Πότε είναι τα γενέθλία μου;

Συγγραφέας: Julie Fogliano
Εικονογράφηση: Christian Robinson
Μετάφραση: Άννα Παπαϊωάννου
Εκδόσεις: Key Books
Χρονιά έκδοσης: 2023

Πότε είναι τα γενέθλιά μου; Μήπως είναι τον χειμώνα; Μήπως είναι μέρα Τρίτη; Και πού θα τα κάνω; Και ποιους θα καλέσω; Η φωνή του παιδιού – αφηγητή κάνει τόσες πολλές ερωτήσεις για την πιο αγαπημένη μέρα όλων των παιδιών, τα γενέθλιά τους. Είναι μια πολύ ειδική ημέρα που όλη η προσοχή είναι στραμμένη πάνω τους, που δικαίως θέλουν να όλες τους οι επιθυμίες να πραγματοποιούνται.

Μέσα από το λιτό κείμενο της Julie Fogliano, που καθρεφτίζει σε απόλυτο βαθμό την παιδική ανυπομονησία, και την εξαιρετική εικονογράφηση του αγαπημένου, βραβευμένου δημιουργού Christian Robinson, τα παιδιά – αναγνώστες ταυτίζονται με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Σε πόσες ήμερες είναι τα γενέθλιά μου, γιατί αργούν και μήπως σήμερα είναι τελικά; Και πότε θα έρθουν οι φίλοι μου; Και τι θα κάνουμε στο πάρτι μου; Κάθε σελίδα και μια μέρα πιο κοντά στη γιορτή, κάθε σελίδα γεμάτη από αδημονία που ξεχυλίζει και μεταδίδεται στον αναγνώστη σαν ένα τεράστιο κύμα, ένα κύμα χαράς που σε παρασύρει ακόμα και εσένα που έχεις χάσει πια τη λαχτάρα της γιορτής!

Πέρα από το κείμενο της Fogliano, το οποίο παραπέμπει στην απλότητα των κειμένων της Margaret Wise Brown, θα ήθελα να σταθούμε στην ιδιαίτερη εικονογράφηση του βραβευμενου Christian Robinson. Τα κολάζ του, η παλέτα των χρωμάτων που έχει επιλέξει να χρησιμοποιησει, η ρετρό αισθητική, η αντιπροσώπευση των φυλών των πρωταγωνιστών, ακόμα και το μακρόστενο, κάθετο σχήμα του βιβλίου, που θα μπορούσε ίσως να παραμπέμπει με κεράκι πάνω σε τούρτα, δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, που απογειώνει το ήδη εξαιρετικό κείμενο. Ένα βιβλίο που όταν το διαβάζεις ακούς τη φωνή του παιδιού και όχι του ενδιάμεσου – ενήλικα – αφηγητή, ένα βιβλίο που φτιάχτηκε για να διαβαστεί από παιδιά, να γίνει δώρο σε γενέθλια, να γίνει το αγαπημένο τους. Ένα εξαρετικό βιβλίο αισθητικά, κειμενικά και εικονογραφικά. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει