Όλα για την περίοδο

Συγγραφέας: Άννα Ρουά
Εικονογράφηση: Μαντμουαζέλ Καρολίν
Μετάφραση: Όλγα Καρυώτη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 9+, 12+, 15+, 17+

Η προεφηβεία και η εφηβεία είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους στις ζωές των ανθρώπων. Σηματοδοτούν την αρχή μιας σειράς αλλαγών, το πέρασμα από την παιδική ηλικία στη νεαρή, όπου τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με αλλαγές στο σώμα τους, στη διάθεσή τους, στη συμπεριφορά τους, στη νοητική τους ανάπτυξη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα κορίτσια έχουν να αντιμετωπίσουν και την περίοδο. Ως κορίτσι στην εφηβεία που ήμουν κάποτε, έχω να ευχαριστώ την αδερφή μου, που ως μεγαλύτερη το είχε ήδη βιώσει. Και εννοείται πως από τη μαμά μου δεν πήρα κουβέντα, όχι μόνο γιατί ήταν ταμπού, αλλά μεγαλώνοντας διαπίστωσα ότι ίσως να μην ήξερε και η ίδια. Ανήκω σε μια γενιά που ό,τι μάθαμε, το μάθαμε βιωματικά και κυρίως από συζητήσεις με φίλες. Οι πληροφορίες που έφταναν στα αυτιά μας περνούσαν μέσα από το φίλτρο διάφορων (εντελώς ανυπόστατων) στοιχείων αλλά κυρίως προκαταλήψεων: οι πόνοι, οι κράμπες, το αίμα, οι ναυτίες, τα χαμένα θαλάσσια μπάνια, τα ντεπόν και τα παναντόλ, τα σκούρα ρούχα, οι σερβιέτες κι όχι ταμπόν (!), οι σεξουαλικές επαφές, ο φόβος για μια εγκυμοσύνη. Και όλα όσα δεν ήξερες, στο μυαλό γιγαντώνονταν και γίνονταν φόβος.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, κάποιες μάθαμε “the hard way”, κάποιες είχαμε καλό κύκλο, κάποιες ταλαιπωρηθήκαμε και ταλαιπωρούμαστε ακόμα. Ως μητέρα παιδιού στην προεφηβεία, αλλά και ως φίλη γυναικών με μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, είχα από νωρίς ψάξει να βρω τι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία που να αφορά την περίοδο. Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ακόμα χειρότερα ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για το σώμα ή τώρα τελευταία για τη σεξουαλικότητα, ήταν αδιανόητο.

Έτσι, το βιβλίο της Anna Roy (Άννα Ρουά) και της Mademoiselle Caroline (Μαντμουαζέλ Καρολίν) έρχεται να βάλει ένα πρώτο λιθαράκι, για να αρχίσει να καλύπτεται αυτό το σημαντικό κενό. Το “Όλα για την περίοδο” είναι ένας πλήρης οδηγός για την έμμηνο ρύση, γραμμένο από μια μαία, την Άννα Ρουά και μία συγγραφέα και εικονογράφο, τη Μαντεμουαζέλ Καρολίν, η οποία έχει δημιουργήσει πολλά κόμικ που αφορούν τη γονεϊκότητα. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε πέντε μέρη και κάθε ένα από αυτά απαντάει σε βασικά ερωτήματα, όπως τι είναι η περίοδος, γιατί τη λέμε έτσι, σε ποια ηλικία ξεκινάει και σε ποια σταματάει, πόσο διαρκεί, γιατί πονάμε ή δεν πονάμε, κλπ. Παράλληλα, δίνει συμβουλές για τους πόνους, απαντάει σε ερωτήματα όπως τι είναι η ενδομητρίωση, πώς αντιμετωπίζουμε την περίοδο στην καθημερινότητά μας, πώς περιποιούμαστε την ευαίσθητη περιοχή, τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπισή της, κλπ. Η εικονογράφηση που συνοδεύει το βιβλίο αυτό δεν είναι απλώς διακοσμητική, αλλά λειτουργεί ανακουφιστικά στην ανάγνωση. Στις ηλικίες ειδικά τις μικρές, των 9+ χρόνων, όπου είναι και το κατώτατο όριο αρχής της εμμηνόρροιας, οι εικόνες και τα συννεφάκια διαλόγων μπορούν να αποτελέσουν “καθρέφτες” των κοριτσιών που βρίσκονται ή θα βρεθούν στην ίδια φάση. Μεγάλο ατού του βιβλίου η συμπερίληψη όλων των χρωμάτων, των σωμάτων και των θηλυκοτήτων, η απλή γλώσσα, ο επεξηγηματικός τρόπος γραφής, το μέγεθος του βιβλίου, η χρωματική παλέτα… νομίζω τα πάντα.

Δε βρήκα κάτι αρνητικό σε αυτό το βιβλίο, μόνο το γεγονός ότι άργησε μόλις μερικές δεκαετίες. Όμως, ως γονιός, είναι πραγματικά χαρούμενη, που πλέον έχω τη δυνατότητα να δώσω στο παιδί μου ένα βιβλίο που θα μπορέσει να διαβάσει και να κατανοήσει τι είναι αυτό που θα της συμβεί ή ήδη της συμβαίνει και μαζί με εκείνη θα καλύψω κι εγώ κάποια κενά που έχω, ακόμα και σε αυτή την ηλικία. Γιατί αυτό είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί και μαζί. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν