Ο πόλεμος των αριθμών

ΣυγγραφέαςΕικονογράφος: Juan Darien
Μετάφραση: Νάνσυ Σταθακοπούλου
Εκδόσεις: Άμμος
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 5+, 7+, 9+

Ακούγεται σαν ένα βιβλίο για τους αριθμούς και τις πράξεις τους. Όμως είναι; Με πρωταγωνιστή τον αριθμό ΕΝΑ ξετυλίγεται μια πολεμική ιστορία που τα έχει όλα: απαξίωση και καταπίεση, έναν βασιλιά, αιχμαλωσίες και επαναστάσεις, λάθη και συγγνώμες, εξορία και συμφιλίωση.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Χώρα των Αριθμών, όπου το ΕΝΑ υπομένει  βουβά τον τρόπο που οι μεγάλοι αριθμοί το αντιμετωπίζουν. Το περιφρονούν και το απομονώνουν με μοναδικό κριτήριο τη μικρή δύναμη του αριθμού του. Εξ αιτίας αυτής της αντιμετώπισης, το ΕΝΑ είναι ευάλωτο. Έτσι, όταν μια μέρα καταφθάνει στη χώρα των αριθμών ο βασιλιάς της χώρας του ΠΛΗΝ, ο ΜΕΙΟΝ, του δίνει ένα πανίσχυρο όπλο, «τα μείον», για να αφαιρέσει μέχρις εξαφανίσεως τη δύναμη των άλλων αριθμών. Ο μοναχικός ΕΝΑ μετονομάζεται από τον φοβερό Βασιλιά σε προνομιούχο ΑΣΟ. 

Είναι η ευκαιρία λοιπόν όχι μόνον γι’ αυτό το ΕΝΑ, αλλά για όλα τα ΕΝΑ του κόσμου των αριθμών να γίνουν ΑΣΟΙ, και για να το καταφέρουν αυτό καταστρώνουν πολεμικά σχέδια με στρατηγική και με τα φοβερά καινούργια όπλα. Οι σφαίρες «μείον» αποδεκατίζουν όλους τους άλλους αριθμούς, τους εξολοθρεύουν, αφήνοντας στη θέση τους ΜΗΔΕΝΙΚΑ. Αλλά ούτε κι αυτά έχουν καλύτερη τύχη, αφού ο απερίσκεπτος δικτάτορας ΜΕΙΟΝ θέλει να τα υποδουλώσει και να τα κάνει να δουλεύουν γι’ αυτόν.

Όπως όμως μας λέει η Ιστορία, αργά ή γρήγορα οι σκλάβοι επαναστατούν. Έτσι και τα ΜΗΔΕΝΙΚΑ καταφέρνουν να αφοπλίσουν τους ΑΣΟΥΣ, να καταστρέψουν τα όπλα τους και να εξορίσουν τον αδίστακτο βασιλιά. Ποια είναι η μεγάλη δύναμη των ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ; Ότι, ως μικρότερα όλων των αριθμών, οι σφαίρες ΜΕΙΟΝ δεν μπορούν να τα εξαφανίσουν.

Στο τέλος, στη Χώρα των Αριθμών οι σχέσεις αποκαθίστανται, τα λάθη αναγνωρίζονται, γίνεται ειρήνη. Η ιστορία μας τελειώνει με το ευτυχές γεγονός της ένωσης του ΕΝΑ και του ΜΗΔΕΝ. Καρπός της ένωσης των δύο πιο μικρών αριθμών είναι η γέννηση του μεγαλύτερου όλων: του ΔΕΚΑ.

“Ο Πόλεμος των Αριθμών” του Juan Darien είναι ένα βιβλίο για την αναμενόμενη αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλούν η μια μετά την άλλη οι συμπεριφορές μας: από τον ρατσισμό και την περιθωριοποίηση, που οδηγούν στην απόγνωση, γεννιούνται πολλές φορές οι κατάλληλες συνθήκες για επιτήδειους να θρέψουν πολέμους, των οποίων η αδικία και η βιαιότητα πυροδοτούν επαναστάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους φέρνουν μια νέα τάξη πραγμάτων και αποκαθιστούν την ειρήνη.

Η εικονογράφηση του Juan Darien τα λέει όλα: τα «βαριά» όπλα ζωγραφισμένα με αδρές γραμμές, το μαύρο πλοίο του ΜΕΙΟΝ που η πλώρη του εισβάλει από τη μία σελίδα στην άλλη, συρματοπλέγματα και κολάζ οχυρών, αλλά κυρίως σύμβολα που παραπέμπουν σε μαύρες εποχές της Ιστορίας μας, μιλούν για τον ρατσισμό, την καταπίεση, τον όλεθρο του πολέμου αλλά και για τις επαναστάσεις των ανυπολόγιστων μικρών, που διεκδικούν τα αυτονόητα στη ζωή: ελευθερία, δικαιοσύνη  και σεβασμό.

Ως εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, «Ο πόλεμος των Αριθμών» δίνει τη δυνατότητα στον μικρό αναγνώστη, των 7- 8 ετών, να το διαβάσει μόνος του και να αφήσει την ιστορία να του μιλήσει. Μπορεί όμως και να γίνει η αφορμή για αναφορές στην Ιστορία και για συζητήσεις, όταν διαβαστεί συντροφιά με έναν γονέα ή εκπαιδευτικό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει με ένα υπέροχα ανακατωμένο παιδικό δωμάτιο, εκεί που ένα μικρό αγόρι φοράει τα πολύχρωμα φτερά πεταλούδας που μόλις έφτιαξε και βγαίνει ολόχαρο στην εξοχή να παίξει και να “πετάξει”.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.