Ο Μικρός Πρίγκιπας

Κείμενο: Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί

Σενάριο – εικονογράφηση: Στέλλα Στεργίου

Εκδόσεις: Polaris

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 9+

Τα graphic novels έχουν αρχίσει (επιτέλους) και κατακτούν και την ελληνική αγορά, με σπουδαία κείμενα και λογοτεχνικά έργα να μετατρέπονται σε υπέροχα εικονογραφημένα βιβλία. Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί είναι από αυτά τα βιβλία που από την ημέρα της έκδοσής του (1943) ως σήμερα έχει εκδοθεί σε εκατοντάδες διαφορετικές μορφές, από picture book και εικονογραφημένα βιβλία για μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ έχει μεταφερθεί και στη θεατρική σκηνή ως μπαλέτο και όπερα, έχει γίνει κινηματογραφική ταινία, τηλεοπτική ταινία, έχει μεταφερθεί στο ραδιόφωνο κ.α.

Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα είναι πάρα πολύ γνωστή, μιας και έχει μεταφραστεί σε 300 γλώσσες και διαλέκτους και είναι από τα έργα που πουλάει ακόμα και σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια αντίτυπα τον χρόνο! Ενας πιλότος βρίσκεται στη μέση της ερήμου με το αεροπλάνο του να έχει υποστεί βλάβη. Εκεί, θα γνωρίσει το μικρό αγόρι από τον πλανήτη B612 και μαζί ξεκινούν την αφήσηγη μιας φανταστικής ιστορίας, μέσα από την οποία ο Σεντ-Εξιπερί αναλύει θέματα που αφορούν τους ανθρώπους και τη φύση. Η μαγεία του κειμένου του Σεντ-Εξιπερί δεν έγκειται βέβαια μόνο στα αμέτρητα μηνύματα που περνάει ο συγγραφέας μέσα από την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, αλλά και στο γεγονός ότι το κείμενο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά, αλλά μπορεί να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες. Αν και αρνιόμουν πεισματικά για πολλά χρόνια να δώσω σημασία στο συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο είχα διαβάσει στα πεταχτά σε μικρή ηλικία – κυρίως μάλλον από αντίδραση στις τάσεις και τις επιταγές της εποχής – διαβάζοντας δύο πολύ σπουδαίες εκδόσεις, μία αυτή της Στέλλας Στεργίου και η άλλη, η μετάφραση της Αλκης Ζέη σε εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου (εκδ. Mεταίχμιο) – με έκαναν να αλλάξω γνώμη. Η Στεργίου κατορθώνει μέσα από τις εικόνες της να δώσει μια νεά διάσταση στο κείμενο του Σεντ-Εξιπερί, εξιτάροντας το ενδιαφέρον ακόμα και των μεγαλύτερων αρνητών του συγγραφέα (παρούσα!), ενώ δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά 10-12 ετών να γνωρίσουν από νωρίς την υπέροχη τέχνη των κομιξάδων και των καλλιτεχνών graphic novel. Μπορεί η εισαγωγή του έργου να ξενίσει τους λάτρεις του Μικρού Πρίγκιπα, μιας και λείπει το κομμάτι με το καπέλο και τον βόα, η ροή της ιστορίας όμως στη συνέχεια ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο. Μια πολύ προσεγμένη έκδοση, από μια εικονογράφο και δημιουργό κόμικ με εξαιρετική αισθητική.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.