Πάμε για ύπνο, Μπο

Συγγραφέας: Kjersti Annesdatter Skomsvold
Εικονογράφος: Mari Kanstad Johnsen
Μετάφραση: Δέσπω Παπαγρηγοράκη
Εκδόσεις: Key Books
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+

Είναι η ώρα για ύπνο, μα ο μικρός Μπο έχει άλλη άποψη. Έχει ακόμα διάθεση για παιχνίδι και η μαμά του φαίνεται να αποφασίζει να παίξει το παιχνίδι του. Στον δρόμο για το δωμάτιο, οι δυο τους μεταμορφώνονται σε ζώα, απαντώντας έτσι και στην ερώτηση του μικρού αν όλα τα ζώα κοιμούνται το βράδυ.

Το “Πάμε για ύπνο, Μπο” είναι κάτι ανάμεσα σε βιβλίο καληνύχτας και βιβλίο γνώσεων. Στις σελίδες του αντικατοπτρίζεται ένας πολύχρωμος κόσμος, αυτός της παιδικής φαντασίας, του χάους ενός παιδικού δωματίου, ενός σπιτιού στο οποίο μένει ένα παιδί. Το παιδί, στον δρομο προς τον βραδινό του ύπνο, γίνεται παπαγάλος, αρκούδα, θαλάσσια βίδρα, θαλάσσιος ελέφαντας, καμηλοπάρδαλη, νυχτερίδα, σουρικάτα, πύθωνας και τελικά χελιδόνι. Παίζει μέχρι την τελευταία στιγμή, προσπαθώντας να επιμηκύνει τον χρόνο με την μαμά του, μέχρι τελικά να κουραστεί και αποκαμωμένο να κλείσει τα μάτια του. Η μαμά από δίπλα, τον ακολουθεί, παίζει τον ρόλο της, “μεταμορφώνεται” μαζί του και παράλληλα του μιλά και τον “ταϊζει” νέες πληροφορίες για τα ζώα στα οποία ο μικρός “μεταμορφώνεται”. Από τη μία λοιπόν, έχουμε την εικόνα ενός καθόλα φυσιολογικού μικρού παιδιού, που δεν θέλει να πάει για ύπνο, δεν θέλει να βιώσει αυτόν τον προσωρινό αποχωρισμό, και από την άλλη τη μαμά, που έξυπνα, ήρεμα και μεθοδικά, γίνεται αυτό που το παιδί της θέλει, για λίγο, ώσπου να τον κατευθύνει στην κουζίνα για να φάει, στο μπάνιο για να πλυθεί και τελικά στο δωμάτιο για να κοιμηθεί. Γιατί η βραδινή ρουτίνα δε χρειάζεται να θυμίζει πόλεμο, αλλά μπορεί να γίνει ήρεμα, όμορφα και ομαλά και να εξελιχθεί σε προέκταση του παιχνιδιού της ημέρας, κλείνοντας έτσι τον κύκλο. Σημαντικό στοιχείο και η παράθεση πληροφοριών για τις συνήθειες ύπνου των ζώων που αναφέρονται, μετατρέποντας το βιβλίο σε έναν μίνι πρώτο οδηγό ζώων για μικρά παιδιά.

Την αίσθηση αυτής της ηρεμίας, αλλά και την παιχνιδιάρικη διάθεση του παιδιού, ο αναγνώστης την αντιλαμβάνεται τόσο από το κείμενο όσο και από την εικόνα. Αν και το σκηνικό θυμίζει πεδίο μάχης, όπως άλλωστε όλα τα σπίτια στα οποία κατοικούν παιδιά, εδώ η εικόνα αυτή περνά σε δεύτερο επίπεδο, με τις εικόνες που το παιδί μεταμορφώνεται και το περιβάλλον που κατοικούν τα ζώα στα οποία οι δύο πρωταγωνιστές αναφέρονται, να κλέβουν την παράσταση. Το μεγάλο σε μέγεθος βιβλίο, τα έντονα χρώματα, οι μεικτές τεχνικές που έχει χρησιμοποιήσει η Johnsen, απογειώνουν το αποτέλεσμα, δημιουργώντας τελικά ένα βιβλίο που μαγεύει πριν ακόμα ξεκινήσεις να το διαβάζεις. Η παιχνιδιάρικη άλλωστε διάθεση της ιστορίας μας φανερώνεται ήδη από το εξώφυλλο, με τον μισάνοιχτο μάτι του μικρού ήρωα.

Ένα από τα λίγα βιβλία που έχουμε διαβάσει, που η ιστορία απευθύνεται και αφορά 100% παιδιά, ενώ παράλληλα κλείνει πονηρά το μάτι στον γονιό/φροντιστή. Εξαιρετικό βιβλίο, εξαιρετική εικονογράφηση, ζηλευτή ιστορία. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν