Όταν το κορίτσι αποφάσισε

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Μπουτόπουλος
Εικονογράφηση: Χάρις Σαπουντζή
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Όλα ξεκίνησαν όταν το κορίτσι αποφάσισε να τελειοποιήσει τις κολυμβητικές της ικανότητες. Δεν ήταν πως δεν ήξερε καθόλου να κολυμπά, αλλά κάτι την εμπόδιζε να πάει παρακάτω. Έλα όμως που το κορίτσι όταν βάλει κάτι στο μυαλό του, δεν αλλάζει με τίποτα. Έτσι, μέσα στον χειμώνα και μέχρι να έρθει το επόμενο καλοκαίρι, το κορίτσι θα βάλει τα δυνατά του για να καταφέρει να φτάσει τον στόχο της. Η προσπάθεια περιλαμβάνει πολλές ώρες πρακτικής εξάσκησης, αλλά κυρίως απευθείας επαφή με τους γνώστες του αντικειμένου, δηλαδή κυρίως ψάρια! Θα τα καταφέρει άραγε; Θα αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειές της;

Απίστευτα αστείο, με χιούμορ που πηγάζει όχι μόνο μέσα από το κείμενο, αλλά και από τον συνδυασμό του με την εικονογράφηση, αφηγείται την προσπάθεια της μικρής πρωταγωνίστριας να ξεπεράσει τους όποιους φόβους και αμφιβολίες της και να μάθει τελικά να κολυμπάει. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εικονογραφημένο βιβλίο, το πρώτο μιας νέας σειράς από τις εκδόσεις Φουρφούρι, που ασχολείται με τις καθημερινές δυσκολίες που μπορεί να συναντούν τα παιδιά στις μικρές ηλικίες και τους τρόπους που επιλέγουν να αντιμετωπίζουν αυτά τα μικρά καθημερινά τους δράματα, που τα αποσυντονίζουν και ψάχνουν με όλους τους λάθος τρόπους να τα διαχειριστούν (η γνωστή μέθοδος trial & error). Όμως εδώ δεν έχουμε έναν οδηγό, ένα εγχειρίδιο χρήσης, όπως συμβαίνει συνήθως με αυτού του είδους τα βιβλία. Έχουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα τι συμβαίνει όταν στην ιστορία που θέλουμε να αφηγηθούμε και να χρησιμοποιήσουμε ίσως σαν εργαλείο αντιμετώπισης του προβλήματος μπαίνει το έξυπνο και σωστά στοχευμένο χιούμορ, που τα κάνει όλα ξαφνικά να φαίνονται λίγο πιο εύκολα κι ευχάριστα. Μέσα από την ιστορία αυτή που προκαλεί το γέλιο, το παιδί (αναγνώστης ή ακροατής) καθρεφτίζεται ίσως πιο εύκολα και δίνει την ευκαιρία στον εαυτό του να αποδεχτεί την κατάσταση και να κάνει ακόμα μια προσπάθεια σε κάτι που του φαίνεται βουνό.

Το κείμενο, τόσο όσο, δίνει χώρο στην εικονογράφηση να συνεχίσει την ιστορία, να προσθέσει νέα στοιχεία στην αφήγηση και να πάει τον αναγνώστη ή τον ακροατή ένα βήμα παρακάτω. Αν και το δίδυμο έχει ξανασυνεργαστεί, στα βιβλία “Μια αριθμητική ιστορία” και “Η Πέτρα” (και τα δύο από εκδ. Φαίδρα), εδώ ξεφεύγουν κατά πολύ από το στυλ που μας πρωτοπαρουσίασαν – κειμενικά και εικονογραφικά- και μας δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια των περιπετειών του κοριτσιού που μόλις μας σύστησαν. “Το κορίτσι αποφάσισε” μας κέρδισε όσο μας είχαν κερδίσει και τα βιβλία του Richard Byrne και των Die KrickelKrakels. Ισως ένα από τα καλύτερα και πιο διασκεδαστικά βιβλία που διαβάσαμε μέσα στο 2021, που έπαιξε με τεράστια επιτυχία το ρόλο του αντίδοτου σε μια “μαύρη” χρονιά. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.