Τα παιδιά στις στέγες

Συγγραφέας: Katherine Rundell
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Θέντα Μιμηλάκη
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 7+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 9+

Η Σόφι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι δεν είναι ορφανή. Μπορεί όλοι να της λένε ότι η μητέρα της χάθηκε μαζί με πολλούς άλλους στο μεγάλο ναυάγιο του πλοίου “Βασίλισσα Μαίρη” στη Μάγχη, εκείνη όμως δεν μπορεί να αγνοήσει τις πιθανότητες, όπως ακριβώς της έχει μάθει ο κηδεμόνας της, ο Τσάρλς. Αυτός ο ιδιόρυθμος διανοούμενος, που την άρπαξε και την ανέβασε στη σωσίβια λέμβο που επέβαινε, όταν την είδε να επιπλέει μωρό μέσα στη θήκη ενός τσέλου. Η Σόφι ήταν τότε ενός μόλις έτους και ο Εθνικός Οργανισμός Παιδικής Μέριμνας της Βρετανίας αποφάσισε να του παραχωρήσει την επιμέλεια, προσωρινά, παρά το γεγονός ότι ήταν μόνος και άντρας. Τα χρόνια περνούν και η Σόφι μαζί με τον Τσαρλς ζουν μια ήρεμη, αλλά κάπως παράδοξη ζωή. Η μικρή υπεραγαπά τον Τσαρλς, ο οποίος της διδάσκει ό,τι ξέρει και τη μαθαίνει πως στη ζωή μας δεν πρέπει να αγνοούμε τις πιθανότητες. Η Σόφι ντύνεται όπως της αρέσει, αγαπάει τα παντελόνια και σιχαίνεται τα φορέματα, τρώει ας πούμε κάπως ανορθόδοξα και αγαπάει πολύ το διάβασμα και τη μουσική, τόσο πολύ που ο Τσαρλς αποφασίζει στα γενέθλιά της να της κάνει δώρο ένα τσέλο. Η μουσική και οι ελάχιστες μνήμες που έχει από τη μητέρα της είναι αυτές που διατηρούν την ελπίδα μέσα της ότι η μαμά της είναι ζωντανή.

Μια μέρα, η κοινωνική λειτουργός που τους επισκεπτεται συχνά πυκνά για να διαπιστώνει ότι όλα βαίνουν καλώς, θα κάνει η ζωή της να αλλάξει. Η αχώνευτη κυρία Έλιοτ θα ανακοινώσει στον Τσαρλς ότι η Σόφι θα πρέπει να εγκατελείψει το μοναδικό σπίτι που γνωρίζει ως δικό της, και να μετακομίσει σε ορφανοτροφείο του Λονδίνου, καθώς οι αρχές έκριναν ότι ο Τσάρλς δεν μπορεί πλέον να μεγαλώνει μια έφηβη που δεν είναι δική του κόρη. Πανικός θα καταλάβει τη μικρή και μαζί με τον κηδεμόνα της, ακολουθώντας το ένα και μόνο στοιχείο που βρήκαν στη θήκη του τσέλου στο οποίο επέπλε η Σόφι, θα ξεκινήσουν για το Παρίσι, προς αναζήτηση της μητέρας της Σόφι. Μόνο αυτή μπορεί να τη σώσει από το ορφανοτροφείο. Στο Παρίσι, η Σόφι θα γνωρίσει μια παρέα παιδιών που ζουν στις στέγες της γαλλικής πρωτεύουσας και παρέα θα ζήσουν μια πραγματικά συναρπαστική περιπέτεια, σκαρφαλώνοντας σε υδροροές και πηδώντας πάνω από το κενό ανάμεσα στα κτήρια.

Ενα κορίτσι στην εφηβεία που ελπίζει και που παρέα με τον κηδεμόνα της θα ψάξουν να βρουν αυτό που πάντα λαχταρούσε. Θα γνωρίσει νέους τόπους, θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται, θα βρει φίλους σε πρόσωπα ανθρώπων που δεν ήξερε καν ότι υπάρχουν. Η Κatherine Rundell χτίζει έναν φανταστικό κόσμο, τον τοποθετεί χρονικά καπου στις αρχές του 20ού αιώνα και μας ταξιδεύει στο Λονδίνο και το Παρίσι της εποχής, πάνω σε στέγες και κάτω στους λιθόστρωτους δρόμους. Μια συναρπαστική ιστορία για την οικογένεια, την ελπίδα και την πίστη στις πιθανότητες, με πολύ χιούμορ, που κάποιες φορές “σκοτεινιάζει”, γεμάτο αγάπη, περιπέτεια και… περίεργα φαγητά και συνήθειες έξω από το συνηθισμένο. Από τα βιβλία που πραγματικά διασκεδάσαμε διαβάζοντάς το, μια ιστορία που σε “ρουφάει”, ένα page-turner για παιδιά από 9 ετών, με την εξαιρετική μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη. Ιδανικό και για μεγαλόφωνη ανάγνωση σε μικρότερα παιδιά, που λατρεύουν τις περιπέτειες!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ