Ούγκο

Συγγραφεάς: Atinuke
Εικονογράφος: Brigitta Sif
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 3+

Όταν νοιάζεσαι, δίνεις σημασία και προσοχή, τότε όλα μπορούν να αλλάξουν.

Ο Ούγκο είναι το περιστέρι φύλακας του πάρκου. Η κάθε του μέρα είναι γεμάτη, μαζεύει όσα ξεχνούν τα παιδιά στο πάρκο, ξεκουράζει τις μαμάδες της γειτονιάς παίζοντας με τα μικρά τους, κάνει παρέα στη Μαντάμ Γκραντ και πολλά ακόμη πράγματα. Όλη στη γειτονιά τον γνωρίζουν και τον αγαπούν.
Τον χειμώνα, όταν βρίσκονται όλοι μέσα στα σπίτια τους, ο Ούγκο δεν ξεχνά να τους υπενθυμίζει τον ερχομό της Άνοιξης κατά τις επισκέψεις του. Έχει βρει όμως ένα μπαλκόνι μέσα από το οποίο φαίνεται πάντοτε μία σκιούλα που ποτέ όμως δεν ξεπροβάλει προς τα έξω και η οποία ανήκει σε ένα μικρό κορίτσι.

Τι συμβαίνει όταν δώσεις σημασία σε κάποιον, νοιαστείς για αυτόν και του δώσεις  χώρο και χρόνο; Πώς δημιουργείται μια φιλία και τι σημαίνει να αφήνεις ελεύθερο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κάποιον που αγαπάς;

Η ιστορία της Atinuke είναι μια ιστορία τρυφερή και απολαυστική, μια ιστορία με σαφή δομή  που προβάλει στα παιδιά με τρόπο διακριτικό πολλά θέματα, από τη φιλία και την ευγένεια μέχρι το ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Ο Ούγκο, με την ευγένεια και την ηρεμία του, γίνεται η αφορμή ώστε ένα μικρό κορίτσι να βγει έξω από το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού του και να γνωρίσει τον κόσμο. Ο Ούγκο είναι το περιστέρι που φροντίζει να μαζέψει στην άκρη τα σκουπίδια που οι άλλοι ξεχνούν στο πάρκο της γειτονιάς, υπενθυμίζοντάς μας τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Ο Ούγκο είναι αυτός που δίνει σημασία σε κάθε ένα άνθρωπο της μικρής κοινότητας κάνοντας κάτι ξεχωριστό για τον καθένα.

Ο Ούγκο, τελικά, ο γλυκύτατος αυτός ήρωας, μας δείχνει πόσο σημαντικό να είναι να μοιράζεσαι, ενώ το ντροπαλό Κορίτσι της ιστορίας δίνει τη δική του προσθήκη στο τι σημαίνει να αγαπάς και να μοιράζεσαι με τους συνανθρώπους σου έναν τόπο.

Η Birgitta Sif εικονογραφεί εξαιρετικά το κείμενο, με μία παλέτα χρωμάτων σχεδόν «ονειρική».


Η Γεωργία Σουβατζή αγαπάει τα βιβλία και την Τέχνη. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μη λατρεύει τα παιδικά βιβλία μιας και η κάθε τους σελίδα είναι γεμάτη χρώματα, συναισθήματα και πολλή τέχνη.Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων σε διάφορους εκδοτικους οίκους με σκοπό να προωθήσει τα βιβλία στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.