Οι βιβλιοπώλες: Νάγια Παναγούλια

H Νάγια Παναγούλια κρατώντας το αγαπημένο της παιδικό βιβλίο, το “Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας” του Χρήστου Μπουλώτη σε εικονογράφηsη Φωτεινής Στεφανίδη (εκδ. Polaris)

Από το μπαλκόνι του σπιτιού των παιδικών μου χρόνων, στα Κάτω Πατήσια, μπορούσα να βλέπω κάθε μέρα το βιβλιοπωλείο της καρδιάς μου. Πόσες ώρες είχα περάσει μπροστά απ’ τις βιτρίνες και τα ράφια του! Πόσες φορές χτυπούσε λίγο πιο γρήγορα η παιδική καρδιά μου όταν έσφιγγα στην αγκαλιά μου κάποιο καινούριο βιβλίο! Από εκείνο το βιβλιοπωλείο, που εδώ και χρόνια δυστυχώς δεν υπάρχει πια, απέκτησα κι ένα από το πιο αγαπημένα μου παιδικά βιβλία, “Η παράξενη αγάπη του Αλόγου και της Λεύκας” του Χρήστου Μπουλώτη.

Ένα βιβλίο που μου προκαλεί την ίδια συγκίνηση ακόμη και τώρα, μετά από τόσα χρόνια και τόσες αναγνώσεις. Ένα μοναχικό δέντρο, αμετακίνητο απ’ τη θέση του, όπως όλα τα δέντρα του κόσμου. Λυπημένο μέσα στην ασημένια φορεσιά του, επειδή κανείς δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα του κι ούτε νοιάζεται ν’ ακούσει τη φωνή του. Κάτι αλλάζει, όμως, στη ζωή της Λεύκας μας, όταν το Αλογο της ιστορίας μας αποφασίζει να αφήσει για λίγο στην άκρη τον καλπασμό του και να στρέψει το βλέμμα του προς την εκτυφλωτικά όμορφη κι αγέρωχη Λεύκα.

Μια ωδή στην ομορφιά της διαφορετικότητας και στη μοναδική ικανότητα της αγάπης να ταιριάζει τα “ανόμοια”, να γεμίζει θάρρος και τόλμη την καρδιά εκείνου που αγαπά. Βιβλίο πολύτιμο φυλαχτό στα χεράκια των παιδιών που καλύτερα από τον καθένα συμπάσχουν με τις αγωνίες και τις περιπέτειες του Αλόγου και της αγαπημένης του Λεύκας, εξαιτίας της “αταίριαστης” αγάπης τους και που αναστενάζουν με ανακούφιση όταν ένας ξεχωριστός σύμμαχος διασώζει τελικά την παράξενη αυτή αγάπη. Στον κόσμο του Μπουλώτη τα δέντρα έχουν φωνή και δική τους γλώσσα, διαφορετική από αυτή των ζώων αλλά όχι ακατανόητη κι αυτό γιατί, όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας: “Το καθετί στη Γη έχει τη γλώσσα του. Κι είναι γλώσσες που για να τις μάθεις χρειάζεται να τις σπουδάσεις χρόνια και χρόνια. Υπάρχουν όμως κι ένα σωρό άλλες γλώσσες. Για να τις καταλάβεις αυτές φτάνει μόνο να θέλεις να τις καταλάβεις, να δώσεις προσοχή σ’ αυτόν που προσπαθεί να σου μιλήσει“.

Φτάνοντας στο σήμερα και έχοντας την τύχη να εργάζομαι και ν’ αναπνέω μέσα στο Anima Libri στην Πάτρα, κλείνω πονηρά το μάτι στο παιδί που ήμουν κάποτε όταν άλλα παιδιά μπορούν να παίρνουν στα χέρια τους, στην νέα του έκδοση πια, από τις εκδόσεις Polaris, το δικό μου παντοτινά αγαπημένο, παιδικό βιβλίο. Γιατί, αλήθεια, μπορεί ποτέ να υπάρξει αταίριαστη αγάπη; Πόσο αταίριαστο φαντάζει αυτό το επίθετο για να στέκεται πλάι στη λέξη αγάπη!        

Anima Libri
Κολοκοτρώνη 36
Πάτρα
Τηλ. 2610-279481

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μαρίζα Ντεκάστρο

Κάθε μήνα, ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό του αγαπημένο παιδικό

Ελένη Σβορώνου

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό