Όχι και τόσο μακριά

Συγγραφέας: Βάνα Μαυρίδου
Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 9+

Η Ζωή ζει μαζί με τη μητέρα της από τη στιγμή που οι γονείς της χώρισαν. Ο πατέρας της αμέσως μετά τον χωρισμό γύρισε πίσω στο νησί του και δεν τον βλέπει όσο συχνά θα ήθελε μέσα στον χειμώνα, όμως χαίρεται μαζί του το καλοκαίρι. Μια μέρα, γυρνώντας από το σχολείο, η μητέρα τής ανακοινώνει ότι έγινε δεκτή μια αίτηση που είχε κάνει ώστε να φιλονήσουν στο σπίτι τους ένα κορίτσι που έρχεται από την Ουκρανία. «Από την Ουκρανία;», αναφωνεί η Ζωή, «εκεί που γίνεται πόλεμος;». «Πολύ σωστά», της απαντάει η μητέρας της. Και λίγες ημέρες μετά θα υποδεχτούν στο σπίτι τους και τη ζωή τους τη Μάρτα. Μέρα με την ημέρα η ζωή της Ζωής αλλάζει και γνωρίζει μέσα από τη σχέση της με το μικρό κορίτσι από την Ουκρανία.

Η Βάνα Μαυρίδου, μετά το βιβλίο της Μέλη και Μελέκ για τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιστρέφει με το Όχι και τόσο μακριά, ένα νέο βιβλίο που γράφτηκε με αφορμή τον πόλεμο στην πολύ κοντινή μας Ουκρανία και συνεργάζεται ξανά με την εικονογράφο Ρένια Μεταλληνού. Μέσα από την καταγραφή των γεγονότων, η συγγραφέας γράφει για την ιστορία των δύο κοριτσιών και τη σχέση που αναπτύσσουν κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες και το πώς η μία αλλάζει τον τρόπο σκέψης της άλλης.

Η Ρένια Μεταλληνού διακοσμεί με τις εικόνες της την ιστορία, χρησιμοποιώντας χρώματα που παραπέμπουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ουκρανία, γαλάζια, λευκά και κίτρινα και μας παραδίδουν μαζί με τη συγγραφέα ένα βιβλίο κατάλληλο για παιδιά δημοτικού. Η Μάρτα είναι άλλωστε ένα από τα πολλά παιδιά που βρέθηκαν στη χώρα μας και εντάχθηκαν στα σχολικά συγκροτήματα της Ελλάδας, ένας χαρακτήρας γνώριμος σε πολλά παιδιά που καλωσόρισαν στις τάξεις τους παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.