Πότε είναι τα γενέθλία μου;

Συγγραφέας: Julie Fogliano
Εικονογράφηση: Christian Robinson
Μετάφραση: Άννα Παπαϊωάννου
Εκδόσεις: Key Books
Χρονιά έκδοσης: 2023

Πότε είναι τα γενέθλιά μου; Μήπως είναι τον χειμώνα; Μήπως είναι μέρα Τρίτη; Και πού θα τα κάνω; Και ποιους θα καλέσω; Η φωνή του παιδιού – αφηγητή κάνει τόσες πολλές ερωτήσεις για την πιο αγαπημένη μέρα όλων των παιδιών, τα γενέθλιά τους. Είναι μια πολύ ειδική ημέρα που όλη η προσοχή είναι στραμμένη πάνω τους, που δικαίως θέλουν να όλες τους οι επιθυμίες να πραγματοποιούνται.

Μέσα από το λιτό κείμενο της Julie Fogliano, που καθρεφτίζει σε απόλυτο βαθμό την παιδική ανυπομονησία, και την εξαιρετική εικονογράφηση του αγαπημένου, βραβευμένου δημιουργού Christian Robinson, τα παιδιά – αναγνώστες ταυτίζονται με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Σε πόσες ήμερες είναι τα γενέθλιά μου, γιατί αργούν και μήπως σήμερα είναι τελικά; Και πότε θα έρθουν οι φίλοι μου; Και τι θα κάνουμε στο πάρτι μου; Κάθε σελίδα και μια μέρα πιο κοντά στη γιορτή, κάθε σελίδα γεμάτη από αδημονία που ξεχυλίζει και μεταδίδεται στον αναγνώστη σαν ένα τεράστιο κύμα, ένα κύμα χαράς που σε παρασύρει ακόμα και εσένα που έχεις χάσει πια τη λαχτάρα της γιορτής!

Πέρα από το κείμενο της Fogliano, το οποίο παραπέμπει στην απλότητα των κειμένων της Margaret Wise Brown, θα ήθελα να σταθούμε στην ιδιαίτερη εικονογράφηση του βραβευμενου Christian Robinson. Τα κολάζ του, η παλέτα των χρωμάτων που έχει επιλέξει να χρησιμοποιησει, η ρετρό αισθητική, η αντιπροσώπευση των φυλών των πρωταγωνιστών, ακόμα και το μακρόστενο, κάθετο σχήμα του βιβλίου, που θα μπορούσε ίσως να παραμπέμπει με κεράκι πάνω σε τούρτα, δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, που απογειώνει το ήδη εξαιρετικό κείμενο. Ένα βιβλίο που όταν το διαβάζεις ακούς τη φωνή του παιδιού και όχι του ενδιάμεσου – ενήλικα – αφηγητή, ένα βιβλίο που φτιάχτηκε για να διαβαστεί από παιδιά, να γίνει δώρο σε γενέθλια, να γίνει το αγαπημένο τους. Ένα εξαρετικό βιβλίο αισθητικά, κειμενικά και εικονογραφικά. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.

Πάμε για ύπνο, Μπο

Είναι η ώρα για ύπνο, μα ο μικρός Μπο έχει άλλη άποψη. Έχει ακόμα διάθεση για παιχνίδι και η μαμά του φαίνεται να αποφασίζει να παίξει το παιχνίδι του. Στον δρόμο για το δωμάτιο, οι δυο τους μεταμορφώνονται σε ζώα, απαντώντας έτσι στην ερώτηση του μικρού αν όλα τα ζώα κοιμούνται το βράδυ.

Το Βότσαλο – Μία Ιστορία για το Ολοκαύτωμα

Το βότσαλο είναι μία ιστορία για το Ολοκαύτωμα. Μέσα από τα μάτια δύο παιδιών, δυο μικρών Εβραιόπουλων, του Έιταν και της Ρίβκα, γνωρίζουμε τα γεγονότα που συνέβησαν σε ένα γκέτο στην πόλη του Βίλνιους στη Λιθουανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Εβραίοι αιχμαλωτίστηκαν σε γκέτο εκεί – όπως και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και στη συνέχεια, στο πλαίσιο της Τελικής Λύσης, μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταναγκαστικής εργασίας και θανάτωσης από τους Ναζί.