Ο παππούς μου έχει φίλο έναν γίγαντα

Συγγραφέας – εικονογράφος: David Litchfield

Επιμέλεια έκδοσης: Μαριάννα Ψύχαλου

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+,

 

Ενα μικρό αγόρι, ο Νικόλας, στενοχωριέται γιατί δεν μπορεί να ολοκληρώσει μαζί με τους φίλους του την τοιχογραφία της πόλης του. Η μάντρα είναι πολύ ψηλή κι εκείνοι δεν φτάνουν ούτε με σκαλωσιές το πάνω-πάνω κομμάτι. Απογοητευμένος στρέφεται στον αγαπημένο του παππού, ο οποίος θα του δώσει τη λύση: τον φίλο του τον γίγαντα! “Μα αυτά είναι παραμύθια”, θα του πει ενοχλημένος ο Νικόλας. “Δεν υπάρχουν γίγαντες, παππού!” Κι εκείνος θα προσπαθήσει να τον πείσει πως ο γίγαντας όντως υπάρχει, πως πολλές φορές τον έχει συναντήσει, αλλά ίσως δεν τον είχε παρατηρήσει, πως εκείνος τους έσωσε τότε που βγήκαν με τη βάρκα στην θαλασσοταραχή ή τότε στο κάμπινγκ που τους πρόσεχε όσο εκείνοι κοιμόνταν. Ο Νικόλας είναι ανένδοτος. Ο παππούς λέει ψέματα! Εκείνος όμως για να του αποδείξει πως ο φίλος του υπάρχει, θα σκαρώσει ένα σχέδιο…

Ο David Litchfield, γνωστός από το βραβευμένο πρώτο βιβλίο του “Ο αρκούδος και το πιάνο“, επανέρχεται με μία συγκινητική ιστορία για τη φιλία, την αποδοχή αυτού που δεν καταλαβαίνουμε και την ανάγκη να αισθάνεσαι πως κάπου ανήκεις. Μια ιστορία που δείχνει πως η προκατάληψη αποτελεί εμπόδιο για την γνωριμία με το διαφορετικό, ενώ η ενσυναίσθηση το κλειδί για την αποδοχή. O ίδιος ο δημιουργός της έχει πει άλλωστε σε μια συνέντευξή του πως “πάντα θεωρούσα ότι ένα καλό βιβλίο, μια ταινία ή ένα έργο τέχνης πρέπει να κρύβει ένα μήνυμα, ακόμα κι αν αυτό κρύβεται πίσω από μια μεταφορά. Νομίζω πως η ιστορία του παππού και του γίγαντα είναι μια φανταστική ιδέα για να μάθουν τα παιδιά για τη σημασία του να μπορείς να αποδέχεσαι τους άλλους για αυτό που είναι και να αποδέχεσαι και τον ίδιο σου τον εαυτό. Να αποδέχεσαι τη δική σου διαφορετικότητα. Γιατί αυτή είναι τελικά που σε κάνει αυτό που είσαι“.

Ενα φανταστικό βιβλίο, με πολλά μηνύματα και ακόμα περισσότερες λαβές για παιχνίδι στο σχολείο και στο σπίτι.

Οπως και με τα άλλα βιβλία της, η Μικρή Σελήνη μέσα από το blog της βρίσκει και μας προτείνει παιδαγωγικό υλικό βασισμένο στην ιστορία του Litchfield, το οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε είτε στο εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα, είτε στο σπίτι σαν αφορμή για παιχνίδι.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ