Προδημοσίευση: Ένα παιδί από το πουθενά

Η Κόκκινη Αλεπού εξασφάλισε την προδημοσίευση του πρώτου κεφαλαίου του νέου βιβλίου της Αλκης Ζέη, Ενα παιδί από το πουθενά, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον λένε Ίκαρο Λαμπρίδη, είναι δέκα χρονών και μένει στο Παγκράτι με τη θεία του Ελένη Ιοκάστη Καποδίστρια. Θα ’θελε να είχε πατέρα τον Τζο Νέσμπο, που όλοι λένε ότι του μοιάζει. Ζηλεύει που η θεία αποκαλεί αγόρι της τον παπαγάλο. Φίλοι του είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ένας άστεγος και ο γυμναστής του. Δεν καταλαβαίνει γιατί οι συμμαθητές του τον κοροϊδεύουν. Και κυρίως δεν καταλαβαίνει γιατί οι γονείς των συμμαθητών του δεν αφήνουν τα προσφυγόπουλα να μπουν στην αυλή του σχολείου. Η θεία όμως…

Η Αλκη Ζέη έχει γράψει δεκάδες βιβλία, και για παιδιά και για ενήλικες, έχει διασκευάσει έργα για το θέατρο (Ματίας ο Α’, του Janusz Korczak, Κεραμυδοτρέχαλος, βασισμένο στο βιβλίο της Astrid Lindgren Ο Κάρλσον και ο Μπόμπιρας στη στέγη) και έχει μεταφράσει έργα των Gianni Rodari, Antoine de Saint – Exupéry, José Mauro de Vasconcelos, Alice Vieira, Edita Morris κ.ά.

Το 2013 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2 και το 2017 το Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά, ενώ μεσολάβησε το 2016 το Η συνισταμένη των ανοησιών της υφηλίου, μια συζήτηση με τον Θανάση Θ. Νιάρχο που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στις 4 Απριλίου του 2016 και έγινε βιβλίο. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της, το 2014 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2015 επίτιμη διδάκτωρ Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα βιβλία της έχουν κατ’ επανάληψη βραβευθεί στο εξωτερικό: Mildred Batchelder Award στην Αμερική για τα Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου και Κοντά στις ράγιες, Premio letterario Giuseppe Acerbi στην Ιταλία για το Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Βραβείο βιβλιοφάγων στη Γαλλία για το Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της. Το Καπλάνι της βιτρίνας περιλαμβάνεται σε διεθνείς καταλόγους προτεινόμενων βιβλίων για ανάγνωση και για μελέτη στο σχολείο, ενώ το 2007 διακρίθηκε με ακόμα ένα βραβείο στην Ιταλία.

Το καινούργιο βιβλίο της Άλκη Ζέη, Ενα παιδί από το πουθενά θα κυκλοφορήσει σε όλη την Ελλάδα την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που είχε δώσει στην Κόκκινη Αλεπού.

[pdf-embedder url=”https://kokkinialepou.gr/wp-content/uploads/2019/11/alki_zei_prodimosieusi.pdf”]

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Ντετέκτιβ Νιαουρό

Μια νέα σειρά βιβλίων του διάσημου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Πιερντομένικο Μπακαλάριο καλεί τους μικρούς αναγνώστες να βυθιστούν στον κόσμο της