Πώς να μετρήσεις ως το ένα

Συγγραφέας: Caspar Salmon
Εικονογράφος: Matt Hunt
Μετάφραση: Μαριλένα Πανουργιά
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά εκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+, 5+

Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά: ξέρεις να μετράς, σωστά; Τότε δεν θα δύσκολο έργο να μετρήσεις ως το 1! Μόνο όμως ως το 1. Ούτε 2, ούτε 3 και σίγουρα σε καμία περιπτωση ως το 100! Εύκολο ε; Μπορείς να βρεις ένα μήλο, μια φάλαινα, ένα κέικ, μία πάπια, ένα μυγάκι; Αλήθεια μπορείς; Μπορείς να το κάνεις χωρίς να ξεκαρδιστείς από τα γέλια;

Ο Caspar Salmon και ο Matt Hunt δημιούργησαν ένα εικονοβιβλίο με αριθμούς, από αυτά που βοηθάνε τα παιδιά να μάθουν να μετρούν. Ομως εδώ το χιούμορ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και η μάθηση γίνεται παιχνίδι μέσα από μια ιστορία που καλεί τους πολύ μικρούς αναγνώστες να προσπαθήσουν να μην ξεπεράσουν ποτέ τον αριθμό 1. Ως το τέλος, βέβαια! Η πολύχρωμη, έντονη εικονογράφηση βοηθάει τα παιδιά να ξεχωρίσουν μικρές λεπτομέρειες και να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις που θέτουν συγγραφέας και εικονογράφος, ενώ παράλληλα οξύνουν τη φαντασία τους, την παρατηρητικότητά τους και κυρίως την αίσθηση του χιούμορ τους. Πηγαίο γέλιο που πάει χέρι – χέρι με τη γνώση και κάνει το μέτρημα μια πάρα πολύ διασκεδαστική διαδικασία. Ένα βιβλίο διαφορετικό, πολύ αστείο, αναρχικό, παράλογο, απλώς καταπληκτικό. Αναζήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.