Ο Νόι και η σπουδαία φάλαινα

Συγγραφέας: Benjii Davies
Εικονογράφηση: Benjii Davies
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της σειράς, ο Benji Davis αποφασίζει να εμβαθύνει στη σχέση του Νόι και της γιαγιάς του μέσα από το τέταρτο βιβλίο “Ο Νόι και η σπουδαία φάλαινα”. Καθώς μια καταιγίδα πλησιάζει -σταθερό μοτίβο στη σειρά με τον Νόι – η  γιαγια διηγείται στον εγγονό της μία ιστορία από το παρελθόν για ένα μικρό κορίτσι και την φιλία της με μια φάλαινα. Η φάλαινα τη βοηθάει να ξαναφτιάξει το σπίτι της που καταστράφηκε από μια καταιγίδα το οποίο όπως αποκαλύπτεται δεν είναι άλλο από το σπίτι του Νόι και το μικρό κορίτσι η γιαγιά του. Ο Νόι με χαρά ανακαλύπτει ομοιότητες μεταξύ της γιαγιάς και του ίδιου.

O Benji Davis, μέσα από τον αγαπημένο Νόι, στο τέταρτο βιβλίο της σειράς μας διηγείται με αυτήν τη γνώριμη και γλυκιά μελαγχολία μια ιστορία για την δύναμη και την επιμονή που χρειάζεται για να ξεκινήσεις από την αρχή έχοντας χάσει τα πάντα και για τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η φιλία (ακόμα και με μία φάλαινα) σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του, αναφέρει πως ήθελε να γνωρίσει καλύτερα στο κοινό του τον χαρακτήρα της γιαγιάς, την σχέση της με τον Νόι και να αναδείξει  τον τρόπο που μπορεί να ταξιδέψει μια ιστορία μέσα σε μια οικογένεια.

Η αρχική έμπνευση για τον χαρακτήρα του Νόι προήλθε από μία εργασία που είχε κάνει ως φοιτητής. Επρόκειτο ουσιαστικά για το φιλμ “Α bowl of soup” που διηγείται την ιστορία  ενός αγοριού που ανακαλύπτει μία φάλαινα σε μία ακτή. Παντα είχε στο μυαλό του τη μεταφορά της ιστορίας σε βιβλίο για παιδιά, αλλά αυτό δεν έγινε παρά αρκετά χρόνια αργότερα, με αφορμή μια βόλτα σε μία παραλία του Kent που του θύμισε το φιλμ του και κάπως έτσι ξεκίνησε να δημιουργεί προσχέδια για το πρώτο βιβλίο της σειράς, το οποίο ήρθε τρία χρόνια αργότερα.  Το όνομα του Νόι το εμπνεύστηκε από τον χαρακτήρα σε μια ισλανδική ταινία.

Ένα τρυφερό παραμύθι για την φιλία, την επιμονή, την αγάπη και τον τρόπο που ταξιδεύουν οι ιστορίες μέσα από τις γενιές.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.