Ο πόλεμος

Κείμενο/Εικονογράφηση : José Jorge Letria, André Letria
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου, Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Εκδόσεις: Πουά
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 7+

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής.

Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;» Ένα βιβλίο που απαντάει τόσο με τις καθηλωτικές εικόνες του όσο και με το υποβλητικό κείμενό του, σε αυτή την απλή και ταυτόχρονα τόσο δύσκολη ερώτηση είναι το πολυβραβευμένο «Ο Πόλεμος» των Πορτογάλων José Jorge Letria και Andre Letria.

Στο εξώφυλλο, μια φιγούρα επιβλητική φορώντας περικεφαλαία, στέκεται στην άκρη του γκρεμού. Ο Πόλεμος. Κοιτάζοντας τις ζωές και τα όνειρα που συντρίβει στο πέρασμά του. Ο στρατός του σέρνεται ύπουλα και αθόρυβα σαν ερπετό, επισκιάζει τα πάντα σαν μαύρο κοράκι που πετάει πάνω από τα κεφάλια των αθώων και συγκεντρώνεται στο αρχηγείο έτοιμος να δεχτεί διαταγές. Τη στιγμή που ο Πόλεμος θα χτυπήσει, κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για να τον αντιμετωπίσει.

«Ο Πόλεμος είναι μηχανή πόνου, το μοχθηρό εργοστάσιο κάθε είδους οργής», όταν εμφανίζεται ένα σμήνος πολεμικών αεροσκαφών να βγαίνουν και να στοιχίζονται μέσα από ένα σκοτεινό εργοστάσιο. Κουβαλάνε μέσα τους βόμβες που προορίζονται να σκορπίσουν πόνο και δυστυχία. «Ο Πόλεμος ποτέ δεν ήταν ικανός να διηγηθεί ιστορίες», άλλα το όνομα του είναι παντού σκορπισμένο στην Ιστορία των ανθρωπότητας. «Ο Πόλεμος είναι σιωπή», αφού πνίγει κάθε φωνή λογικής, κάθε ελπίδα, κάθε όνειρο.

Οι σκοτεινές εικόνες που παίζουν στις αποχρώσεις του μαύρου-γκρι-σκούρο πράσινο, οι σκιές και η απρόσωπη φιγούρα του πολέμου εκφράζουν με τον πιο ειλικρινή τρόπο τις συνέπειές του. Η ευφυής εικονογράφηση του André Letria δίνει τροφή για σκέψη σε πιο έμπειρους αναγνώστες με συμβολισμούς όπως το κάψιμο των βιβλίων ή μια μάσκα της Κου Κλουξ Κλαν. Ο πόλεμος μπορεί να πάρει πολλές μορφές όπως αυτές της λογοκρισίας, των φυλετικών διαχωρισμών, του χάους και της καταπίεσης.

Για όσους είχαμε την τύχη να μη ζήσουμε έναν πόλεμο, αυτό το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στην πραγματικότητά όσων επιβίωσαν ή συνεχίζουν να βιώνουν θηριωδίες τέτοιου είδους.

* «Ο Πόλεμος», έχει λάβει συνολικά είκοσι δυο σημαντικά βραβεία και διακρίσεις μεταξύ των οποίων τα Bologna Children’s Book Fair Illustrators Exhibition 2019 (Selected Work), Nami Concours 2018 (Grand Prix), αναγραφή στον κατάλογο White Ravens 2018 και Winner Best 2023 | Banco del Libro Oficial.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει