Τικ και Τέλα: ο καινούργιος φίλος

tiktela-kainourgiosfilos

Συγγραφέας: Axel Scheffler

Εικονογράφηση: Axel Scheffler

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδότης: Ικαρος

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 1+

 

Ενα ακόμα «δράμα*» της παιδικής ηλικίας ξετυλίγεται στις σελίδες του νέου βιβλίου του Axel Scheffler, Τικ και Τέλα. Αυτή τη φορά ένας καινούργιος φίλος, ο Ζακ, θα «αναστατώσει» τη ζωή του Τικ και της Τέλα. Μια καινούργια μέρα ξεκινά στην παραλία, γεμάτη παιχνίδι και ξεγνασιά. Ο Τικ και Τέλα απλώνουν τα πράγματά τους στην αμμουδιά και ξεκινούν οι δυό τους να παίζουν με την άμμο, να μαζεύουν κοχύλια και να πλατσουρίζουν στα ρηχά. Οταν η Τέλα αποκοιμιέται κουρασμένη από το παιχνίδι, ο Τικ κάνει έναν καινούργιο φίλο με τον οποίο φαίνεται να περνάει εξίσου καλά και η Τέλα –όταν πια ξυπνάει- συνειδητοποιεί πως αισθάνεται λίγο μόνη. Ο Ζακ και Τικ αποφασίζουν να πάνε στην καντίνα της παραλίας και να αγοράσουν από ένα παγωτό. Τότε, κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει, κάτι που θα κάνει και τους τρεις τους να καταλάβουν το πραγματικό νόημα της φιλίας.

 

*Τον όρο «δράμα» τον έχει δώσει ο ίδιος ο συγγραφέας και έχει να κάνει με όλα αυτά που μπορεί να συμβούν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, που τώρα μαθαίνουν τον κόσμο και δεν ξέρουν πως να τα διαχειριστούν. Για παράδειγμα, να πάρει ο ένας τα παιχνίδια του άλλου, ο ένας να τρομάξει τον άλλο για πλάκα ή να φύγουν λίγα τσίσα στο πάτωμα…

 

Περισσότερα βιβλία της σειράς εδώ:

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.