Όχι και τόσο μακριά

Συγγραφέας: Βάνα Μαυρίδου
Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 9+

Η Ζωή ζει μαζί με τη μητέρα της από τη στιγμή που οι γονείς της χώρισαν. Ο πατέρας της αμέσως μετά τον χωρισμό γύρισε πίσω στο νησί του και δεν τον βλέπει όσο συχνά θα ήθελε μέσα στον χειμώνα, όμως χαίρεται μαζί του το καλοκαίρι. Μια μέρα, γυρνώντας από το σχολείο, η μητέρα τής ανακοινώνει ότι έγινε δεκτή μια αίτηση που είχε κάνει ώστε να φιλονήσουν στο σπίτι τους ένα κορίτσι που έρχεται από την Ουκρανία. «Από την Ουκρανία;», αναφωνεί η Ζωή, «εκεί που γίνεται πόλεμος;». «Πολύ σωστά», της απαντάει η μητέρας της. Και λίγες ημέρες μετά θα υποδεχτούν στο σπίτι τους και τη ζωή τους τη Μάρτα. Μέρα με την ημέρα η ζωή της Ζωής αλλάζει και γνωρίζει μέσα από τη σχέση της με το μικρό κορίτσι από την Ουκρανία.

Η Βάνα Μαυρίδου, μετά το βιβλίο της Μέλη και Μελέκ για τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιστρέφει με το Όχι και τόσο μακριά, ένα νέο βιβλίο που γράφτηκε με αφορμή τον πόλεμο στην πολύ κοντινή μας Ουκρανία και συνεργάζεται ξανά με την εικονογράφο Ρένια Μεταλληνού. Μέσα από την καταγραφή των γεγονότων, η συγγραφέας γράφει για την ιστορία των δύο κοριτσιών και τη σχέση που αναπτύσσουν κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες και το πώς η μία αλλάζει τον τρόπο σκέψης της άλλης.

Η Ρένια Μεταλληνού διακοσμεί με τις εικόνες της την ιστορία, χρησιμοποιώντας χρώματα που παραπέμπουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ουκρανία, γαλάζια, λευκά και κίτρινα και μας παραδίδουν μαζί με τη συγγραφέα ένα βιβλίο κατάλληλο για παιδιά δημοτικού. Η Μάρτα είναι άλλωστε ένα από τα πολλά παιδιά που βρέθηκαν στη χώρα μας και εντάχθηκαν στα σχολικά συγκροτήματα της Ελλάδας, ένας χαρακτήρας γνώριμος σε πολλά παιδιά που καλωσόρισαν στις τάξεις τους παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για