναν σαρανταποδαρούσο (;) που αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή στην Υπογειάνα, έναν κόσμο εκεί κάτω από το χώμα που είναι τόσο ζωντανός και πολύχρωμος, με πόλεις και δρόμους, τέρατα και το ακόμη χειρότερο, ενοίκια.

Ένα βιβλίο μες στη βρόμα

Τι γνωρίζετε για το σαπούνι; Για τα αρώματα; Τα καζανάκια; Τις αποχετεύσεις; Να ένα βιβλίο που βγάζει τα άπλυτα της ανθρώπινης φύσης στη φόρα, ξαφνιάζοντάς μας με τα όσα  εξωφρενικά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά, στοιχεία και γεγονότα μας αποκαλύπτει.

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.