Ταξίδι

Δημιουργός: Aaron Becker
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 5+, 7+, 9+, 12+, 15+

 

Ενα κορίτσι κάθεται έξω από το σπίτι της βαριεστημένα. Στο εσωτερικού του σπιτιού φαίνεται ο πατέρας της απασχολημένος με δουλειά, η μητέρα της που ετοιμάζει το φαγητό και η αδερφή της που δεν της δίνει την παραμικρή σημασία. Το κορίτσι αποσύρεται στο δωμάτιό της, όπου και θα ανακαλύψει ένα κόκκινο μολύβι παρατημένο στο πάτωμα. Το πιάνει στα χέρια της, το περιεργάζεται και ξεκινάει να ζωγραφίζει στον τοίχο του δωματίου της μια πόρτα. Η πόρτα αυτή όμως “ζωντανεύει” και ανοίγει για να της αποκαλύψει έναν άλλο κόσμο, ένα δάσος καταπράσινο, με ψηλά δέντρα, και πιο κάτω ένα ποτάμι. Το μικρό κορίτσι, με τη δύναμη που της προσφέρει το μαγικό της μολύβι, θα αρχίσει το ταξίδι της στη μαγική χώρα, θα ζήσει μεγάλες περιπέτειες, θα σχεδιάσει βάρκες, ιπτάμενα χαλιά και αερόστατα, θα φυλακιστεί από έναν κακό αυτοκράτορα και θα καταφέρει να αποδράσει και κάπου εκεί θα γνωρίσει τον συνοδοιπόρο της σε αυτή την επικών διαστάσεων περιπέτεια.

Το Ταξίδι είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας του Αμερικανού εικονογράφου Aaron Baker. Το βιβλίο αυτό έχει τιμηθεί με Caldecott Honors το 2014, ενώ τόσο οι New York Times όσο και άλλες σημαντικές εφημερίδες έγραψαν διθυραμβικές κριτικές. Κι όχι άδικα. Το Ταξίδι είναι ένα silent book, ένα εικονοβιβλίο χωρίς κείμενο, μια ωδή στην αστείρευτη παιδική φαντασία. Χωρίς κείμενο να καθοδηγεί, ο δημιουργός του αφήνει την ιστορία ελεύθερη και δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να βάλει μόνος του τις λέξεις. Η εικονογράφησή του, σε άλλα σημεία λεπτομερέστατη και πυκνή, σε άλλα λιτή, δίνει λαβές για να προστεθούν κι άλλες λέξεις, να πάει η ιστορία ακόμα παρακάτω. Και πάει: μετά το Ταξίδι, αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Φουρφούρι στις αρχές του 2019 το δεύτερο βιβλίο με τίτλο “Αναζήτηση“, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και την “Επιστροφή” και με αυτόν τον τρόπο να κλείσει αυτή η επική περιπέτεια.

 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση από το μαγικό αυτό βιβλίο.

 

Εδώ ο Aaron Becker εξηγεί πώς δημιούργησε το Ταξίδι.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;