Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο;

Δημιουργός: Shel Silverstein
Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης & Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+, 7+

Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο; Είναι καλός να γίνεται κρεμάστρα, να παριστάνει ωραία το πορτατίφ, να σε βοηθάει να ζητάς χαρτζιλίκι από τον μπαμπά και να σε προστατεύει από τη μαμά όταν σε μαλώνει χωρίς λόγο, είναι εξαιρετικός στο κρυφτό και στο παιχνίδι στη θάλασσα, πολύ εξυπηρετικός στο πλέξιμο, αλλά πολύ άβολος στις αγκαλιές και στον ύπνο. Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο;

Ο Shel Shilverstein δεν είναι μόνο «Το δέντρο που έδινε», δεν είναι μόνο μηνύματα και βαθιά φιλοσοφημένα κείμενα. Είναι και αστείος και ήταν ιδανικός να δημιουργεί βιβλία που αγαπούσαν να διαβάζουν τα παιδιά. Το Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο; είναι ένα τέτοιο βιβλίο, γεμάτο αστείες ατάκες που διαδέχονται η μία την άλλη, ρυθμό και σκίτσα που συμπληρώνουν με περίσσιο χιούμορ τις καταστάσεις που περιγράφονται με λέξεις.

Δεν είναι απλώς μια ιστορία με ήρωα ένα αγόρι και τον ρινόκερό του, ούτε απλώς μια ιστορία για την αξία της φιλίας. Είναι ένα βιβλίο που παρά τα χρονάκια του (πρωτοεκδόθηκε το 1964) παραμένει αναλλοίωτο και διατηρεί ακόμα και τώρα το πηγαίο χιούμορ του και την αξία του ως παιδικό βιβλίο. Ένα βιβλίο που ψυχαγωγεί, εξιτάρει την φαντασία, προκαλεί το γέλιο αβίαστα.

Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο βιβλίο μεταφράζεται και εκδίδεται στα ελληνικά και είμαστε τυχεροί που έστω και με 59 χρόνια καθυστέρηση έχουμε τη δυνατότητα να το απολαμβάνουμε και στη γλώσσα μας. Αναζητήστε το! Είναι από τα βιβλία που κλείνουν ιδανικά τη χρονιά που φεύγει.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ζηνοβία

Το νέο βιβλίο του Morten Durr με ηρωίδα ένα κορίτσι που στην προσπαθειά του να ξεφύγει από τα δεινά του πολέμου, βρίσκεται παγιδευμένο στη βαθιά, αγριεμένη, σκοτεινή θάλασσα.

Κοντά στις ράγιες

Συγγραφέας: Άλκη ΖέηΔιασκευή & Σχέδιο: Στέλλα Στεργίου, Γεωργία ΖάχαρηΕκδόσεις: ΜεταίχμιοΧρονιά έκδοσης: 2023Ηλικία: 10+ Αυτό που συμβαίνει στην ελληνική εκδοτική σκηνή

Σημάδια

Όλοι γενιόμαστε με κάποιου είδους σημάδι. Μικρό ή μεγάλο. Μεγαλώνοντας τα σημάδια αυτά εξαφανίζονται, εμφανίζονται άλλα, κάποια είναι ορατά σε όλους, κάποια αόρατα, μυστικά. Κάποια λειτουργούν σαν αναμνηστικά, κάποια σαν φυλακτά.