Σημάδια

Κείμενο: Εύη Γεροκώστα
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 9+, διηλικιακό

Όλοι γεννιόμαστε με κάποιου είδους σημάδι. Μικρό ή μεγάλο. Μεγαλώνοντας τα σημάδια αυτά κρύβονται, καμουφλάρονται ή εξαφανίζονται, εμφανίζονται άλλα, κάποια είναι ορατά σε όλους, κάποια αόρατα, μυστικά. Κάποια λειτουργούν σαν αναμνηστικά, κάποια σαν φυλακτά.

Τα “Σημάδια” της Εύης Γεροκώστα και της Ντανιέλας Σταματιάδη αφηγούνται την ιστορία ενός κοριτσιού· αφετηρία η περίοδος που ακόμα ήταν στην κοιλιά της μαμάς της. Δύο σημάδια που είχε πριν ακόμα δει το φως και μερικά ακόμα που αποκτάει στην πορεία. Τα σημάδια από τα φιλιά μένουν για λίγο και μετά εξαφανίζονται ή άλλες φορές δεν είναι καν ορατά. Είναι φιλιά αγάπης, φροντίδας, άλλες φορές είναι κερασί, άλλες ροζ κι άλλες κόκκινα. Τα σημάδια από τα πεσίματα είναι κι αυτά κόκκινα και μπορεί να μένουν για λίγο περισσότερο στο δέρμα, να αλλάζουν χρώμα, να γίνονται μαβιά, να αφήνουν ουλές, όπως οι γρατζουνιές της γάτας, τα τσιμπήματα των κουνουπιών το καλοκαίρι, τα σπυράκια της εφηβείας. Όλα όμως αυτά τα σημάδια είναι που φτιάχνουν στο δέρμα της ενός είδους χάρτη, όχι σαν αυτούς που ξέρουμε, έναν χάρτη της ζωής της, από τη μέρα της γέννησής της ως το τώρα.

Η Εύη Γεροκώστα έγραψε και η Ντανιέλα Σταματιάδη εικονογράφησε και μαζί δημιούργησαν ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο για τη ζωή μας και ό,τι τη σημαδεύει. Τα “Σημάδια” δεν είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά. Είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο και η ηλικία του αναγνώστη δεν παίζει κανένα ρόλο. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο ενηλικίωσης που ξεχυλίζει αγάπη, αποδοχή και σεβασμό στα κάθε είδους σημάδια, που με τη σειρά τους αφηγούνται μικρές ή μεγάλες ιστορίες, όμορφες ή στενάχωρες. Η εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη παίζει κόντρα ρόλο στη γλύκα που βγάζει το κείμενο της Εύης Γεροκώστα. Με έντονα χρώματα, λαμπερά κίτρινα, φλογερά κόκκινα και βαθιά μπλε και πράσινα, με τις υφές της, αλλού γκρίζες μολυβιές και αλλού κολάζ με σχέδια, ζωγραφίζει τον χάρτη που τα σημάδια θα πάρουν ένα ένα τη θέση τους.

Τα “Σημάδια” είναι ένα βιβλίο πολλών αναγνώσεων που επιδέχεται πολλές ερμηνείες και νομίζω πως αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει: ότι αφήνει το περιθώριο ο καθένας να το ερμηνεύσει διαφορετικά και να δει στο κορίτσι που μεγαλώνει τον εαυτό του. Είναι ένα βιβλίο ιδιαίτερο που δίνει διαβάζοντάς το την αίσθηση του πολύ προσωπικού, γιατί τελικά είναι σαν η συγγραφέας του να θέλει μέσα από τη δική της εσωτερική διαδρομή να παρακινήσει τον αναγνώστη της να κάνει το ίδιο: να ενώσει τα σημάδια του και να ακουλουθήσει τη νοητή γραμμή που αυτά δημιουργούν. Να φτιάξει το δικό του “φωτογραφικό άλμπουμ” της ζωής του μέσα από τα σημάδια που φέρει πάνω και μέσα του. Να “τα διαβάσει”, να πει την ιστορία του. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν