Ούτε στο όνειρό σας!

Συγγραφέας-εικονογράφος: Beatrice Alemanga
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+, 5+

Το αιώνιο πρόβλημα με τα παιδιά και τα σχολεία: κανένα τους δεν θέλει να πάει. Ο αποχωρισμός από το οικείο περιβάλλον, το “ξεβόλεμα”, ο φόβος του καινούριου, όλα αποτελούν παράγοντες που βάζουν εμπόδια στη νέα αυτή αρχή, σε όλα τα παιδιά. Άρα, γιατί να διαφέρει η μικρή νυχτερίδα της ιστορίας της Beatrice Alemagna; Πιστή στην παράδοση τόσων χρόνων που τα παιδιά στυλώνουν τα πόδια και αντιτίθενται στην ιδέα του σχολείου, έτσι και η Πασχαλίνα, ετών τριών, με τα υπέροχα χνουδωτά, φούξια φτερά της και τα φούξια αυτιά της, ξέρει πάρα πολύ καλά τι θέλει. Ή μάλλον τι δεν θέλει. Να πάει σχολείο. Και το δηλώνει ευθαρσώς και απολύτως ξεκάθαρα. Τόσο ξεκάθαρα και δυνατά που από τις φωνές της οι γονείς της μικραίνουν και γίνονται μια σταλιά. Δεν μπορεί να τους αφήσει έτσι, οπότε αναγκάζεται να τους πάρει μαζί της στο σχολείο. Κι ενώ όλα τα άλλα ζωάκια πάνε στο σχολείο με βαριά καρδιά, άλλα με κλάματα και σίγουρα όλα φορτωμένα με ένα μεγάλο άγχος, η Πασχαλίνα, με τους γονείς στην τσέπη της, μπαίνει με τρομερή αυτοπεποίθηση! Και αν και δεν αργούν να παρουσιαστούν διάφορα προβλήματα – που κατά κύριο λόγο δημιουργούν οι μικροσκοπικοί γονείς της – εκείνη δεν χάνει το κέφι της και στέφεται η αδιαφιλονίκητη νικήτρια της ημέρας: κατάφερε να βγάλει την πρώτη μέρα στο σχολείο και να της αρέσει κιόλας!

Η Beatrice Alemanga γράφει και εικονογραφεί μια ιστορία για τις πρώτες ημέρες στο σχολείο, το άγχος που νιώθουν όλα τα παιδάκια, τους φόβους τους αλλά και τις προσδοκίες των γονιών τους. Αυτό που κάνει τη δική της ιστορία να ξεχωρίζει, μιας και έχουν γραφτεί άπειρες με το ίδιο θέμα, είναι η χρήση του χιούμορ, η οπτική του παιδιού και φυσικά η εικονογράφηση και τα έντονα φλούο χρώματα που χρησιμοποιεί, σήμα-κατατεθέν του στυλ της δημιουργού. Όλα μαζί, με προεξέχον όμως το χιούμορ, δημιουργούν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από κάθε γονιό στο παιδάκι του, που τώρα ξεκινάει να κάνει τα πρώτα του μεγάλα βήματα και να αποχωρίζεται αυτό που ήδη γνωρίζει, για κάτι άγνωστο και στα μάτια του φοβερό και τρομερό. Η δύναμη που έχει η οπτική της δημιουργού να “μικραίνει” η ίδια και να μπαίνει στην ψυχοσύνθεση του παιδιού, είναι που κάνει το βιβλίο της τόσο μοναδικό. Ο τίτλος που φωνάζει “Ούτε στο όνειρό σας!” είναι που βάζει εξαρχής τον αναγνώστη στο νόημα και καταφέρνει νομίζω να τον κάνει και τον ίδιο να “μικρύνει”, να γίνει ξανά κι εκείνος για λίγο τρίχρονο, και να σκεφτεί όλα εκείνα τα τεράστια συναισθήματα που νιώθουν τα παιδια, αλλά δεν μπορούν να τα διαχεριστούν ή και να τα εκφράσουν.

Το “Ούτε στο όνειρό σας!” έγινε ένα από τα αγαπημένα μας βιβλία, γιατί με πολύ απλό τρόπο, με πολύ χιούμορ και με μια εικονογράφηση που είναι σαν να σε ρουφάει στις σελίδες του βιβλίου μιλάει για ένα παγκόσμιο θέμα, παρουσιάζει τις αγωνίες παιδιών και γονιών και θίγει το σπουδαίο ζήτημα που λίγες φορές απαντάται στα παιδικά βιβλία: τα παιδιά θέλουν να νιώθουν την ασφάλεια της παρουσία των γονιών τους, έστω για λίγο, στην αρχή. Μετά και όταν κυρίως νιώσουν ασφάλεια, η παρουσία τους δεν είναι πια τόσο απαραίτητη μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα βιβλίο μες στη βρόμα

Τι γνωρίζετε για το σαπούνι; Για τα αρώματα; Τα καζανάκια; Τις αποχετεύσεις; Να ένα βιβλίο που βγάζει τα άπλυτα της ανθρώπινης φύσης στη φόρα, ξαφνιάζοντάς μας με τα όσα  εξωφρενικά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά, στοιχεία και γεγονότα μας αποκαλύπτει.

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.

Πάμε για ύπνο, Μπο

Είναι η ώρα για ύπνο, μα ο μικρός Μπο έχει άλλη άποψη. Έχει ακόμα διάθεση για παιχνίδι και η μαμά του φαίνεται να αποφασίζει να παίξει το παιχνίδι του. Στον δρόμο για το δωμάτιο, οι δυο τους μεταμορφώνονται σε ζώα, απαντώντας έτσι στην ερώτηση του μικρού αν όλα τα ζώα κοιμούνται το βράδυ.