Τιμητική διάκριση για το “Φεύγει Έρχεται”

Η ελληνική και η αμερικάνικη έκδοση

Με μια πολύ σημαντική διάκριση τιμήθηκε το βιβλίο της Άννας Κοντολέων και του Μάνου Κοντολέων “Φεύγει Έρχεται“, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο το 2017, σε εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου. Το βιβλίο, που μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφόρησε στην Αμερική το 2021 (εκδ. Star Bright Books), ήταν από αυτά που η USBBY, το αμερικάνικο τμήμα του International Board of Books for Young People (IBBY), συμπεριέλαβε στην 2022 Outstanding International Books List, ως ένα από τα βιβλία εκείνα που ξεχώρισαν στις ΗΠΑ την προηγούμενη χρονιά.

Tο 2006 η USBBY ξεκίνησε να δημοσιεύει την τιμητική αυτή λίστα, που περιλαμβάνει βιβλία από όλο τον κόσμο για παιδιά και νέους. Η λίστα που τιτλοφορείται Outstanding International Books List δημοσιοποιείται κάθε χρόνο στο τεύχος Φεβρουαρίου του School Library Journal. Η επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την επιλογή των βιβλίων που ξεχώρισαν από όλα όσα εκδόθηκαν στην Αμερική κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Ο όρος “διεθνές βιβλίο” χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα βιβλίο που εκδόθηκε ή διανεμήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο δημιουργήθηκε ή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε χώρα εκτός των Η.Π.Α.

Ανάμεσα στα 42 βιβλία που επιλέχτηκαν και τιμήθηκαν με τη διάκριση αυτή, εκτός από το βιβλίο της Άννας και του Μάνου Κοντολέων, βρίσκουμε το εκπληκτικό How War Changed Rondo των Ουκρανών Romana Romanyshyn και Andriy Lesiv (H μαγεία των ήχων, Η μαγεία της όρασης, Φουρφούρι, 2021), το Carry On: Poetry by Young Immigrants, μια συλλογή ποιημάτων που έγραψαν παιδιά – μετανάστες που έφτασαν στον Καναδά και έγραψαν τα ποιήματα υπό την καθοδήγηση του συγγραφέα και ποιητή Simon Boulerice, που διεξήγαγε εργαστήρια δημιουργικής γραφής για νέους, τo Sour Cherry Tree των Naseem Hrab και Nahid Kazemi και το graphic novel Living with Viola της Rosena Fang για να ανεφέρουμε μόνο μερικά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Γιορτάζοντας τα graphic novels στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Οι Εκδόσεις Ίκαρος, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 80 τους χρόνια, και η Ελληνοαμερικανική Ένωση προσκαλούν το κοινό σε μια ημέρα αφιερωμένη στα graphic novels, με δημιουργικές δράσεις και συναρπαστικές συζητήσεις, παρέα με τους σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς του είδους.

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων