Όχι και τόσο μακριά

Συγγραφέας: Βάνα Μαυρίδου
Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 9+

Η Ζωή ζει μαζί με τη μητέρα της από τη στιγμή που οι γονείς της χώρισαν. Ο πατέρας της αμέσως μετά τον χωρισμό γύρισε πίσω στο νησί του και δεν τον βλέπει όσο συχνά θα ήθελε μέσα στον χειμώνα, όμως χαίρεται μαζί του το καλοκαίρι. Μια μέρα, γυρνώντας από το σχολείο, η μητέρα τής ανακοινώνει ότι έγινε δεκτή μια αίτηση που είχε κάνει ώστε να φιλονήσουν στο σπίτι τους ένα κορίτσι που έρχεται από την Ουκρανία. «Από την Ουκρανία;», αναφωνεί η Ζωή, «εκεί που γίνεται πόλεμος;». «Πολύ σωστά», της απαντάει η μητέρας της. Και λίγες ημέρες μετά θα υποδεχτούν στο σπίτι τους και τη ζωή τους τη Μάρτα. Μέρα με την ημέρα η ζωή της Ζωής αλλάζει και γνωρίζει μέσα από τη σχέση της με το μικρό κορίτσι από την Ουκρανία.

Η Βάνα Μαυρίδου, μετά το βιβλίο της Μέλη και Μελέκ για τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιστρέφει με το Όχι και τόσο μακριά, ένα νέο βιβλίο που γράφτηκε με αφορμή τον πόλεμο στην πολύ κοντινή μας Ουκρανία και συνεργάζεται ξανά με την εικονογράφο Ρένια Μεταλληνού. Μέσα από την καταγραφή των γεγονότων, η συγγραφέας γράφει για την ιστορία των δύο κοριτσιών και τη σχέση που αναπτύσσουν κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες και το πώς η μία αλλάζει τον τρόπο σκέψης της άλλης.

Η Ρένια Μεταλληνού διακοσμεί με τις εικόνες της την ιστορία, χρησιμοποιώντας χρώματα που παραπέμπουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ουκρανία, γαλάζια, λευκά και κίτρινα και μας παραδίδουν μαζί με τη συγγραφέα ένα βιβλίο κατάλληλο για παιδιά δημοτικού. Η Μάρτα είναι άλλωστε ένα από τα πολλά παιδιά που βρέθηκαν στη χώρα μας και εντάχθηκαν στα σχολικά συγκροτήματα της Ελλάδας, ένας χαρακτήρας γνώριμος σε πολλά παιδιά που καλωσόρισαν στις τάξεις τους παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.