Το χαμένο χειρόγραφο

Συγγραφέας: Χρήστος Δημόπουλος

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Σειρά: Οι περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικίες: 9+

 

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς Οι περιπέτειες του Ηπιου Θερμοκήπιου είναι εδώ! Το ταξίδι που ξεκίνησε πέρυσι περίπου τέτοια εποχή με ένα φανταστικό ταξίδι στο Μάτσου Πίτσου για την αναζήτηση μιας χαμένης χρυσής μάσκας, συνεχίζεται στη Ρόδο. Αυτή τη φορά ο καθηγητής Ηπιος Θερμοκήπιος μαζί μετα εγγόνια του Ορέστη και Αθηνά – πιστούς συντρόφους στα ταξίδια του, θα βρεθούν από την Αθήνα στη Μάλτα κι από εκεί στην Κύπρο και τη Ρόδο για να βρουν το Χαμένο Χειρόγραφο του Βόινιτς, ένα σπάνιο βιβλίο. Ομως δεν ξέρουν πως το ταξίδι αυτό είναι μια καλοστημένη παγίδα που έχουν σχεδιάσει δύο δαιμόνιοι τύποι: ο Σκοτσέζος Ντάνκαν ΜακΝτούγκαλ και ο Γερμανός Ούρλιχ Μπιερλάγκερ.

Ακόμα μία περιπέτεια του γνωστού καθηγητή Θερμοκήπιου θα παρασύρει τους μικρούς αναγνώστες σε μέρη μακρινά. Ο Χρήστος Δημόπουλος γνωρίζει πώς να πλέκει ενδιαφέρουσες ιστορίες μυστηρίου για παιδιά εμπλουτισμένες με πολλά πραγματικά ιστορικά στοιχεία, ενώ η Σάντρα Ελευθερίου με τα μαγικά μολύβια της εμπλουτίζει μοναδικά τις σελίδες του βιβλίου, δίνοντας πρόσωπο στους χαρακτήρες του και ζωντανεύοντας τις περιπέτειές τους.

 

Διαβάστε για τη Μάσκα του Βασιλιά, το πρώτο βιβλίο της σειράς, εδώ.

και τη συνέντευξη με τον Χρήστο Δημόπουλο εδώ

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.