Οι άντρες κλαίνε

Δημιουργός: Joan Turu
Μετάφραση: Mάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Ο εικονογράφος και συγγραφέας Joan Turu ανατρέπει στερεότυπα σχετικά με το αντρικό φύλο μέσα από την ιστορία του μικρού Νιλ, ένα χαρούμενο παιδί που ανησυχεί ότι δεν ξέρει πώς να είναι άντρας… Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, που βάζει τον ίδιο τον Νιλ να μιλάει για τις ανησυχίες των αγοριών που βιάζονται να γίνουν άντρες και νιώθουν μπερδεμένα ανάμεσα στα «πρέπει» που προβάλλονται γύρω τους και τα «θέλω» τους.

Τι σημαίνει όμως τελικά να είσαι άντρας; Στον Νιλ αρέσει να φτιάχνει τσάι για τις κούκλες και τη γάτα του, να φοράει ρούχα με λουλούδια, να παίζει με τη φίλη του τη Χαλιμά! Τα αγόρια όμως στο σχολείο γελάνε με τα ρούχα του και ο παππούς του έλεγε πάντα, ότι εκείνον τον είχε κάνει άντρα η θητεία του στον στρατό. Και καθώς παρατηρεί τους άντρες γύρω του όλα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο.

Στα βιβλία οι άντρες είναι πάντα οι πιο δυνατοί και στην τηλεόραση φωνάζουν, χτυπάνε, έχουν όπλα. Ο Joan Turu, που από μικρός ήθελε να αλλάξει τα στραβά αυτού του κόσμου, κλείνει με μαεστρία όλα τα στερεότυπα σε μια αφίσα που ο μικρός Νιλ κοιτάζει με αποφασιστικότητα. Οι άντρες, λοιπόν, λένε όχι στις αγκαλιές, τα λουλούδια, τα συναισθήματα, τα κλάματα. Μπορούν να είναι μόνο γενναίοι, σκληροί, δυνατοί, αυταρχικοί. Και ο Νιλ το αποφασίζει, δεν παίζει πλέον με τα κορίτσια στο σχολείο, παίζει όμως ξύλο και κοροϊδεύει αυτούς που χάνουν. Αντί να νιώθει όμως άντρας, δε νιώθει καθόλου καλά, σχεδόν άρρωστος καταλήγει στο ιατρείο. Εκεί αποδεικνύεται σωτήρια η συμβουλή και η αγκαλιά του γιατρού: «κλάψε όσο θες, και εγώ κλαίω και αυτό δε με κάνει λιγότερο άντρα». Και την επόμενη μέρα ο χαρούμενος πλέον Νιλ είναι αποφασισμένος να τολμήσει να γίνει απλά ο άντρας που ήθελε να είναι.

Ένα βιβλίο με εικονογράφηση που θυμίζει κόμικ, αστείο και συνάμα τρυφερό, κατανοητό ακόμα και από πολύ μικρά παιδιά, ιδανικό έναυσμα για συζητήσεις μεταξύ γονιών και παιδιών για το τι τελικά σημαίνει να είσαι άντρας, αλλά και γενικότερα για τα δικά μας «θέλω» και πως τα προσδιορίζουμε, ανεξάρτητα από τι περιμένουν οι άλλοι από εμάς ή τι προβάλλεται γύρω μας. Ένα βιβλίο επίκαιρο, για αγόρια που θα θέλαμε να γίνουν «πραγματικοί» άντρες και κορίτσια που θα θέλαμε να αναζητούν στη ζωή τους τέτοιους άντρες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το άγριο βιβλίο

Το καλοκαίρι του 13χρονου Χουάν εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο. Και σαν να μην έφταναν οι τσακωμοί των γονιών

Εμείς

Το «εμείς» μιας σχέσης ανθεκτικής σε όλες τις συνθήκες, ενός δεσμού που δεν καταλήγει σε δεσμά, μιας αγάπης χωρίς προϋποθέσεις,