Όταν το κορίτσι αποφάσισε

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος
Εικονογράφηση: Χάρις Σαπουντζή
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Όλα ξεκίνησαν όταν το κορίτσι αποφάσισε να τελειοποιήσει τις κολυμβητικές της ικανότητες. Δεν ήταν πως δεν ήξερε καθόλου να κολυμπά, αλλά κάτι την εμπόδιζε να πάει παρακάτω. Έλα όμως που το κορίτσι όταν βάλει κάτι στο μυαλό του, δεν αλλάζει με τίποτα. Έτσι, μέσα στον χειμώνα και μέχρι να έρθει το επόμενο καλοκαίρι, το κορίτσι θα βάλει τα δυνατά του για να καταφέρει να φτάσει τον στόχο της. Η προσπάθεια περιλαμβάνει πολλές ώρες πρακτικής εξάσκησης, αλλά κυρίως απευθείας επαφή με τους γνώστες του αντικειμένου, δηλαδή κυρίως ψάρια! Θα τα καταφέρει άραγε; Θα αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειές της;

Απίστευτα αστείο, με χιούμορ που πηγάζει όχι μόνο μέσα από το κείμενο, αλλά και από τον συνδυασμό του με την εικονογράφηση, αφηγείται την προσπάθεια της μικρής πρωταγωνίστριας να ξεπεράσει τους όποιους φόβους και αμφιβολίες της και να μάθει τελικά να κολυμπάει. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εικονογραφημένο βιβλίο, το πρώτο μιας νέας σειράς από τις εκδόσεις Φουρφούρι, που ασχολείται με τις καθημερινές δυσκολίες που μπορεί να συναντούν τα παιδιά στις μικρές ηλικίες και τους τρόπους που επιλέγουν να αντιμετωπίζουν αυτά τα μικρά καθημερινά τους δράματα, που τα αποσυντονίζουν και ψάχνουν με όλους τους λάθος τρόπους να τα διαχειριστούν (η γνωστή μέθοδος trial & error). Όμως εδώ δεν έχουμε έναν οδηγό, ένα εγχειρίδιο χρήσης, όπως συμβαίνει συνήθως με αυτού του είδους τα βιβλία. Έχουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα τι συμβαίνει όταν στην ιστορία που θέλουμε να αφηγηθούμε και να χρησιμοποιήσουμε ίσως σαν εργαλείο αντιμετώπισης του προβλήματος μπαίνει το έξυπνο και σωστά στοχευμένο χιούμορ, που τα κάνει όλα ξαφνικά να φαίνονται λίγο πιο εύκολα κι ευχάριστα. Μέσα από την ιστορία αυτή που προκαλεί το γέλιο, το παιδί (αναγνώστης ή ακροατής) καθρεφτίζεται ίσως πιο εύκολα και δίνει την ευκαιρία στον εαυτό του να αποδεχτεί την κατάσταση και να κάνει ακόμα μια προσπάθεια σε κάτι που του φαίνεται βουνό.

Το κείμενο, τόσο όσο, δίνει χώρο στην εικονογράφηση να συνεχίσει την ιστορία, να προσθέσει νέα στοιχεία στην αφήγηση και να πάει τον αναγνώστη ή τον ακροατή ένα βήμα παρακάτω. Αν και το δίδυμο έχει ξανασυνεργαστεί, στα βιβλία “Μια αριθμητική ιστορία” και “Η Πέτρα” (και τα δύο από εκδ. Φαίδρα), εδώ ξεφεύγουν κατά πολύ από το στυλ που μας πρωτοπαρουσίασαν – κειμενικά και εικονογραφικά- και μας δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια των περιπετειών του κοριτσιού που μόλις μας σύστησαν. “Το κορίτσι αποφάσισε” μας κέρδισε όσο μας είχαν κερδίσει και τα βιβλία του Richard Byrne και των Die KrickelKrakels. Ισως ένα από τα καλύτερα και πιο διασκεδαστικά βιβλία που διαβάσαμε μέσα στο 2021, που έπαιξε με τεράστια επιτυχία το ρόλο του αντίδοτου σε μια “μαύρη” χρονιά. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.