Ποια παιδικά βιβλία πήραν ΕΒΓΕ

 

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας των βραβείων. Μετά τα Ελληνικά IBBY που απονεμήθηκαν το περασμένο Σάββατο, το Βραβείο ALMA που δόθηκε χθες στη Σουηδία και την ανακοίνωση των υποψηφίων για το Hans Christian Andersen Award 2018, χθες δόθηκαν και τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης. Ετσι, στις κατηγορίες των εικονογραφήσεων που μας ενδιαφέρουν, βραβείο έλαβε η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά για το “Οι πιο ωραίοι θησαυροί” σε κείμενο Αντώνη Παπαθεοδούλου, για το Δίκτυο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο/ Εurobank. Πρόκεται για μία ιστορία για την αξία της αποταμίευσης, την οποία μπορείτε να την κατεβάσετε και να την ακούσετε με ένα κλικ στο site του παραμυθιού.  Στην ίδια κατηγορία (Εικονογράφηση Βιβλίου) έπαινο έλαβε ο Τόμεκ Γιοβάνης για το βιβλίο της Σοφίας Νέμα, “Ο γάμος του Κοντοπίθαρου” (εκδ. Πατάκη), ο Πέτρος Μπολούμπασης για το βιβλίο “Bewitched by Solika and other Judeo-Spanish tales“, ένα δίγλωσσο βιβλίο (αγγλικά και γαλλικά) με εβραϊκές παραδοσιακές ιστορίες-μύθους και η Ιριδα Σαμαρτζή για το βιβλίο της Αργυρώς ΠιπίνηΚαλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…” (εκδ. Πατάκη). Στην κατηγορία Εικονογράφηση εξωφύλλου έπαινο έλαβε ο Πέτρος Μπουλούμπασης για το “Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι!” του Αντώνη Παπαθεοδούλου (Εκδ. Παπαδόπουλος).

 

 

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η Άστριντ Λίντγκρεν και η ελευθερία έκφρασης των παιδιών

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, γνωστή όχι μόνο για τη συμβολή της στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και για το έργο της ως ακτιβίστρια. Υπήρξε ειρηνίστρια, υπέρμαχος των δικαιώματων των παιδιών, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και η γυναίκα που με τα καυστικά της άρθρα στην εφημερίδα Expressen και τον αγώνα της κατά της υπερβολικής φορολόγησης, οδήγησε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας σε ήττα μετά από 40 χρόνια στην εξουσία.

Γιατί απαγορεύουν τα βιβλία στην Αμερική;

Τι συμβαίνει στην Αμερική με τις απαγορεύσεις βιβλίων και τι είναι όλα αυτά τα νομοσχέδια που κατακαιρούς περνάμε από το Κοινοβούλιο; Η Ισμήνη Μιχαήλ στέλνει ρεπορτάζ από την Αμερική με αφορμή και την πρόσφατη είδηση για τη δωρεά 100.000 δολαρίων της Laurie Halse Andrerson στο PEN America.

Ώρα για…. σιωπηλή ανάγνωση

Ελπίζουμε ο τίτλος να μην σας μπέρδεψε. Και όχι, το σίγουρο είναι ότι δεν… “αλλαξοπιστήσαμε”! Η μεγαλόφωνη ανάγνωση και η ενθάρρυνση γονέων, κηδεμόνων, φροντιστών και εκπαιδευτικών να γνωρίσουν τα σπουδαία της οφέλη παραμένει ο βασικός μας σκοπός ως περιοδικό, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την αξία της σιωπωλής ανάγνωσης και τον ρόλο που παίζει τόσο στην ανάγνωση γενικότερα, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.