Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα προγράμματα των ελληνικών εκδοτικών οίκων, με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο από τις οποίες περιμένουμε ως τα Χριστούγεννα πέντε εξαιρετικά ενδιαφέροντα βιβλία, το ένα από αυτά μια μελέτη πάνω στην αφηγηματικότητα των βουβών βιβλίων και κόμικ. Η Μαριάννα Μίσιου διδάσκει από το 2010 το αντικείμενο «Εικονιστικές αφηγήσεις» στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο και από το 2016 διδάσκει το αντικείμενο αυτό και σε προπτυχιακό επίπεδο. Το βιβλίο της Βουβά κόμικς και εικονοβιβλία: τεχνικές αφήγησης στα βιβλία χωρίς λέξεις αποτελεί τη μεταδιδακτορική της έρευνα (2019) όπου αναλύονται οι επιστημονικοί της προβληματισμοί σε θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις της παιδικής λογοτεχνίας, των εικονιστικών αφηγήσεων (κόμικς και εικονοβιβλίων), των πολυτροπικών κειμένων και της διδακτικής τους. Στην κατηγορία των εικονοβιβλίων, οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο μας ετοίμασαν τέσσερα βιβλία, το ΧΡΑΤΣ της Εύης Γεροκώστα σε εικονογράφηση Κώστα Μαρκόπουλου, το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μπασλάμ και την Ντανιέλας Σταματιάδη, Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, το βιβλίο της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, Μια αγκαλιά κι ένα φιλί κι ένα κουτό κουτί, σε εικονογράφηση Μαρίνας Δημοπούλου και τέλος το YA μυθιστόρημα της Μαρίας Σούμπερτ «Νερό δε γίνεται», σε εικονογράφηση Κατερίνας Χαδουλού και σε συνέκδοση με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Από τις εκδόσεις Πατάκη και το εξαιρετικά πλούσιο εκδοτικό τους πρόγραμμα, ξεχωρίσαμε τους εκπλητικούς Χάρτες (Maps), ένα βιβλίο γνώσεων για παιδιά από τους Πολωνούς Αλεξάντρα Μιζελίνσκα και Ντάνιελ Μιζελίνσκι, τη δεύτερη συνεργασία Παπαϊωάννου – Μπουλούμπαση στο εικονογραφημένο Όταν εσύ λείπεις, το δεύτερο βιβλίο γνώσης του Ολλανδού Peter Goes, Χρονολόγιο – Επιστήμη και τεχνολογία, ακόμα ένα βιβλίο-βιογραφία της Ελένης Κατσαμά, που ανήκει στη σειρά Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί, το Εξυπερύ, ο πρίγκιπας που δε μεγάλωσε σε εικονογράφηση Βασίλη Σελιμά, αλλά και τα νέα βιβλία της Κατερίνας Κρις (Η Φαντασία) και της Μαρίας Παπαγιάννη (Ο δρόμος για το σπίτι). Η Αργυρώ Πιπίνη θα μας παρουσιάσει το τέταρτο βιβλίο της σειράς της Μικρά Γατικά, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τον Οθωνα και την Αμαλία (εικ. Ιφιγένεια Καμπέρη) και η αρχαιολόγος Εύη Παπαδοπούλου θα μας εκμυστηρευτεί Το μυστικό του Ζέφυρου στο 4ο βιβλίο της σειράς Αρχαιολογικά παραμύθια. Τέλος, περιμένουμε, στη σύγχρονη λογοτεχνία για νέους τον Τελευταίο άνθρωπο του Lee Bacon, σε μετάφραση Μάνου Τζιρίτα και στα χριστουγεννιάτικα το εικονογραφημένο Εκατοντάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες των Hiroko Motai και Marika Maijala και το Καλικαντζαρολογία: Καλικαντζαροδιωκτική του Στέλιου Πελασγού σε εικονογράφηση Σπύρου Γούση και Μαίρης Καρπέτα. Βασισμένο στη λαογραφία διάφορων περιοχών του ελληνισμού, ο συγγραφέας μετασχηματίζει με χιούμορ και τέχνη την νεοελληνική μυθολογία του δωδεκαήμερου και βοηθά τη διαφοροποίηση από την σκαλαπουνταρική προπαγάνδα που τους παρουσιάζει ως αγαθούς βοηθούς του Αϊ-Βασίλη.  

Η Κατερίνα Καρόγιαννη αφηγείται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Θησέας, ο ήρωας της Αθήνας, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Susaeta, τις περιπέτειες του χαρισματικού από τη φύση του, με περίσσιο θάρρος και ευγένεια στην ψυχή, Θησέα, ο οποίος ξεκινά έφηβος για την Αθήνα με σκοπό να συναντήσει τον πατέρα του και βασιλιά της πόλης. Στο βιβλίο O Mότσαρτ και η μουσική του (εικ. Κasandra) τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και την εξίσου ταλαντούχα αδελφή του Νάνερλ και θα μάθουν την ιστορία τους, ενώ σε κάθε σελίδα θα βρουν κουμπιά που όταν τα πατάς ακούγονται οι ήχοι των οργάνων της κλασικής μουσικής. Στην κατηγορία των βιβλιων γνώσεων περιμένουμε δύο εκδόσεις: Το ταξίδι της ζωής: η θαυμαστή εξέλιξη της Anna Claybourne, όπου εξετάζεται το τι είναι η εξέλιξη, πώς λειτουργεί και ποιοι ανακάλυψαν τα μυστικά της (εικ. Wesley Robins) και το Μεγάλος Άτλας του διαστήματος, στο οποίο θα βρούμε και δωρεάν εφαρμογή με 50 διαστημικά βιντεάκια. Τέλος, στην κατηγορία των χριστουγεννιάτικων βιβλίων θα δούμε δύο βιβλία, το O Αϊ-Βασίλης ψάχνει για δουλειά του Μικέλε Ντ’ Ινιάτσιο σε εικονογράφηση Σέρτζο Ολιβότι και μετάφ